親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

book 了廣州長隆3日2夜,住長隆園內酒店,預計第1日約1時到廣州,預第2日和第3日才入動物園和歡樂世界。請問第1日的下午長隆附近有什麼景點/商場好去?小朋友未去過廣州。謝謝。

大宅

Leanne123 發表於 19-6-14 08:23
book 了廣州長隆3日2夜,住長隆園內酒店,預計第1日約1時到廣州,預第2日和第3日才入動物園和歡樂世界。請 ...

近的坐地鐵1個站(7號線)
去南村萬博站 , 有萬達廣場可以行下食下玩下
亦可以去廣州塔 (地鐡3號線), 兩岸景色夜晚更佳

wcpcelia    發表於 19-6-20 08:19

大宅

gotokoko 發表於 19-6-14 10:51
近的坐地鐵1個站(7號線)
去南村萬博站 , 有萬達廣場可以行下食下玩下
亦可以去廣州塔 (地鐡3號線), 兩岸景 ...

請問可介紹一下萬達廣場有什麼玩嗎?食和玩合共可消磨一個下午(约4小時)嗎?

謝謝

侯爵府

Leanne123 發表於 19-6-14 18:27
請問可介紹一下萬達廣場有什麼玩嗎?食和玩合共可消磨一個下午(约4小時)嗎?

謝謝

請問你係邊到訂咖?

大宅

christyheihei 發表於 19-6-14 21:21
請問你係邊到訂咖?

在 MTR 網買高鐵飛,旅遊網訂長隆園內酒店,KLOOK買園內飛

大宅

https://kknews.cc/travel/lz95xez.html

萬達廣場 周邊餐廳 (請選擇距離200m 以下餐廳)

https://gs.ctrip.com/html5/you/foods/poiAround/152/15974942-31540092-food.html

大宅

gotokoko 發表於 19-6-15 17:46
https://kknews.cc/travel/lz95xez.html

如果由長隆動物園出發近嗎?
我黎緊會去,如果晚上唔食酒店自助餐,
近的話可以答的士,謝謝解答

大宅

Junjuncheung 發表於 19-6-17 23:19
如果由長隆動物園出發近嗎?
我黎緊會去,如果晚上唔食酒店自助餐,
近的話可以答的士,謝謝解答

長隆動物園或園內酒店有穿梭巴士坐去地鐵站(地鐵廣場),
由地鐵站(長隆站)坐去萬達只需一個站,
一出地鐵站就係(南村萬博站),

回程可以坐的士返酒店,因穿梭巴士到9點幾,
若是熊貓酒店8點已無巴士,出外要坐的士返。
行車路線要左轉右轉,的士參考車費約30元

子爵府

畀面勳章 大廚勳章

Leanne123 發表於 19-6-15 10:27
在 MTR 網買高鐵飛,旅遊網訂長隆園內酒店,KLOOK買園內飛

樓主,請問你出發去完長隆未??
想請問下搭完高鐵之後你係咪轉地鐵再坐園區穿梭巴士去酒店呀??
高鐵站去地鐵站近嗎??
地鐵買飛可唔可以用alipay hk??因為我頭先見到你另一個po~問呢個問題,但無人答 ,我都好想知呀… thx

大宅

ShaShaB 發表於 19-7-18 01:09
想請問下搭完高鐵之後你係咪轉地鐵再坐園區穿梭巴士去酒店呀??
高鐵站 ...

我7月頭去完長隆,廣州南站行去地鐵站都預行10-15分鐘,廣州南站超大,不過我覺得指示麻麻,我當日都搵左1輪先搵到地鐵站喺邊
地鐵飛我唔清楚可否用hk alipay, 不過見過有啲大陸老人家攝張現金都買到

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

高鐵站 ...

可以用wechat hk買廣州地鐵飛
放下自在

子爵府

畀面勳章 大廚勳章

DJpoodle 發表於 19-7-18 08:30
我7月頭去完長隆,廣州南站行去地鐵站都預行10-15分鐘,廣州南站超大,不過我覺得指示麻麻,我當日都搵左1 ...

原來現金都可以咖,唔該哂你呀♡

子爵府

畀面勳章 大廚勳章

cattz288 發表於 19-7-24 21:01
可以用wechat hk買廣州地鐵飛

請問wechat hk係咪要有信用卡先用到咖???同埋大陸而家係咪好多店都唔收現金???太耐無返大陸玩啦 謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ShaShaB 發表於 19-7-27 12:30
請問wechat hk係咪要有信用卡先用到咖???同埋大陸而家係咪好多店都唔收現金???太耐無返大陸玩啦 :ca ...

我唔肯定! 因為我wechat hk綁左信用咭! 又有國內銀包!

放下自在

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Leanne123 的帖子

請問你可唔可以分享廣州長隆三日兩夜的行程給我? 因為我都想計劃去廣州長隆動物園有玩,不過我唔識 在哪裏購票,我又唔熟悉中國大陸的交通、路線,請問你可唔可以教下我,因為我真係唔識點樣自由行購票, 請你幫幫忙。

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

留毛學野

大宅

EggBB 發表於 19-7-28 14:47

請問你可唔可以分享廣州長隆三日兩夜的行程給我? 因為我都想計劃去廣州長隆動物園 ...

我都係第一次去。之前都是上網看前人的分享。

高鐵在 MTR web 訂,酒店在永安apps 訂,入場券上網klook訂.

行程如下:
第一日: 無安排入園。乘高鐵後到酒店check in, 之後乘地鐵到附近商場行和食
第二日:長隆動物園
第三日:歡樂世界,下午乘高鐵回港

大宅

高鐵站 ...

乘高鐵後轉地鐵3 或4個站(不記得)再轉shuttle bus.

我最後開了wechat 國內版,不知alipay hk得不得

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

謝謝你的指點,不過我真係唔識 ,想再請教 ,訂高鐵飛,應該由香港哪一個站出發?目的地應該選擇哪一個站?時間 應該選擇哪一個呢?酒店選擇哪一間?叫什麼名字? 酒店的位置是否近高鐵站 ?不用再轉 車前往酒店 ?是否 去 長隆動物園 好近呢 ?不用再轉車前往?

象牙宮

EggBB 發表於 19-7-28 22:02

謝謝你的指點,不過我真係唔識 ,想再請教 ,訂高鐵飛,應該由香港哪一個站出發? ...

香港西九去廣州南
放下自在

首頁

尾頁

跳至