0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我BB情況同你差唔多,全人奶B,1日4餐,每餐7-8安奶。4個月去MCHC覆診時體重7.4KG,BB嘅體重:身高比例1.2,超晒標準線,結果要見埋醫生。醫生質疑我地夾硬灌BB飲奶,BB要減肥。其實阿B唔肯飲其實係無辦法灌佢飲架嘛,我地都有面對緊阿B厭奶嘅情況,有時飲左4安停晒口發脾氣都又咩點迫佢繼續飲

別墅

tsangpopo 發表於 19-6-19 16:06
我BB情況同你差唔多,全人奶B,1日4餐,每餐7-8安奶。4個月去MCHC覆診時體重7.4KG,BB嘅體重:身高比例1.2 ...

順其自然吧!人奶b肥極始終都係比較健康

大宅

MokFuMaMa 發表於 19-6-14 11:55
我係勁多奶既媽媽,一日可以泵到1.5L左右,所以bb出世到依家都係全人奶,到依家都未戒夜奶,約四、五個鐘頭 ...

我b 84Days, 7.2kg

大宅

白羊女 發表於 19-6-22 06:55
我b 84Days, 7.2kg

你b 出世幾磅呀? 我b 2個月嗰陣5kg, 今日83 days 我諗都係5.5 kg 左右咋

大宅

我係勁多奶既媽媽,一日可以泵到1.5L左右,所以bb出世到依家都係全人奶,到依家都未戒夜奶,約四、五個鐘頭 ...

4個月6.4公斤

別墅

我b 2個半月6kg . 樓主好厲害啊1.5L!咁你一日飲幾多水?
我飲好多都變唔到奶!只係得個屙字!

子爵府

回覆樓主:

我女1歲9k我都覺得佢重…應該係遺傳啦,大大下長高應該會瘦返

別墅

我仔出世2.98 kg, 4 個月,7.985 kg.
抱到手都痛。

大宅

肚仔 發表於 19-6-22 15:12
我b 2個半月6kg . 樓主好厲害啊1.5L!咁你一日飲幾多水?
...

我个b 3个月6.44kg

大宅

請問你個b一餐飲幾多
你平時食D咩?分享下

別墅

肚仔 發表於 19-6-22 15:12
...

我生完頭六個星期係飲勁多炒米茶,果時我個b全埋身,兩三個鐘飲一次奶,每次飲奶前後我都會飲兩大杯炒米茶,最高峰係一日喂完bb仲可以泵到六次奶,每次泵差不多400cc,但係無咩小便

別墅

shumson 發表於 19-6-24 13:05
請問你個b一餐飲幾多
你平時食D咩?分享下

依家四至五個鐘飲一次奶,如果樽喂見到飲130-170cc左右
一生完到依家我係飲勁多陳皮炒米茶,將啲陳皮切絲,溝落炒過既米到,再加啲桂圓杞子焗黎當水飲,順便戒埋凍飲,淨係飲暖既炒米茶。
同埋我奶奶係我坐月果時餐餐都係鮮魚有菜有章魚肉餅,反而無咩食啲雞或者好進補既野,同埋奶奶教落飲准山瘦肉湯健脾胃,可以幫助多啲人奶。
同埋無論返工返學幾忙,我每曰都一定會起碼埋身喂bb一次,等佢sucking nipple去stimulate個腦製奶。
我覺得呢啲方法對我都好work,起碼到我個b依家三個半月都可以全人奶,雖然依家無咁多奶可以做冰奶儲起,但起碼夠佢飲同仲有奶多出黎俾佢沖涼。

大宅

MokFuMaMa 發表於 19-6-24 15:42

依家四至五個鐘飲一次奶,如果樽喂見到飲130-170cc左右

好勁呀妳
加油
我食嗰D野同你差唔多,我都有飮抄米茶,一日泵四次,每次得120-200ml啱啱夠bb飲咋
我仲有飲mothers milk,可能我一日只係食兩餐所以唔夠營養

別墅

我bb110day,7.59kg,65.5cm~睇落都唔似3個幾月~每次飲200ml,一日5餐!

別墅

MokFuMaMa 發表於 19-6-24 15:42

真係要請教你~炒米茶你每次餵b前都飲兩大杯,咁炒米茶你咪要炒好多囉?係唔係炒米茶每一次焗水只係焗一次冇得返焗?炒米茶比例同水嘅份量?

別墅

kwokmanching 發表於 19-6-26 11:44
真係要請教你~炒米茶你每次餵b前都飲兩大杯,咁炒米茶你咪要炒好多囉?係唔係炒米茶每一次焗水只係焗一次 ...

我會用啲茶袋仔加半包陳皮炒米再加啲桂圓杞子,咁樣整定一包包。
跟住每次兩包就放係個壺到焗,我估個壺應該裝到有750ml水,我淨係返焗一次,坐月時我一日可以飲到4-5壺嫁,果時埋身喂都可以泵多差不多1.5L到2L出黎做冰奶,仲要唔係迫自己飲,果時係真係好口乾好想飲水!
因為又係米又落左桂圓,千其唔好焗過夜,好易變壞,焗半個鐘之後既兩三個鐵好飲晒佢。

別墅

MokFuMaMa 發表於 19-6-26 14:38
我會用啲茶袋仔加半包陳皮炒米再加啲桂圓杞子,咁樣整定一包包。
跟住每次兩包就放係個壺到焗,我估個壺應 ...

多謝你嘅分享,如果你拍片放youtube我實follow你

別墅

今日去健康院2個月6.3公斤,3個月時希望唔會俾姑娘叫減肥

男爵府

唔係突然急升重量都唔算有問題啦!

大宅

smallfung 發表於 19-6-24 18:29
我bb110day,7.59kg,65.5cm~睇落都唔似3個幾月~每次飲200ml,一日5餐!

兩個月個陣幾高呀?

首頁

尾頁

跳至