時政擂台

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 19-6-15 13:00
佢哋唔衝,警察唔會壓,佢哋唔掟磚掟鐵通,唔傷人,警察唔會用暴力去制止,再講,掟嘢嘅人唔多,但掟磚掟 ...

唔衝唔阻街的話,相信已經通過二讀啦!禁多人出黎,阿娥都唔理咪唯有行動升級咯!至於如果掟死左差人肯定就會被拉控謀殺啦,呢d係代價。至於差人如果一個唔覺意整死個示威,可能呢個人係冇激進行為嘅,我諗警察應該會冇事,佢只係執法。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

媽媽可人 發表於 19-6-15 10:03
昨晚我仔問(中二):媽媽,星期日去唔去遊行呀?
我:唔去。
仔:點解呀?

我情願相信共產黨都唔會相信未來交俾呢班90後係會進步,首先,呢班年輕人既責任心,智慧都係令我所擔心的,如果我去參加遊行,見到有心人士利用呢個機會想破壞原意,我會拒絕行出去,因為已經唔單純。

大部分的例都係針對有錢人同攪政治的人,所以你咁窮怕什麼?幾十億人,鬼得閒針對你咩!別把自己睇得咁重要,如果中國放棄香港,咁就真係大0樂了,國際金融城市真係會冇左,因為變成無掩雞籠(類似當年九龍城寨),棄棋。

男爵府

Nok_Nok 發表於 19-6-15 13:19
我情願相信共產黨都唔會相信未來交俾呢班90後係會進步,首先,呢班年輕人既責任心,智慧都係令我所擔心的 ...

另外,大陸雖然言論/行為受到一定的限制,但治安好左,科技進步左,各方面都進步當中,而且,不容易被外勢力入侵。

民主换來被分離,分化,社會本身都好多問題,民生冇咁慘,只係大家享樂慣了,接受唔到埋頭苦幹啫,唔好扼殺新移民的努力,好多又苦又勞累的工作係佢地做的,香港人咁身嬌肉貴,點會肯做呢D工作。

你地去人地國家就得,人地黎就唔得?唔好忘記呢班新移民係有家人在港的,點解會有家人在港?自己諗下啦,香港男人們!

珍珠宮

玩具勳章

Nok_Nok 發表於 19-6-15 12:58
唔上啦,你地做埋我果份,我開電視睇直播,口講民主,言論既自由換來網絡既霸凌,睇到D FB GROUP 好恐怖, ...

啲人叫離開香港麻,咪叫番人移居大灣區囉

複式洋房

回覆樓主:

我唔同意......

1. 唔同意政府硬推收例,人人都覺得係阿爺迫住佢咁做。
2. 唔同意有迫切性 。只有送台灣的迫切性,點解要附送送中。
3. 唔同意冇修例嘅需要。對於謀殺犯強姦犯毒犯, 點解要放過佢哋。
4. 唔同意成日話『手無寸鐵』的人被警察鎮壓。 鏡頭影到嗰一刻佢手無寸鐵 ,但誰敢確定他一分鐘前幾分鐘前十分鐘前 沒有向未出手的警察訂過野。 如果真係和平示威者,佢哋需唔需要行到咁前呢。

複式洋房

回覆樓主:

繼續

5. 唔同意老師罷課同叫學生罷課。 放咗學之後去表態唔得嘅,點解一定要影響正常的學校運作。
6. 唔同意那些所謂不合作的行動,全是反智的。
7. 唔同意很多人根本不清楚條例的詳情就去衝去撞。
8. 唔同意香港什麼事情都冇理性討論的空間, 凡事變得只有正反兩極端。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

she007 發表於 19-6-15 13:08
唔衝唔阻街的話,相信已經通過二讀啦!禁多人出黎,阿娥都唔理咪唯有行動升級咯!至於如果掟死左差人肯定就會被拉控謀殺啦,呢d係代價。至於差人如果一個唔覺意整死個示威,可能呢個人係冇激進行為嘅,我諗警察應該會冇事,佢只係執法

吓?朱經偉冇事咩?

別墅

終極熊貓 發表於 19-6-15 11:54
唔係因為有希望而上街
係上街,先可能有希望啊

你呢十幾個字精简易明!現在好撕裂,上街就係錯係暴徒,

男爵府

Wa0814i 發表於 19-6-15 13:34
你呢十幾個字精简易明!現在好撕裂,上街就係錯係暴徒,

加油,你地去啦,我涼住冷氣,在家睇直播,心里默默支持你地偉大的壯舉

別墅

終極熊貓 發表於 19-6-15 13:00
首先,我唔明白你屋企人點解會擔心遊行會有安全問題?
邊個會令遊行人士不安全?

你認為吾遊行,用其他方法有人理你咩?之前全民退保,房屋政策,揾哂學者,顧問開埋會,最後有埋建議報告,最後政府點反應呀?

男爵府

會上街。

別墅

Nok_Nok 發表於 19-6-15 13:36
加油,你地去啦,我涼住冷氣,在家睇直播,心里默默支持你地偉大的壯舉
...

別墅

Nok_Nok 發表於 19-6-15 13:36
...

我本身同你嘅睇法,政治感覺,都係差吾多,不熱衷一類。我50了。我由港英至現在從未遊行過。但今次見到612我全程睇哂直播,好心疼個政府,點解要跣班示威人士。

大宅

瞓得好勳章

Nok_Nok 發表於 19-6-15 12:58
唔上啦,你地做埋我果份,我開電視睇直播,口講民主,言論既自由換來網絡既霸凌,睇到D FB GROUP 好恐怖, ...

有個朋友嗰女大學生,做補習老師,佢同佢媽講直播係假嘅,唔好睇無線全部都假,不斷比佢自己D片佢阿媽睇,佢媽信曬

男爵府

2024勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Connie0716 發表於 19-6-15 12:58
其實警方應該可以做好D,不過你話扲箱水,正常人係咪得一樽水而唔係一箱,因為有好多水樽周圍飛,如果成十 ...

我睇片個人拎箱水係慢慢行,周圍唔多人,只係幾個警察突然撲出禁低再打,我指出係警察當時可以截停查問而非使用武力

大宅

瞓得好勳章

little_stars 發表於 19-6-15 14:05
我睇片個人拎箱水係慢慢行,周圍唔多人,只係幾個警察突然撲出禁低再打,我指出係警察當時可以截停查問而 ...

所以我咪話警方應該要做好啲, 都係嗰句啦成箱水喎,要嚟沖涼咩?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

20020116 發表於 19-6-15 12:41
睇你好唔好彩啦,如果你身邊有啲激進人搞事,你比人群困住,想閃都閃唔到呀
...

上星期,由2點行到6點,有事發生??

侯爵府

20020116 發表於 19-6-15 12:41
睇你好唔好彩啦,如果你身邊有啲激進人搞事,你比人群困住,想閃都閃唔到呀
...

佢地唔識咩叫誤中副車, 係咁死咬住警察, 話佢地暴力對待手無寸鐵的“孩子”.

所以話, 人只睇到自己想睇嘅野。

男爵府

good_pig 發表於 19-6-15 14:23
上星期,由2點行到6點,有事發生??

69夜晚十點以後發生嘅不屬於上星期啦,一定係另一個時空穿越嘅

男爵府

2024勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Connie0716 發表於 19-6-15 14:08
所以我咪話警方應該要做好啲, 都係嗰句啦成箱水喎,要嚟沖涼咩?

我覺得警方係錯哂,唔可能以暴易暴,對警察 失曬信心
對未發生既事幻想成發生左既事,就要用暴力對待??

補充內容 (19-6-15 17:03):
講錯左 對唔住

首頁
34567...9

尾頁

跳至