跳至

首頁

尾頁

複式洋房

移民入境時,在香港的人壽保險要當資產申報嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 silverdog 的帖子

不需要

複式洋房

kingmommy 發表於 19-6-16 08:39

不需要

thank you

大宅

silverdog 發表於 19-6-16 14:06
thank you

建議你問清楚好啲,保險有儲蓄成份嘅係會增值,所以係應該要報稅。上面回覆你個位可能已經問過專業人士,如果係可否詳細少少?

複式洋房

Happy30 發表於 19-6-16 17:25
建議你問清楚好啲,保險有儲蓄成份嘅係會增值,所以係應該要報稅。上面回覆你個位可能已經問過專業人士, ...

如果份保险一日未到期,又或年期好長,未收到實際增长的收益的話,係咪不需要申报呢?

大宅

silverdog 發表於 19-6-16 19:11

如果份保险一日未到期,又或年期好長,未收到實際增长的 ...

咁個問題係,你day 1 入境唔報,日後開始有增長收益嘅時候,稅局問你你點解釋呢?

複式洋房

Happy30 發表於 19-6-16 19:14
咁個問題係,你day 1 入境唔報,日後開始有增長收益嘅時候,稅局問你你點解釋呢?
...

有道理

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

silverdog 發表於 19-6-16 19:11

如果份保险一日未到期,又或年期好長,未收到實際增长的 ...

因為你個問題是說入境時是否需要申報嗎?Day One 時入境只需要在櫃臺申報身上所有帶來的現金丶本票和貴重物品例如金器、電腦丶good to follow等,都要在入境同時時申報的。

至於你講保險是稅務問題,唔関入境事,所有海外資產稅務的事要在land 後第一和第二年報稅時要披露,例如房屋丶股票丶人壽保險丶定期等等 可以產生資產增值的都要申報在税務表上,你最好到步後找會計師問問會比較好。記得要keep住每年保險的statement 放便每年報稅(最好英文版)。

男爵府

Happy30 發表於 19-6-16 19:14
...

其實最好land之前處理囇所有的海外資產,可知道加拿大是萬税國家,房屋最好買掉,保險這些東西需然不時產生増產,所以不會每年要比稅的,但在十年卄年後或唔知會唔會斷供後所產生的增值部分,到時CRA就會同你慢慢計。 至於過身後所賠的保險金是不用繳稅,因為這種是遺產稅一部份。

男爵府

順道一提所有海外增產資產部要繳付50%增值稅的。

複式洋房

kingmommy 發表於 19-6-16 22:18

順道一提所有海外增產資產部要繳付50%增值稅的。

50%?都好重税喎,所以香港的税率真係低好多呀。

複式洋房

kingmommy 發表於 19-6-16 21:46
因為你個問題是說入境時是否需要申報嗎?Day One 時入境只需要在櫃臺申報身上所有帶來的現金丶本票和貴重 ...

好詳細,多謝分享

複式洋房

回覆 kingmommy 的帖子

不好意思, 少少離題. 請問

境外的收益的稅, 是PR/Citizen 才要收. 而我如果只是Work Permit 入境 (PNP移民, 1年後才可申請轉PR), 我是不用報在港的收益 (如租金收入), 直至我成為PR之後. 對嗎?

首頁

尾頁

跳至