懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

邊間好? 有冇人試過?大概幾錢?邊個醫生好?順產開刀都諗緊。

大宅

Rascalbaby 發表於 19-6-14 13:07
邊間好? 有冇人試過?大概幾錢?邊個醫生好?順產開刀都諗緊。

我未生,但book左canossa開刀,掛單醫生。
醫院package價錢上醫院網站有寫,唔同房型唔同價。
我見st Paul平一截,驚伏.. 同埋聽講canossa 少人d靜d, 姑娘又相對冇咁忙寬容d (聽講ja!)

別墅

hihihigi 發表於 19-6-14 13:53
我未生,但book左canossa開刀,掛單醫生。
醫院package價錢上醫院網站有寫,唔同房型唔同價。
我見st Paul ...

我之前係canossa 做手術,個環境真係幾好,我住8人房,但得3人。
原本揀窗口位要加錢,護士見到窗口準備出院,之後就轉左我去窗口,無特別加錢,護士都好nice. 唯一就係價錢真係貴。

大宅

回覆 hihihigi 的帖子

大概幾錢??

大宅

回覆 LJ516 的帖子

要幾多?

大宅

Rascalbaby 發表於 19-6-14 14:13

大概幾錢??

醫院生仔package (唔包醫生/麻醉師費):

https://www.canossahospital.org.hk/packages/obprice_c.htm

大宅

會唔會有啲咩tricky 收費?即係六人房20600+醫生麻醉就得?
我見啲人話turn out 俾十萬八萬既?

男爵府

Rascalbaby 發表於 19-6-14 14:45

會唔會有啲咩tricky 收費?即係六人房20600+醫生麻醉就得?

醫生費普遍都30k或以上,巡房當1000一日,咁都33k至35k, 麻醉師收醫生費嘅1/3,即約10k

仲有兒科醫生,藥錢 (麻醉藥,止痛藥,入院時抽血化驗費,吊鹽水等) 幾千幾千咁

無事無幹嘅順產約6萬,開刀就7/8萬左右啦

別墅

Canossa 好好,我兩胎都響嗰到生,d 護士好,又少人,住6人房得2個人

大宅

回覆 Brother_sister 的帖子

好, 咁我都同老公商量下先。

大宅

Brother_sister 發表於 19-6-14 16:44
Canossa 好好,我兩胎都響嗰到生,d 護士好,又少人,住6人房得2個人

我想問下你係大約幾時去canossa 生ga? 好耐之前?
我本身target 3人房,如果full 3人房(聽講最full),就住2人房。但聽你咁講如果6人房只係得2個人,咁真係好好wor!可以慳返勁多!
我最驚係6人房要爭toilet, 如果得2個人,應該唔洗點爭?
不過今年豬年,唔知會唔會多d人 full d...

別墅

hihihigi 發表於 19-6-14 21:52
我想問下你係大約幾時去canossa 生ga? 好耐之前?
我本身target 3人房,如果full 3人房(聽講最full),就 ...

我2月生的,6人房夠了,吾會爭厠所

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

Rascalbaby 發表於 19-6-14 13:07

我2016年尾st paul 住舊大樓,順產$58k,產科醫生收$28k,兒科大概$5k? 剩番嘅係比醫院錢。住三人房,但雙非後我見佢間房由3人轉左做兩人,所以我比大房錢但係得另一位媽媽同房。黎緊生細嘅都係st paul,但佢地搬左新大樓,環境應該仲好過以前

大宅

Brother_sister 發表於 19-6-14 22:19
我2月生的,6人房夠了,吾會爭厠所

Thx!

別墅

Rascalbaby 發表於 19-6-14 14:13
回覆 LJ516 的帖子

要幾多?

我手術訓一晚都14萬左右
醫生費好貴

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Happybabyhbb 發表於 19-6-14 23:11
我2016年尾st paul 住舊大樓,順產$58k,產科醫生收$28k,兒科大概$5k? 剩番嘅係比醫院錢。住三人房,但 ...

我17年頭生,舊大樓,free upgrade 左二人房,但要等廁所,18年尾再生,新大樓,大房但長期得兩人,唔洗等廁所,環境仲好好個幾日真係休息得好好,不過多大陸人,頭一晚頂唔順同房個老公,佢勁用廁所,又嘈,好彩第二日轉房比我,但都係大陸人但好彩有文化好多同無成村人全日嘈

子爵府

seangying 發表於 19-6-16 01:29
我17年頭生,舊大樓,free upgrade 左二人房,但要等廁所,18年尾再生,新大樓,大房但長期得兩人,唔洗等 ...

唔係私家房應該無得留宿㗎?

新大樓d房大左(我朋友生bb時我探過佢,所以去睇過),我諗住好好多 因為我第一個係雙非年,但醫院安排全部港媽一間房,3人房係滿嘅,又細,所以都嘈嘈地。第二個就2016尾就已經靜好多。

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Happybabyhbb 發表於 19-6-16 11:46
唔係私家房應該無得留宿㗎?

新大樓d房大左(我朋友生bb時我探過佢,所以去睇過),我諗住好好多: ...

唔係留宿,但全日都係到,又大聲又用厠所我生細佬時,得一兩個香港媽媽咋

子爵府

seangying 發表於 19-6-16 15:57
唔係留宿,但全日都係到,又大聲又用厠所我生細佬時,得一兩個香港媽媽咋
...

吓? 房內洗手間好似聲係產婦可以用囉!咁衰㗎

首頁

尾頁

跳至