自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

用途好大,係名字唔太好聽啫
例如:改善暗瘡,改善經痛/亂經,仲有早收經都可以吃藥延遲收經……
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

男爵府

sugar0325 發表於 19-6-14 16:29
回覆 壞蛋獎門人 的帖子

你KEEP 住一排接住一排咁食? 之前亂經, 婦科醫生都有叫我食, 但怕KEEP 住食有咩 ...

我都想避孕,石頭瘡係咁岩醫左,因為我去家計會睇,副作用我聽姑娘講唔食煙可以食到停經、十年前我食過,食得幾日,就開始爆瘡爆得好勁,我係藥房買,所以呢啲要去診所搵醫生買最穩陣

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我每次去旅行,都會食避孕藥延經,咁就可以輕鬆去玩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maggie196 發表於 19-6-14 02:11
無知一問,成日聽到話食得多避孕藥會導致不孕,係唔係真?

我生左三個,你話呢?生第一個前已經食左十年

大宅

babyballball 發表於 19-6-14 17:49
我食左廿年避孕藥, 主要係避孕講真用套都唔安全啦, 女仔食藥其實係保護自己.
我一話食藥好多人都話好傷身.. ...

你講得好啱
d人成日話意外有左
其實係根本冇做好安全措施
日日食住藥都中,呢d就叫意外喇
邊有咁多意外丫

珍珠宮

回覆樓主:

我記得中學時期,爆多暗瘡,醫生話內分泌失調,都係用避孕藥去醫~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我年輕時食過醫暗瘡同經痛喎!呢d唔係常識嗎?

男爵府

想知長期食避孕藥會唔會致肥?我想食但又驚肥

公爵府

好媽媽勳章

我食黎醫暗瘡,我唔需要避孕

子爵府

sugar0325 發表於 19-6-14 16:29
回覆 壞蛋獎門人 的帖子

你KEEP 住一排接住一排咁食? 之前亂經, 婦科醫生都有叫我食, 但怕KEEP 住食有咩 ...

我個婦科醫生同我講唔可以長食,話食半年至一年好啦

但無解釋點解,我食緊,覺得正左好多(調經用)

大宅

二世龜 發表於 19-6-14 22:09
我個婦科醫生同我講唔可以長食,話食半年至一年好啦

但無解釋點解,我食緊,覺得正左好多(調經用)

正常情況可以食到更年期架喎,你係咪家族有咩特別病歷?

子爵府

好媽媽勳章

其實一路有個疑問,係咪真係可以食到收經而對身體完全冇唔好處?

別墅

我相信好多人真係唔知

珍珠宮

wingwing地_ 發表於 19-6-14 23:59
我相信好多人真係唔知

我唔知
冇經痛、冇暗瘡、用其他方法避孕⋯⋯所以一直冇了解過避孕藥係咩一回事
長知識了

珍珠宮

gobears 發表於 19-6-14 16:11
點止廿歲?好多人三十幾歲人都仲係以為避孕丸=點解唔帶套搞到食藥傷身,而婦科上面嘅好處一d都唔知
...

同意,我好早結婚好早就食藥,d 朋友覺得我唔錫身,我阿媽話我老公唔愛我囉。痴線。

珍珠宮

duckduckbb31 發表於 19-6-14 21:46
你講得好啱
d人成日話意外有左
其實係根本冇做好安全措施

我識人話食藥都中,我懷疑佢漏食,我食左8年都無事。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

林中趣 發表於 19-6-14 15:50
無意中睇到篇台灣報導,發覺唔少人對避孕藥都好無知...even係日本人
避孕藥唔一定用黎避孕的,其實對女性黎 ...

呢度都大把人咁覺得
又話女人病, 又話影響荷爾蒙,...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

maggie196 發表於 19-6-14 16:11
無知一問,成日聽到話食得多避孕藥會導致不孕,係唔係真?

點先算食得多...
識人停左幾個月就已經有BB

寶石宮

maggie196 發表於 19-6-14 16:21
多謝解答,因為成日聽太多避孕藥會攪壞身體呢個講法,原來係唔關事
...

如果證明身體會壞, 就唔會拎出來賣啦

水晶宮

chole_bb 發表於 19-6-14 23:55
其實一路有個疑問,係咪真係可以食到收經而對身體完全冇唔好處?

我睇個女醫生係話自己都食緊,食到收經

首頁

尾頁

跳至