時政擂台

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

男爵府

louisa_hk 發表於 19-6-14 23:09
另係香港住的人一定愛國愛港??
外國人來港定居是不愛他們的國家??
咁離開父母去外國生活的仔女,即使不 ...

定居同入籍唔同,
入籍要宣誓效忠,以英國為例
「I, [name], swear by Almighty God that, on becoming a British citizen, I will be faithful and bear true allegiance to Her Majesty Queen Elizabeth the Second, Her Heirs and Successors according to law. I will give my loyalty to the United Kingdom and respect its rights and freedoms. I will uphold its democratic values. I will observe its laws faithfully and fulfil my duties and obligations as a British citizen. 」

揸住外國護照宣誓過效忠英女皇,同人講愛中國? 咪玩啦。

大宅

畀面勳章

回覆 extra88 的帖子

所以而家已入籍的香港人出來係世界各地示威都遣責即係做戲,係嘛~!?

補充內容 (19-6-15 13:42):
所以而家已入籍外國的香港人出來係世界各地示威都遣責即係做戲,係嘛~!?

男爵府

extra88 發表於 19-6-15 13:36
定居同入籍唔同,
「I, [name], swear by Almighty God that, on becoming a ...

你認為D人宣誓一定係愛國嗎?佢可能連英國國歌都唔識唱呀!

男爵府

2018復活節勳章

雙重國籍

公爵府

extra88 發表於 19-6-15 13:36
定居同入籍唔同,
「I, [name], swear by Almighty God that, on becoming a ...

唔通得中國籍留係香港就一定愛國愛港?冇本事冇得走咋嘛?

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Carhy 發表於 19-6-14 20:57
唔上大陸住既愛國大陸人

一直覺得佢好自大
大家好, 我是脾脾蟲  

男爵府

callymum 發表於 19-6-14 22:29
說好的自由呢
吾係每人都有自主權嗎?家人都要控制 :surprise ...

咪係讀小三嗰個,佢阿媽都話控制唔到,佢小朋友

男爵府

littledot 發表於 19-6-15 15:57
唔通得中國籍留係香港就一定愛國愛港?冇本事冇得走咋嘛?

好多香港人個中國國籍只係因為“中華人民共和國國籍法”而黎,

同本身係中國籍, 宣誓效忠外國政府取得外國國籍後仲叫人愛中國爭好遠喎。

ANNAFRIEND    發表於 19-6-15 17:45

侯爵府

回覆樓主:

唔好話人啦, 搞事的都有passport, hkid, 回鄉証, 護照唔係入左籍
有心攪亂檔關証件咩事, 係個人操守問題

伯爵府

機場炒麵 發表於 19-6-14 19:58
勾引外國勢力不遺餘力
真係不遗餘力 ,難為佢仲講咩勾結外國勢力,佢地一家護照係最好證據

伯爵府

maggie196 發表於 19-6-14 20:34
咁泛民起碼係言行一致嘅,如果泛民一邊反中共,一邊攞住大陸戶籍,就奇怪些少
...
放心,一定唔會發生

伯爵府

Carhy 發表於 19-6-14 20:15
我叫佢上,佢話我唔理性,我問佢大陸有咩唔好
竟然話上大灣發展唔理性

首頁

尾頁

跳至