夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

...

伯爵府

熱血勳章

JS0331 發表於 19-6-18 00:18
你老公有錢嘛,我老公話佢有唔通唔比咩,佢無點比呀,我都無野好講

但有時男人唔係真係無,只係唔捨得洗喺頭家,才令人心痛
好多事見微知著
如果男人一方面話無錢,另一方面食得好捨得又、經常搭的士、打機課金....
都真係幾無奈

別墅

...

別墅

...

伯爵府

熱血勳章

JS0331 發表於 19-6-18 11:56
佢比我睇佢戶口, 得返幾千蚊

咁樣樣野買都萬幾兩萬,陪月又2萬
私家生仔10萬
咁佢緊係覺得貴啦!
其實30歲上下嘅男性,真係唔儲錢大有在
未結婚要了解清楚

侯爵府

2024年龍年勳章

JS0331 發表於 19-6-18 11:11
陪月已經落左訂, 同埋我好怕痛, 所以一定要揀私家開刀, 唔敢順產
好彩我自己有積蓄應付到, 希 ...

咁算啦, 日後做人妻做媽媽要識精打細算啦
唔好怨老公冇錢或唔肯夾啦, 可能佢真係覺得陪月同私家非必要項目。
未生之前, 我心態都好少女, 怕痛怕辛苦, 唔想挨,
但係見身邊好多有經濟能力嘅朋友, 住私樓, 做教師社工或醫管局高層,
都係跑去公立醫院生, 就發覺人地做到, 冇理由自己做唔到。
為母則強, 自己頂到的話, 都盡量用盡自己能力和智慧生活,
唔好亂洗錢, 留返D積蓄和最好嘅生活俾小朋友。

瑪瑙宮

佢唔係唔願比, 係佢有幾多可以比你都唔知. 如果佢夾左裝修結婚各樣, 你又無早講要陪月私家生, 佢就大失預算. 而家佢真係無, 不如你唔好私家生, 起碼有十萬八萬摘袋.

別墅

...

別墅

...

珍珠宮

JS0331 發表於 19-6-18 13:11
陪月, 請工人同去私家生b都係佢主意, 佢話唔想我辛苦, 但唔夠錢比咁解, 佢出發點都係想我好
...

老公戶口得返幾千蚊.....
咁現況經濟環境似乎適合去公立醫院生bb
做人要睇餸食飯,結婚後支出多咗,bb出世後支出仲多,留返儲備以不時之需好過

同埋兩位需要見婚姻輔導,有個中間人化解雙方之間矛盾,因為bb出世後會遇到更多矛盾同難題,依加唔解決一路積壓恐怕會大爆發.....

別墅

...

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

moon7632 發表於 19-6-18 14:42
計唔到咁多,陪月唔夠錢,咪唔好去私院生,其實公家生都唔錯,我都係有能力私院生,但都去公家生。
因為慳 ...

3-4萬唔夠
淨係住院費都2萬,仲有醫生費,視乎揀咩醫生,假期/半夜開刀有附加費好甘
開刀無得住兩晚,開刀要住5日4夜
同埋bb出世健健康康、唔洗照燈,唔揀名醫就埋單大約7-8萬
如果bb出世要住私家兒科都好甘
新聞都有講產婦產產後流血不止,私院埋單要幾十萬

禁止訪問

珍珠宮

moon7632 發表於 19-6-18 15:03
見到張單真係唔捨得花錢,未出世都每個月洗$3000。出左世,慳住老公荷包,一頭家大家都要包容,得來不易的 ...

其實我諗法同你一樣,#53回應都講得好好
明知老公錢銀上唔鬆動,應該體諒老公
更何況bb出世後支出更多,應該為大家衡量各方面再作決定,唔係只諗自己
一頭家大家都有份,需要洗一大筆錢時要同另一半有共識,而唔係獨行獨斷

大宅

JS0331 發表於 19-6-18 14:26
我自己有, 唔會去公立生, 因為我怕痛要開刀, 呢D錢唔慳得

你都幾奇怪,2個都已經為錢煩,仲要去私家生,留返錢比個B啦,陪月錢都比唔出,仲要去私家生

別墅

whomen 發表於 19-6-18 15:24
你都幾奇怪,2個都已經為錢煩,仲要去私家生,留返錢比個B啦,陪月錢都比唔出,仲要去私家生
...

你地唔怕痛可以順產, 我都好佩服順產既媽媽, 但我自問真係無呢個勇氣, 我諗開刀定順產呢個係我個人意願, 唔輪到你去批判。

別墅

moon7632 發表於 19-6-18 15:03
見到張單真係唔捨得花錢,未出世都每個月洗$3000。出左世,慳住老公荷包,一頭家大家都要包容,得來不易的 ...

唯有係其他野上面慳D, 其實好多野我都自己搞掂, 都知佢無咩錢剩, 唔想佢大壓力

別墅

...

首頁

尾頁

跳至