家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

eeyore88 發表於 19-10-17 12:14
想問下DBS SG 係用中文定英文溝通?同埋會問咩問題?

用英文,對吓資料,問你會過幾錢過去

大宅

瞓得好勳章 開心吸收勳章

Conbb 發表於 19-10-17 21:31
用英文,對吓資料,問你會過幾錢過去

謝謝回覆,另想問新加坡那邊最低存款額是多少?是否跟香港分開計?

大宅

eeyore88 發表於 19-10-21 19:21
謝謝回覆,另想問新加坡那邊最低存款額是多少?是否跟香港分開計?

如果是treasure要放1百萬港幤等值的$在兩邊,
我開了digibank,應該唔駛呱

大宅

Conbb 發表於 19-10-21 21:26
如果是treasure要放1百萬港幤等值的$在兩邊,
我開了digibank,應該唔駛呱

我打去問,佢地話開離岸戶口的話,只可以係新加坡開番豐盛理財戶口,至少要有S$200,000
你開的時候,佢地可以俾你揀其它戶口(ie Digibank)? 對嗎?

大宅

回覆 Conbb 的帖子

開了digibank, 放什麼貨幣?? 定期是自己在網上做嗎?? 有沒有戶口經理跟進?? 謝謝
:-)  :-P

大宅

我申請時也以為會是treasure,但申請完變了digi

子爵府

請問你申請左幾耐先得?

侯爵府

畀面勳章

回覆 Chole 的帖子

我10月底去總行簽文件,我想問是否一定要匯英鎊去?我銀行有美元,可否直接轉過去?
Nice to meet you!

侯爵府

secretrose 發表於 19-10-23 12:22

我10月底去總行簽文件,我想問是否一定要匯英鎊去?我銀行有美元,可否直接轉過去? ...

1. 簽名開戶口嗰陣唔使擺錢入去,實際上亦擺唔到,因為未開通個戶口。
2. Premier account 之後用Global View 免費轉英鎊過去,唔support 外幣換算,即係之前要兌換咗先。
3. 英國嘅戶口寫明美金戶口唔係比non residents 申請,但係我照網上申請,佢又俾喎。個美金戶口開咗,不過我冇擺錢入去,因為完全冇利息,我亦冇特別用途。

侯爵府

畀面勳章

Chole 發表於 19-10-23 12:52
1. 簽名開戶口嗰陣唔使擺錢入去,實際上亦擺唔到,因為未開通個戶口。
2. Premier account 之後用Global V ...

謝謝,英鎊利息有幾多?(emoji)(emoji)
Nice to meet you!

侯爵府

secretrose 發表於 19-10-23 12:54
謝謝,英鎊利息有幾多?(emoji)(emoji)

雞碎咁多,0.2%,不過我要交學費所以一定要買英鎊。

最近開多咗個新加坡個人戶口,稅制似香港,亦冇estate duty,美金會擺呢度,不過都好似冇息,過兩個禮拜去一轉見會計師了解下,想約銀行開公司戶口聽聞都話好忙。

用戶要求終止服務

打電話過去新加坡揾RM, 佢會係電話到幫你做美金定期, 我昨日做咗, 1個月1.95.

侯爵府

filicity 發表於 19-10-23 14:06

打電話過去新加坡揾RM, 佢會係電話到幫你做美金定期, 我昨日做咗, 1個月1.95. ...

Really? Good to know. Thanks!

英國其實都有高啲息嘅products ,不過乜都話non residents 唔得。BTW, UK HSBC branch 服務真係超差,我去過三個地方(包括倫敦)Premier 係冇staff 嘅,上次喺倫敦等咗一個鐘,攪咗另外一個鐘,俾人耍咗兩個部門(第一個耍我嘅係branch manager ),等嘅時候又冇token ,唔知幾時到自己,中途又會有人問下你乜事,解釋完然後再叫你繼續等,總共講咗五次,人都癲!

大宅

另想請問你係邊間DBS分行開海外戶口? 我係鰂魚涌分行開,個位小姐好串咁話佢地排到好Full,排期排到1月呢... 想問下其他分行有無咁Full?

用戶要求終止服務

直接打電話去新加坡會好過SEND EMAIL, 隔一陣就覆.你試吓.
另我朋友話英國匯豐要預早起碼一個星期預約先有人理喎..........好多高息產品比本土人, 不過你可以睇吓會唔會開 HSBC EXPAT ACCOUNT, 幾高息, 但D錢放係JERSEY...我就唔敢.

侯爵府

filicity 發表於 19-10-23 16:27

直接打電話去新加坡會好過SEND EMAIL, 隔一陣就覆.你試吓.

想再請教,新加坡有冇designated RM 負責戶口?另外,可否打去Premier hotline 叫佢地接去新加坡?(UK可以)

Thank you!

侯爵府

filicity 發表於 19-10-23 16:27

我朋友喺銀行做,佢都 recommend 開 Jersey account 高息啲,不過我冇去了解詳情。

用戶要求終止服務

有指定Premier Service Manager Assistant, 呢個人會比埋Whatsapp 你, 有咩事可以直接揾佢, 如果做定期, Manager會再打電話同你確認一次.

係呀, 同UK一樣, 叫佢地轉駁電話.

侯爵府

filicity 發表於 19-10-23 17:52

咁ok 喎!Thank you!

用戶要求終止服務

You're welcome!

首頁

尾頁

跳至