時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

miranda0311 發表於 19-6-17 15:31
你自己認為無事, 大陸認為你行為有事, 就係呢個爭議。就如大陸奶粉有問題食到小朋友出事, 家長去投訴就已經 ...

其實呢D事件無人想發生,
就等於係香港有醫療事故,
做父母又可以點??
我相信大家心裡面都總有呢D例子,
香港父母正常會先想法醫好自己小朋友,
應該唔會有太多時間去投訴。
如果事件已經公開,
其他父母都不會再買該奶粉,
我真的不想再浪費時間投訴,
而係會專心照顧好小朋友,
一切以小朋友為先!!!!

你認為呢???
你想得到咩結果先放下???

男爵府

littlecar 發表於 19-6-17 15:45
其實呢D事件無人想發生,
就等於係香港有醫療事故,
做父母又可以點??

真係醫療事故, 緊係去醫管局投訴啦...問題係, 投訴後比人拉. 咁應該點呢? 接受醫死人或永久傷殘而不了了之? 我要求係認錯及列明出錯原因, 而唔係唔認錯或認為我多事就去拉我。 如果連投訴既權利都無...你認為可接受?

補充內容 (19-6-17 15:52):
前題係, 醫療事故發生後係無辦法再醫好

男爵府

畀面勳章

真係無知問, 可唔可以以現有証據照告? 以前都有過沒有屍體都入謀殺罪既CASE

翡翠宮

miranda0311 發表於 19-6-17 15:50
真係醫療事故, 緊係去醫管局投訴啦...問題係, 投訴後比人拉. 咁應該點呢? 接受醫死人或永久傷殘而不了了之 ...

我覺得投訴權力係要有,
但要睇投訴人目的係咩,
例如要賠償要幾多先夠???

一個人做一件事一定要知進退,
如果你有心為公義挑戰一D不可能的事,
即代表你願意接受最後帶黎既後果,
可能我經歷太多野,
已經唔相信世上有絕對既公平,
要爭取都要知自己位置。

我想法未必岩,
但我唔會將逃犯例帶到去呢D地方,
毒奶粉好似都好多年,
俾舊事舊物去阻礙自己思維。

男爵府

回覆 littlecar 的帖子

舊事係事實都係證據, 唔係你唔諗就等於無發生過。可能大陸新聞誤導香港人, 只係比表面我地睇,就係發聲=攪事,而要達到一言堂?同時, 唔係只有一件事, 而係好多不公平不公正既司法問題而令香港人擔心。
如果要香港人生活係不公正不公平既司法下, 即在中國發生過既事, 都可以係香港發生。

ANYWAY, 唔洗再覆。

翡翠宮

miranda0311 發表於 19-6-17 16:42
回覆 littlecar 的帖子

舊事係事實都係證據, 唔係你唔諗就等於無發生過。可能大陸新聞誤導香港人, 只係比 ...

逃犯條例根本唔係咁,
不過你唔想討論我尊重你。

男爵府

Nicole-hui88 發表於 19-6-15 11:55
個殺人犯香港十月出監之後點處理?有冇其他辦法吿佢謀殺罪?如果吿唔入,俾佢走甩,以後個個都可以走去台灣 ...

揾人帶佢返大陸做低佢。因為唔會被引渡返大陸!

水晶宮

littleyen 發表於 19-6-15 19:12
呢點我要帶啲頭盔,法律問題太複雜

我估,如果唔提修訂,低調處理,係有少少機會過到骨嘅,台灣同英國都 ...

這件案本身已低調不來, 而香港可以唔跟中國法, 但點敢違背阿爺堅持的大原則

你說的台灣與英國簽的引導協議, 係因為英國同台灣無主權爭議問題, 全世界只有中國(包香港同澳門) 同台灣宥主權爭議, 所以這單案認真難攪。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ms.aeroplane 發表於 19-6-17 17:40
揾人帶佢返大陸做低佢。因為唔會被引渡返大陸!

佢自己整個容,返大陸發展就冇人識啦

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Nicole-hui88 發表於 19-6-15 12:00
我知呀,咁即係冇任何辦法可以處理個殺人犯啦

我又咁諗..... 蔡英放政府話唔收,但蔡英文可以連任幾多屆?
宜家唔修,下之再有同類或更嚴重事故,又唻提修例?!
香港,部分人覺得法律要緊貼時代,適當時就要 update ,但有時一提修例又反對!

男爵府

Nicole-hui88 發表於 19-6-17 18:37
佢自己整個容,返大陸發展就冇人識啦

佢返大陸,根本唔洗整容,都冇人可以拉佢

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ms.aeroplane 發表於 19-6-17 18:55
佢返大陸,根本唔洗整容,都冇人可以拉佢

過街老鼠人人喊打

首頁

尾頁

跳至