1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

全日易適應小學 大人又free D
半日又可以帶去周圍見識

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我應該會堅持幫女選半日,希望盡量守住佢ge童年。

lltracy    發表於 19-6-18 22:19

大宅

2019新春慶豚圓

喊包媽媽 發表於 19-6-14 22:30
全日易適應小學 大人又free D
半日又可以帶去周圍見識

我係ftm呀仔今年會報n班,我都諗緊全日好定半日好,但我想呢一兩年生多個,到佢下年9月入n班如果報全日,我自己照顧個初生b都易d,另又想心思思想番下工,全日n班好似好d,如果家庭收入合資格,又就讀合資格幼稚園既n班仲可以申請學費資助,但只限全日班

別墅

回覆樓主:

全職媽,一定半日,留返全日位俾雙職父母。全職媽有得揀,在職媽搵唔到全日位好慘

子爵府

andre_mama 發表於 19-6-15 08:59
全職媽,一定半日,留返全日位俾雙職父母。全職媽有得揀,在職媽搵唔到全日位好慘
...

多謝你

我係在職媽,好需要全日位

子爵府

MMQ 發表於 19-6-15 11:43
多謝你

我係在職媽,好需要全日位

如果我係ftm我就揀半日,我想多啲時間陪住小朋友,宜家呢個時期佢地真係好得意
(在職媽心聲 )

男爵府

自己鍾意,無需要在意其他人講咩
人人都有權選擇揀半日/全日班

理論上就半日班多位過全日班
比較容易入到心儀幼稚園

禁止訪問

大宅

我揀左半日,想佢有d時間同妹妹相處下

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

其實都唔輪到你揀,好多幼稚園全日班都好full,雙職父母優先考慮

男爵府

如果可以選, 我都會選全日.

伯爵府

我係ftm ,我揀左半日呀,我唔捨得佢咁細個就要返全日

民房

選半日

大宅

我係ftm 我揀半日 想童年時間陪佢多d

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我個小朋友比較唔識紀律,我覺得我好似教極都搞唔好咁,淨係下晝瞓晏晝覺都冇晒規律,有時12點瞓有時兩三點先瞓,有時玩到攰四五點先訓,我唔想佢係咁樣,如果返幼稚園定時瞓覺茶點,我覺得對佢身體都會健康啲,而且我都想做兼職幫補下家計,所以我自己希望比佢返全日班

複式洋房

我都係FTM,我小朋友出年讀k1,都諗住比佢讀半日,因為我想多啲時間陪住佢,因為時間過得好快,好快就長大,眨下眼就小學(讀全日),到時想見多眼都難!
我當初都係在職媽媽,點解轉做全職媽媽,係因為想陪住自己嘅小朋友成長,雖然過程係辛苦,但呢段時間真係比任何野都珍貴

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

全日班就學自律好的。 不過學術一定無大部分半日班好。
因爲大大大部分半日班都教深過全日班。
我講緊有資座個的。 C校就唔知

大宅

Ferfer88 發表於 19-6-25 04:40
全日班就學自律好的。 不過學術一定無大部分半日班好。
因爲大大大部分半日班都教深過全日班。
我講緊有 ...

你講間學校只有半日制學術會比讀全日個D好

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

kaman0617 發表於 19-6-25 13:43
你講間學校只有半日制學術會比讀全日個D好。

你要問清楚全日的學校佢下午係做的咩?
有的N班可以訓多半個鐘。 有的下午會睇電視。

男爵府

2019勳章

如果要上其他興趣班, 讀半日會舒服D, 因為興趣班可以攤係平日上, 平日多D時間用係上, 星期六日可以whole family day去玩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊