自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

samo 發表於 19-6-15 08:50
其實想問下,如果返工有個成日針對自己的同事,工作上會有接觸,如何可以視而不見?覺得這樣返工很困擾⋯ ...

之前有人回覆說走,其實我不會。試想,如果下一間公司,都發生這樣的情況怎麼辦?再走?Interview時問你,怎麼會離開上一間公司,答因為有同事相處不到?而且,每份工作你都有付出心血,都是資歷。20歲出頭時我會頻繁跳槽。年紀大了,我不會。

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

男爵府

開心吸收勳章

大力大力 發表於 19-6-15 09:03
你這情況同我 在這裡情況也有點相似 ,就以這個貼為例都有人走入來單單打打......

我只會想著 一句 ..... ...

男爵府

charlieXD 發表於 19-6-14 20:44
其實我以前係草唔到錢既人黎
後來睇左佢d理財po
我係學到野既。

請問怎様理財?想學習呀!

大宅

appledai 發表於 19-6-15 09:28
之前有人回覆說走,其實我不會。試想,如果下一間公司,都發生這樣的情況怎麼辦?再走?Interview時問你, ...

我每天最怕就是見到巫婆同事,每天都希望佢快D離職,好辛苦!

伯爵府

2019新春慶豚圓

大力大力 發表於 19-6-15 09:03
你這情況同我 在這裡情況也有點相似 ,就以這個貼為例都有人走入來單單打打......

我只會想著 一句 ..... ...

你自小嘅座右銘都唔望你識解,抄都唔好抄錯呀!

「吾」深信你就寫咗「唔會」深信
反掌「折枝」你就變咗反掌「節技」
最後嗰句仲整咗兩個無字

寫幾個字都求求其其,自己嘅座右銘都寫錯曬。
錯咗唔認,又唔改,啲咁嘅做人處事態度,仲出嚟教人處世,真貽笑大方!

你個人勝在心無毒。
你唔係本事,只是 - 傻人有傻福!

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

appledai 發表於 19-6-14 10:35
昨天看到大力兄的留言,他忍過之後通常雨過天晴。我都有類似經歷。20多歲時,在公司被老臣子排擠,我在經理 ...

忍係應該,小心身體,驚你有情緒問題,保重身體,最後你講句段,為99,小朋友,忍,都係愛家人表現,遷就別人,但無左自己,忍唔釋放,响香港生活節奏緊迫嘅地方take care

侯爵府

pigtwo 發表於 19-6-14 11:38
我都唔明為何要追住佢來鬧,唔喜歡咪ignore左咪算,
好似仇家咁追住,佢一回覆,D人就即係單單打打,有些字 ...

唔喜歡可以ignore...免人身攻擊

男爵府

jimliu713 發表於 19-6-14 12:20
其實我感覺年輕一代普遍係咁, 唔會覺得有事要先檢討自己, 永遠都係其他人錯。
...

乜年紀都會有,係年輕人比較多

伯爵府

yk0108 發表於 19-6-15 10:33
你自小嘅座右銘都唔望你識解,抄都唔好抄錯呀!

「吾」深信你就寫咗「唔會」深信

除非完全睇唔明留言講乜就無計啦,但討論區留言唔駛下下執人錯字,咁認真吧。依家d 人覆whatsApp都唔會用formal language,放鬆d 啦。

伯爵府

2019新春慶豚圓

LokYauYau 發表於 19-6-15 11:51
除非完全睇唔明留言講乜就無計啦,但討論區留言唔駛下下執人錯字,咁認真吧。依家d 人覆whatsApp都唔會用f ...

噉唔好拋書包寫古文,唔好話係自己座右銘啦。

討論區嗰啲留言,傾下偈嗰啲啊,梗係唔會咁認真啦。你唔會寫古文覆人whatsapp吧?

水晶宮

2019新春慶豚圓

yk0108 發表於 19-6-15 11:56

討論區嗰啲留言,傾下偈嗰啲啊,梗係唔會咁認真啦。你唔會 ...

我明你講咩

yk0108    發表於 19-6-15 15:02
yk0108    發表於 19-6-15 15:01

男爵府

2019新春慶豚圓

yk0108 發表於 19-6-15 11:56

討論區嗰啲留言,傾下偈嗰啲啊,梗係唔會咁認真啦。你唔會 ...

個[唔] 字錯得最離譜,但我估佢係用語音輸入,可能無留意。

伯爵府

2019新春慶豚圓

guardianangel 發表於 19-6-15 13:30
個[唔] 字錯得最離譜,但我估佢係用語音輸入,可能無留意。

如語音輸入,「技」同「枝」個音爭好遠。
不過我唔騎劫人哋個post.

祝樓主找到舒緩自己既方式,生活愉快!

男爵府

2019新春慶豚圓

yk0108 發表於 19-6-15 13:37
如語音輸入,「技」同「枝」個音爭好遠。
不過我唔騎劫人哋個post.

你好好眼力,我只留意到佢經常錯同音字, 仲有第一段個 [上]遠, 應為尚,所以推斷為語音輸入。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

samo 發表於 19-6-15 08:50
其實想問下,如果返工有個成日針對自己的同事,工作上會有接觸,如何可以視而不見?覺得這樣返工很困擾⋯ ...

係囉, 政見不同, 大家只是各抒己見, 都唔明啲人, 下下針對

男爵府

2019勳章

littlecar 發表於 19-6-14 11:08
做人正面D幾好架,
仇中既人擔心呢樣擔心果樣,
妖魔化晒中國,

講得好。無可否認香港是中國一部份。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊