醫護健康

跳至

首頁

尾頁

洋房

我講下我爸爸的情況,
我爸爸已經84歲,有多種長期病/身體問題(高血壓,糖尿,中風史,氣促,身型肥胖近200磅, etc.)
要時常覆診,如眼科、腎科、泌尿科、內科,etc.

佢之前因為屋企冇人趺倒,跟住入左醫院,之後不良於行入左私家老人院已經一個月,
入住之後一直有做物理治療,開始用到助行架行路,
但日常都仍要靠輪椅出入。

我本身同爸爸一齊住,兩個人
但我因為今年大學畢業要搵工,
第時如果要工作,大部份時間都只會剩底我爸爸一個人
而老人院既院費負擔好重,所以開始有考慮如果佢步行能力可以回復就接佢返家住,
但係我又考慮到如果日間屋企冇人如何照顧佢?陪診又點算?
我自己又無辦法吋步不離(例如自己返工,或其他事情)
(我無能力請工人姐姐,因為資產同收入都唔夠,而且無地方比個工人姐姐住)
如果日後真的接回家,社區既老人日間服務或者上門送飯洗澡足夠支援我家的情況嗎?

注:目前我已經幫佢申請左排資助老人院

謝謝各位,希望各位JM可以比意見我

洋房

其實我試過推爸爸出去飲茶,但只係一段路程我已經感到吃力
因為佢既身型好肥重,
只係上斜同落斜既路程我已經唔夠力推,我一個人真係搞唔掂.........
只係想閒時接佢出去飲下茶都好難搞,亦冇人幫手。。。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

諮詢下社工意見,一個老人家獨自系屋企不安全,跌倒就麻煩了~

複式洋房

0030 發表於 19-6-14 11:15
諮詢下社工意見,一個老人家獨自系屋企不安全,跌倒就麻煩了~

冇錯, 有需要社工會上黎做家訪, 睇下屋企要加裝D咩, 特別係廁所

男爵府

回覆樓主:

送飯服務都好似要排隊,沖涼就有機構提供每次收費,真係要問下社工建議,經濟問題睇下申唔申請到援助。

大宅

yanka9595 發表於 19-6-14 09:45
我講下我爸爸的情況,
我爸爸已經84歲,有多種長期病/身體問題(高血壓,糖尿,中風史,氣促,身型肥胖近2 ...

可申請綜援嗎?問下社工,或問下你住緊嘅老人院

大宅

hyngok 發表於 19-6-15 21:22
可申請綜援嗎?問下社工,或問下你住緊嘅老人院

不建議接回家中,佢自己一個人在家危險,跌親都冇人知

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

yanka9595 發表於 19-6-14 09:55
其實我試過推爸爸出去飲茶,但只係一段路程我已經感到吃力
因為佢既身型好肥重,
只係上斜同落斜既路程我已 ...

你都識講 一個人攪唔掂,
你要個重磅老人獨自在家,應該明白一定有意外的。
快問社工有沒有其他方法幫你。

洋房

多謝各位JM們的意見,我其實已經幫爸爸申請左綜援(最高傷殘),
只係老人院的雜費真的太貴了,所有雜項加埋最後都要萬中(我一個人每月要貼近6000)最貴的是陪診費(我爸爸睇太多專科,每個專科較藥都唔同,暫時安排唔到外展,亦唔知可唔可以)
,長遠下去怕吃不消
但太便宜的老人院,環境的差的我也不敢讓他入住
只能在能力範圍中找了一間比較好的老人院,
我去探望佢時覺得佢的精神還可以,活動能力也慢慢康復。

洋房

其實也有問過社工的意見,不過講到接回家長住都唔係短期內能做到/可做到。
社工教我的都是關於如何申請資助,怎樣選擇資助老人院,各種老人院的分別(私人/買位/自負盈虧院舍私家位/資助院), ETC.
之前都是有人教路我不要咁快接爸爸出院我才可以順利申請到綜援和入到資助老人院條隊。
雖然想曾找自負盈虧院舍私家位,但睇怕不可能,條隊也很長。

男爵府

回覆樓主:

真係好明白你既處境 私人老人院的確好貴 輪侯政府既係極耐 你當初出院時 有無社工教你離院支援服務
好似可以apply6個月既費用資助

洋房

回覆 llmanll 的帖子

有呀,但係好似只有八到六星期,同埋佢住緊老人院,住屋企唔會有。長期就唔知

複式洋房

琴日去銀髮展,見到有按小時計算嘅上門照顧服務,你可以search吓wor,記得好似話4小時起跳!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

回覆 chansfamilymum 的帖子

詳細我無問啊,不過應該上網會揾到,按小時計,需要先用,我諗應該抵掛

大宅

你好乖
只不過接番屋企住,你嘅負擔都唔會細
坊間有啲係可以送飯的
不過要睇需要,你查下你果區有冇啲咁嘅服務,信義會喺佢嘅服務中心都有呢啲服務
如果你真係想接,就要早啲申請定呢啲服務呢

首頁

尾頁

跳至