6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Bb自從加固,便便都係一般般,已經個幾星期柯一粒粒了,請問點算好

民房

Syanlee 發表於 19-6-15 00:56
Bb自從加固,便便都係一般般,已經個幾星期柯一粒粒了,請問點算好
...

攞啲花士拎擦Patpat n撩下佢個肛門,入到 0.5cm.

大宅

...

我仔都經常便秘,而家keep住買Ella’s 包裝既西梅蓉,每兩三日食一次,另外一星期有3-4日會食火龍果,好似好左少少

大宅

twtw2017 發表於 19-6-17 15:33
我仔都經常便秘,而家keep住買Ella’s 包裝既西梅蓉,每兩三日食一次,另外一星期有3-4日會食火龍果,好似 ...

請問火龍果係咪普通生果檔個啲都ok?西梅蓉可以係邊到買到,謝謝

大宅

slimjenny 發表於 19-6-15 09:37
攞啲花士拎擦Patpat n撩下佢個肛門,入到 0.5cm.

平常訓前同沖完涼先搽,宜家每次換都有搽,不過都係柯一粒粒,我媽話買開奶茶

民房

我個女10個月,之前都係e個問題,e加便便固定2-3日一次,不過就唔會便粒粒,人地教話去藥房買開奶茶(藥房d人識汁架啦),一個禮拜煲一次,當水喝同用黎沖奶飲好快就好,再唔得就開半包七星茶,都係一個禮拜一次,咁基本上就解決左你既問題

大宅

faimarco 發表於 19-6-17 16:47
我個女10個月,之前都係e個問題,e加便便固定2-3日一次,不過就唔會便粒粒,人地教話去藥房買開奶茶(藥房d ...

我媽都係咁講我諗開奶茶係最快捷既方法

民房

Syanlee 發表於 19-6-17 16:54
我媽都係咁講我諗開奶茶係最快捷既方法

係啊,bb太細除左病之外,其實都唔建議食含藥既野,開奶茶最好架啦,如果開奶茶搞得掂,七星茶都唔建議~
PS.我講既開奶茶,唔係一盒盒果d,而係汁中藥咁汁既開奶茶,要自己煲既

大宅

faimarco 發表於 19-6-17 17:04
係啊,bb太細除左病之外,其實都唔建議食含藥既野,開奶茶最好架啦,如果開奶茶搞得掂,七星茶都唔建議~
P ...

明白唔該

民房

仲有,如果係食奶粉既小朋友,中間要比佢飲3份1奶量既水,我bb為例,4個鐘飲一次奶,所以飲完奶隔2個鐘會比佢飲一次,可以減輕便秘。同埋一日按摩兩次肚仔幫助腸道蠕動,只要堅持好快見效。

別墅

2019新春慶豚圓

每次食完固體都俾少少水bb補充返啲水份,有時按摩下肚仔,睇下會唔會好啲

大宅

faimarco 發表於 19-6-17 17:30
仲有,如果係食奶粉既小朋友,中間要比佢飲3份1奶量既水,我bb為例,4個鐘飲一次奶,所以飲完奶隔2個鐘會比 ...

我個個都係奶粉,我間唔中就會俾佢啜幾啖

大宅

gillcheng 發表於 19-6-17 17:38
每次食完固體都俾少少水bb補充返啲水份,有時按摩下肚仔,睇下會唔會好啲
...

呢兩日都有按下,但今日仲未有便便

男爵府

如果有飲水都便秘,有冇試過粥到加d油,我bb前排都便秘,水有飲,開奶茶有試,水果蔬菜佢都食好多,都冇改善
加左油之後就柯好多了

大宅

Daisywong313 發表於 19-6-18 14:20
如果有飲水都便秘,有冇試過粥到加d油,我bb前排都便秘,水有飲,開奶茶有試,水果蔬菜佢都食好多,都冇改 ...

請問加左啲咩油?有無話加幾多架

男爵府

Syanlee 發表於 19-6-18 14:22
請問加左啲咩油?有無話加幾多架

冇呀,我平時用開橄欖油,我就用返平時用的
加少少就得
比你參考下,我網上睇到

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

Daisywong313 發表於 19-6-18 14:27
冇呀,我平時用開橄欖油,我就用返平時用的
加少少就得
比你參考下,我網上睇到

謝謝橄欖油即係煮野食個啲嗎?

男爵府

Syanlee 發表於 19-6-18 14:30
謝謝橄欖油即係煮野食個啲嗎?

係,我用filippo berio,百佳有

大宅

Daisywong313 發表於 19-6-18 14:36
係,我用filippo berio,百佳有

好!經開望下先

複式洋房

...

食水果最天然最有用!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊