時政擂台

跳至

首頁
23456...15

尾頁

珍珠宮

20jack09 發表於 19-6-15 12:17
18 世界未,英國管治香港,其實都係當香港人狗甘治。去到二戰後、中國內戰,大量難民湧落香港,英政府覺得 ...

當日香港/黑髮黄皮人地位仲低d.....鬼佬做優先,最叻也是副手。。。何來公平

侯爵府

KamMui 發表於 19-6-15 13:06
因為嗰時無泛民阻頭阻勢,泛民最叻製造白色恐怖,而家高鐵起好,有無公安係高鐵拉人? 算啦,不過d ...

港珠澳大橋咪又係。

大宅

王國教室勳章

九暈畏 發表於 19-6-15 12:22

依家有say咩? 英國果套冇say冇人嘈,因為大家歌舞昇平,風 ...

Can't agree more. 以前大家好景, 自然冇咩怨氣, 而家啲後生, 唔食唔洗都唔知做幾多年先買到樓, 連行條街都迫到嘔, 自然多不滿

珍珠宮

asa2012 發表於 19-6-15 13:13
為何現在仍有市民懷念麥理浩港督?仲有條麥理浩徑去紀念佢,大家有無因用這個名而反感?
麥理浩爵士對香港 ...

港英時代,也有籠屋,板間房(72家房客)

禁止訪問

公爵府

BKsquare 發表於 19-6-15 12:02
咁鍾意以前英國政府管治嗰套

唔係好明:

掟磚果班應該係「專業工作人員」,唔係真正學生。
任何一個時代的年輕人總是滿腔激情,以為自己所見所聞就是一切,再加朋輩影響,上街示威絶不出奇。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

伯爵府

funnyfanfan 發表於 19-6-15 12:13
我係70後,印象中以前都冇乜得你投票,可以俾你揀通過唔通過,政府話點就點。 ...

對,港英政府咪一樣官商勾結,太古和怡和。

大宅

回覆 BKsquare 的帖子

應該咁講,
英國係香港人無say嘅情況下,建構左一個民主,有希望嘅社會出嚟
青年人有向上流嘅機會,打工仔肯捱肯做就可以有個安樂窩,成就安穩家庭
一般市民嚟講,你滿足晒佢生活需求,仲點會搞咁多野出嚟
佢唔會介意過程無say,只會介意個結果對佢好唔好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

為何現在仍有市民懷念麥理浩港督?仲有條麥理浩徑去紀念佢,大家有無因用這個名而反感?

以前既公屋設計都好d, 近年果d完全無諗過人住咁! 設計好差

不過太多負評既cy都有德政架,好多天橋/隧道整左lift! 對傷殘同老人家都係好事!
放下自在

子爵府

以前社會簡單,d人冇乜要求,有得食有得生活就好,唔會被人話港豬,冇人迫你站邊,又唔會有人自high話自己幾偉人,要人多謝,係幾開心嘅

伯爵府

LokYauYau 發表於 19-6-15 13:16
港英時代,也有籠屋,板間房(72家房客)

正確,重點係這些籠屋,板間房的住戶有機會上樓,從而改善生活。
但現在係「倒流」,居住成本越來越高,公屋輪候時間越來越長,還要傾向新移民,令要「下流」去住劏房的人越來越多。
莫講係基層市民,就算有錢買樓的,係用幾百萬買200呎的納米樓,比以前的公屋還不如。。。

真係越打越覺得社會越來越不可理喻

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

KamMui 發表於 19-6-15 13:06
因為嗰時無泛民阻頭阻勢,泛民最叻製造白色恐怖,而家高鐵起好,有無公安係高鐵拉人? 算啦,不過d ...

仲方便左班反共份子返去吃喝玩樂添

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Mooskha 發表於 19-6-15 12:14
我都覺得好奇怪 大部分靑少年都未經歴過港英政府 我覺得呢代的年輕人 太幸福 身在福中不知褔 其實香港已經 ...
因為未經歷過,所以活在幻想中,
以為港英政府好好,中國接管先變差

子爵府

唔係好明:

Jm大媽只會話,你睇錯左了,只係有班和平善良的小兔兔在端午節紥粽咋

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=324523551791819&id=100027025310783

男爵府

asa2012 發表於 19-6-15 13:25
正確,重點係這些籠屋,板間房的住戶有機會上樓,從而改善生活。
但現在係「倒流」,居住成本越來越高,公 ...

冇人下流左,好多劏房戶係新移民,下流果班人點解下流左唔係冇原因,已前D人迫埋一間屋,依家D人個個要自己空間,講自由,又冇能力,唔住劏房唔通俾間別墅佢咩

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你問我,我就情願香港行新加坡果套。講真我呢d正當市民,唔煙唔酒唔浦,穩穩定定返工,放假帶小朋友去下公園沙灘,照顧長老,你估我好得閒

現在香港全部幫哂新移民,我地呢d土生土長出盡力先買到300零呎,長老醫療又唔好,細路讀書制度都唔好。我唔係介意谷,華人社會邊度唔谷,新加坡都谷,新加坡做大人都有壓力,但睇到將來

你不如問下ar爺做咩俾個垃圾團隊我,如果係人才,我聽哂你話又點

就好似老公如果係有膊頭有承擔,賺到錢支持一家,又忠誠愛護妻兒。你大男人有咩所謂,我聽哂你話又點
E家係大男人又煙又酒又找女人又無膊頭,仲要打老婆,我點聽你話

男爵府

你地有俾過機會行政長官執政咩?樣樣反,事事反,你話我知佢點執政?點做成績?取消立法會啦,冇建樹,嘈嘈閉,睇見都煩

子爵府

唔係好明:

其實真係有好多反特區政府嘅人係九七之後先落嚟香港, 冇真真正正經歷過殖民地時代政府, 殖民地時代對佢哋嚟講係一種完美嘅幻想, 回歸後 先至嚟香港居住嘅人為數其實好龐大,落咗呢二十幾年之後就話自己係真香港人,為香港好, 而佢哋嘅下一代, 就更加難以想像殖民地時代政府嘅香港人, 基本上對所有政策都冇say

子爵府

Piaget 發表於 19-6-15 12:43
「香港人經歷左幾十年民主生活。」???
請問港督是香港市民選出來的嗎?

但佢哋會認為英國畀㗎,我哋話以前點辛苦,就話我哋out 講以前囉

伯爵府

Nok_Nok 發表於 19-6-15 13:32
你地有俾過機會行政長官執政咩?樣樣反,事事反,你話我知佢點執政?點做成績?取消立法會啦,冇建樹,嘈 ...

林鄭到現時,真係未發現有甚麼德政做了出來。

講CY,佢都德政,就是即停雙非,佢推這條例出來,有何阻滯?
市民並非得閒,無知到甚麼都反。

首頁
23456...15

尾頁

跳至