夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

珍珠宮

生左未?

大宅

anna59 發表於 19-6-14 11:08
生左未?

Yes

子爵府

未生之前已考慮呢個問題,所以用以下方法:

1) 俾bb自己一個訓bb床,用cam影住佢,咸得厲害先出去
2) 小朋友多數2130左右訓,2200-2300可以係兩夫婦二人獨處時間
3) 每月或隔月兩個人出去食飯拍下拖
4) 小朋友教養取一致共識
5) 維持有小朋友前的稱呼,千祈唔好改口叫爸爸媽媽
6) 一d艱巨任務俾老公去參與,例如餵夜奶、氹瞓覺,一來老婆多d精力心情去做老婆呢個角色,二來老公又多d時間擔任父親嘅角色
7) 維持既有夫婦親密感,例如出門回家均會擁抱親吻,堅持只有夫婦同床
8) 衣食住行各方面為小朋友設想之餘,更要為大家著想,小朋友有自己嘅路,太緊張太保護反而唔好

一個家庭關係好的關鍵一定是夫妻關係好

男爵府

回覆 kewpie160523 的帖子

BB出世後,星期一至五我負責照顧,假期就C6負責(日頭)、我地冇規定時間,總之我地兩公婆乜都分工,例如我洗碗煮飯時,C6會湊B,BB瞓覺時我地兩公婆就攬下錫下傾下計,我地就算坐向梳化各自各玩電話都會拖下手,久唔久咀下;差不多十年了,都冇鬧交,到而家感情仲好似熱戀期咁。其實只要大家有默契、乜都傾,可以減少好多磨擦,你亦要提醒自己唔可以只放重心響BB度,C6都需要你嘅愛㗎,我唔係D乜愛情專家,但希望幫到你啦!

公爵府

回覆樓主:

之前係我奶奶幫手湊,所以都好自由,得閒可以自己去下街,同老公出去食下飯,依家搬左出黎,自己湊番就知辛苦了 ,好困身,完全唔想出街食

大宅

CCHINGC 發表於 19-6-14 11:20

1) 俾bb自己一個訓bb床,用cam影住佢,咸得厲害先出去

1)依家bb一個月倒,因為成日喊唔停,所以抱左佢同我地一齊訓,到依家一齊訓有時都喊唔停,避免老公唔夠訓我同bb就出左廳,佢照訓bb床我訓梳化,長期拍住按住先訓到,有時都會完全唔肯訓,我就陪佢冇得訓,咁樣巳經少左一個同老公獨處時間

2)bb訓左個時(通常時間都唔太長,佢勁易醒)老公又會想打機休息通常叫我去訓先休息

3、4)希望之後都可以做到

5)係bb面前大家都會叫大家爸爸媽媽,電話個d就會叫返老公老婆

大宅

CCHINGC 發表於 19-6-14 11:20

6)因為佢返工好忙好攰所以都我做多,有時問想唔想餵,都好似好攰唔太想,但扭計時都會幫手氹

7)自從佢話我只顧bb後我再做返佢都唔係好想理我咁

8)都有再主動關心佢多d

好想可以維繫到大家感情 唔好因為bb而改變

大宅

Jasper911 發表於 19-6-14 11:21

BB出世後,星期一至五我負責照顧,假期就C6負責(日頭)、我地冇規定時間,總之 ...

多謝 通常我有野做梗時佢都會幫手氹bb既~但bb成日喊唔訓好難有兩個私人空間,可能bb肯訓一陣個時佢又想打機,拖手咀下自從bb出世巳經接近冇,同埋之前覺得我忽略佢,到我做返主動既時候巳經唔想理我咁,我又唔想迫佢搞到大家唔開心我都唔知可以點

大宅

siuling0119 發表於 19-6-14 11:23
之前係我奶奶幫手湊,所以都好自由,得閒可以自己去下街,同老公出去食下飯,依家搬左出黎,自己湊番就知辛 ...

依家星期一至五都屋企人幫手湊 反而星期六日我地就自己湊 所以都冇得兩個獨處既時間

子爵府

1)bb先一個月,係大家嘅適應期,通常4-5個月後戒左夜奶會好d,焦咁扭時,多d俾老公抱

2)唔一定選擇bb訓左個時,可以大家食晚飯時,或者早上一齊食早餐時

5)係bb面前都唔需要叫爸爸媽媽,除非真係同bb講緊野,例如可以同bb講,呢個係爸爸,其他時間直接夫妻對話,就講番老公老婆,bb好聰明,知道固中分別

子爵府

6)唔使問想唔想餵,直接講:bb好掛住你呀,老公,想你餵佢食奶

7)慢慢來,keep住做
8)除左言語關心,可以用行動,例如煮或買佢喜歡食嘅野,用溫馨小字條提佢落雨帶遮呀咁

By the way, 之後你會返工?

大宅

2018復活節勳章

kewpie160523 發表於 19-6-14 11:51
依家星期一至五都屋企人幫手湊 反而星期六日我地就自己湊 所以都冇得兩個獨處既時間
...

唔明...有屋企人幫手點會無獨處時間?
我自己都係有人睇住會每個月出去兩人食下飯,食完就返屋企湊女訓覺。

如果你要求嘅獨處係一定要24小時放低小朋友嘅,不妨每年安排一次短程2人世界旅行。

小朋友會大,終有一日會有自己嘅生活,冇嘢比建立2人關係更重要...

大宅

CCHINGC 發表於 19-6-14 12:02

1)bb先一個月,係大家嘅適應期,通常4-5個月後戒左夜奶會好d,焦咁扭時,多d俾 ...

1)明白,可能都要比d時間大家適應

2)星期六日有時都會一齊食早餐既,但佢都顧住睇電腦,冇咩野講

5)明白,會多d叫返佢老公

大宅

CCHINGC 發表於 19-6-14 12:09

6)唔使問想唔想餵,直接講:bb好掛住你呀,老公,想你餵佢食奶

6)會試下多d講呢d說話,但見佢餵時個樣好攰,我都叫佢攰就比返我接手

7)佢咁抗拒所以我都好驚無再做住,唔想迫佢

8)有whatsapp 佢多d關心佢,煮或買野個d可能要遲d先 重坐梗月

係呀 我放完產假就要返工架喇

大宅

mikis 發表於 19-6-14 12:18
唔明...有屋企人幫手點會無獨處時間?
我自己都係有人睇住會每個月出去兩人食下飯,食完就返屋企湊女訓覺。 ...

因為屋企人幫手個段時間都係星期一至五,老公返到屋企之前既時間屋企人就會走,星期六日都係我地自己湊
就係知道二人關係重要 所以自從佢話我只顧bb後我都留意返 但佢似乎對我有d變左唔太受樂

大宅

2018復活節勳章

kewpie160523 發表於 19-6-14 12:50
因為屋企人幫手個段時間都係星期一至五,老公返到屋企之前既時間屋企人就會走,星期六日都係我地自己湊
就 ...

原來如此...
但1個月就已經咁,坦白我覺得佢唔太體諒你,佢可能仲緬懷緊未生前嘅日子。
不過新手父母的確要d時間去磨合,盡自己能力啦。
佢係愛你嘅會感受到的。

And我覺得既然有屋企人幫手,就睇吓可唔可以幫多少少,同佢哋解釋下,盡力擠出2人時間。
頭半年可能都難d㗎喇,千祈唔好放棄,會見到希望的。
但老公老頑固就另計...

子爵府

唔係好理解,BB先一個月,佢已經話你忽略佢,咁即係你陀緊佢已經有啲咁感覺?

不過俾啲時間大家適應,但始終大家要明白頭幾年係會少咗啲二人世界時間,呢個係做父母的代價,身分角色唔同咗就始終要大家諒解

珍珠宮

回覆樓主:

係結婚後有bb?還是有bb先結婚?
老公似乎唔識得體諒老婆,湊初生bb辛苦到暈,媽媽一日瞓得幾個鐘,瞓覺時間都唔夠仲投訴老婆
我bb一個月大時又係勁易紮醒,瞓著一陣又喊唔停,忙到食飯都唔得閒

bb瞓覺唔好拍唔好按,拍慣按慣以後就好辛苦
一個月大bb眼瞓開始會細細聲喊,咁就擺bb落床由佢自己瞓
大約3-4個月就夜晚8點瞓,瞓3-4個鐘就起身飲奶,會穩定好多
未戒夜奶都keep住晚晚8點瞓,習慣比bb自行入睡,夠鐘就飲奶、熄燈、bb自己瞓,咁就可以同老公有二人世界
我主張唔陪瞓,比bb自行入睡
但現階段bb一個月大無安全感成日喊係好平常
我bb 3個月大開始就比佢自行入睡,又真係好快就瞓著

大宅

mikis 發表於 19-6-14 13:04
原來如此...
但1個月就已經咁,坦白我覺得佢唔太體諒你,佢可能仲緬懷緊未生前嘅日子。
不過新手父母的確要d ...

都可能係未習慣要做爸爸同埋剛剛事業上家庭上都誇左一大步都好大壓力
睇下會唔會星期六或日有一日屋企人可以幫手湊到 不過都要睇左老公想唔想先 如果唔係暫時都應該幾難有兩個人既時間

首頁

尾頁

跳至