自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

最近豬瘟三日唔埋兩日又被發現。攪到啲豬肉加價不特止,仲鮮豬難求。就連冰鮮豬都行慢一步就被搶光光。
我懶得去搶同落街市度逼。多數都喺超市買齊就閃。
不過成日聽啲大廚級嘅阿豬媽話,新鮮肉甜啲.....其實我真係食唔出佢哋分別喺邊度。
你哋覺得有咩唔同呢?真係食得出嘅咩?
喺我呢個懵閉閉嘅人嚟講,真係冇乜所謂 。都係一樣啫。
識飲識食嘅你講嚟聽下呀?
坦白講,而家啲豬,就算買成斤新鮮嘅嚟煲湯,都唔覺佢好甜囉!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我食唔出分別

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

回覆樓主:

有分別,因為前排冇新鮮豬,改買冰鮮,蒸出嚟嘅排骨冇咁鮮味,同埋有少少豬除,但如果用濃嘅醃料去整,我覺得分別不大

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

有次買過丹麥冰鮮排骨,覺得好大分別,肉質唔同。
其實而家買豬唔難,又唔覺特別多人,我一直仲有買百佳農夫豬。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 育兒性格勳章

回覆樓主:

我煮嘢唔叻,每次整新鮮豬扒都會整到啲豬扒又鞋又韌, 但係用咗冰鮮豬扒就算我煎幾耐都會好冧, 所以以後整豬扒我都係買冰鮮豬扒。

wcpcelia    發表於 19-6-14 14:09

侯爵府

vincielau 發表於 19-6-14 12:17
我煮嘢唔叻,每次整新鮮豬扒都會整到啲豬扒又鞋又韌, 但係用咗冰鮮豬扒就算我煎幾耐都會好冧, 所以以後整 ...

我同你一樣。真係冇晒符。其實我都唔知點解會咁。旦冰鮮其實我整都係鞋㗎,感覺麻麻地。死實實木材咁。求教點樣可以林啲呢?

侯爵府

she007 發表於 19-6-14 12:11
有次買過丹麥冰鮮排骨,覺得好大分別,肉質唔同。
其實而家買豬唔難,又唔覺特別多人,我一直仲有買百佳農夫豬 ...

農夫我都有買,喺多講究。總之見到咩就買咩囉!

侯爵府

Yuki_Yeung 發表於 19-6-14 12:09
有分別,因為前排冇新鮮豬,改買冰鮮,蒸出嚟嘅排骨冇咁鮮味,同埋有少少豬除,但如果用濃嘅醃料去整,我覺 ...

原來有陣咁嘅味㗎

伯爵府

2019新春慶豚圓

plumtree 發表於 19-6-14 11:48
最近豬瘟三日唔埋兩日又被發現。攪到啲豬肉加價不特止,仲鮮豬難求。就連冰鮮豬都行慢一步就被搶光光。
我 ...

新鮮豬係鮮味D嘅,特別係蒸,肉質同味道都同冰鮮唔同!

侯爵府

2019新春慶豚圓

我唔係大廚, 但雞同豬我個人就一定飲得出啖湯係新鮮定冰鮮.... 冰鮮確實無咁甜..而且肉質口感係差D, 如果用嚟煮餸, 例如, 蒸同忟, 可能我唔多識整, 成日都形住有浸雪味....當然用蒜頭豆豉都可以癖到浸味嘅

瑪瑙宮

真心食唔出

翡翠宮

回覆樓主:

雞真係食唔出!至於豬肉我覺得新鮮煲湯濃肉味d,冰鮮同急凍未試過!平時豬扒,排骨,豬頸肉食急凍,新鮮只買黎煲湯同剁肉餅

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

比較少食豬。冰鮮雞煮出黎,會聞到陣『雪味』,點都癖唔走。啲肉會實過新鮮,食雞脾會特別食得出。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Yuki_Yeung 發表於 19-6-14 12:09
有分別,因為前排冇新鮮豬,改買冰鮮,蒸出嚟嘅排骨冇咁鮮味,同埋有少少豬除,但如果用濃嘅醃料去整,我覺 ...
可能有異味,真係分別不大[心理上可能有]

男爵府

2019新春慶豚圓

我都想知

子爵府

無話可說 發表於 19-6-14 13:22
雞真係食唔出!至於豬肉我覺得新鮮煲湯濃肉味d,冰鮮同急凍未試過!平時豬扒,排骨,豬頸肉食急凍,新鮮只買 ...

豬我食得出,香好多

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

有分別,新鮮豬無冰鮮豬咁騷,冰鮮豬煲湯都無咁甜。
不過,豬扒真係急凍淋過新鮮豬扒(忘記係咩原因了)。
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

男爵府

回覆樓主:

食吾出

侯爵府

lilybaby8282 發表於 19-6-14 13:57
有分別,新鮮豬無冰鮮豬咁騷,冰鮮豬煲湯都無咁甜。
不過,豬扒真係急凍淋過新鮮豬扒(忘記係咩原因了)。
...

死啦!難怪99話我係隻牛啦!牛趙牡丹

男爵府

回覆樓主:

我以前聽有個老師講過。佢話如果話新鮮肉好食d,個原因係amino acid, 而amino acid一冰過就算解凍也不能返返入(蛋白質?)裡。
我有時食得出有時食唔出,但我覺好唔好食,同廚藝關係大d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊