自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我上次係先拎預約紙去攞籌,攞完籌先去影相,如果你落去排隊影相又等曬相先至上返去換籌,咁就嘥晒D時間囉。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

uhtcl2006 發表於 19-6-15 12:47
當然明白啦,但明知周六攞証人數多,唔識安排適當人手去做野,有點那個啫
...

其實已經好左, 起碼唔駛以前咁鬥早! 又等餐死!
放下自在

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麟媽媽 發表於 19-6-15 12:49
我上次係先拎預約紙去攞籌,攞完籌先去影相,如果你落去排隊影相又等曬相先至上返去換籌,咁就嘥晒D時間囉 ...

攞籌唔使等,影相等攞相都係幾分鐘咋,但等counter就

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

iPhoneX 發表於 19-6-15 12:44
咁你下次記得要預先上網預約啦,以我經驗,如果有預約,整個流程大約30至40分鐘就搞掂
...

有預約都換咗籌都要等,主要睇人流。我兩個前幾個月換證,一個放學4點幾去半個鐘唔使已經搞掂,另一個過年後沒返學上午時間去,個幾兩個鐘

水晶宮

uhtcl2006 發表於 19-6-15 12:47
當然明白啦,但明知周六攞証人數多,唔識安排適當人手去做野,有點那個啫
...
我年紀大,從十幾歲到而加幾十歲換證無數次
老實而家比以前快好好好好好多啦,
預左換回鄉卡係耐,no expectation 下我覺得快過以前好多架啦

男爵府

uhtcl2006 發表於 19-6-15 12:37
明明有10幾個counter,但可以只開4個counter做野,已經成個場都坐滿人,點解唔開多幾個counter,搵多幾個職 ...

星期六係多人d,所以同小朋友整我通常約平日下午。
我自己就上星期六整,影相都排左半小時,用機辦理就一分鐘都唔洗。所以星期日係人多既。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我覺得慢既其中一個原因係,有d人埋到去先先填漏野,帶漏野,搞到d counter叫no. 叫叫下要recall返之前既no.

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

邊個中心?有counter,可能唔夠人手,我記得沙田最少人,我都唔會星期六去,呢排考試,盡量同佢閒日去

水晶宮

jollyma 發表於 19-6-15 13:00
邊個中心?有counter,可能唔夠人手,我記得沙田最少人,我都唔會星期六去,呢排考試,盡量同佢閒日去 :thinking ...

屯門
唔係唔想閒日去,係我入去揀日期時間,只得返今日呢個時間咋,一係就要月尾,我都唔想揀周六的

侯爵府

iPhoneX 發表於 19-6-15 12:42
我上幾個月都有攞回鄉卡嘅經驗,我是預先上網預約時間的。我覺得中旅社辦事效率真係幾高,申請流程順暢,而 ...

上個月我同事去九龍灣(定觀塘),預約了也等了二個小時

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果去上環,有得揀揀4點幾
我地幾個月前去,同埋我女上月尾去,都係好快,可能差唔多收工d人散得7788

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sharon26788 發表於 19-6-15 12:51
有預約都換咗籌都要等,主要睇人流。我兩個前幾個月換證,一個放學4點幾去半個鐘唔使已經搞掂,另一個過年 ...

我上次都係放學4點幾同仔女整, 半個鐘一定搞掂, 佢地都要收工
放下自在

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實非暑假或者大假前,閒日是冇咩人唔使等的,假日人多無計

水晶宮

回覆樓主:

坐左個幾鐘,叫左12個籌,我重要等多12個籌先到我

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 19-6-15 13:14
我上次都係放學4點幾同仔女整, 半個鐘一定搞掂, 佢地都要收工
...

係,趕收工,以後如果搞寧願揀呢個時間

男爵府

我早一個月都係星期六整,20分鐘就走得了,可能因為臨近暑假?

翡翠宮

uhtcl2006 發表於 19-6-15 12:40
係,同仔去換証,我已經事先在家整理好所有文件,填好表,去到換証中心即影埋相,跟手即去排隊換籌,而家 ...

我上次都係等左好耐 仔問點解預约左都咁耐...

珊瑚宮

2024年龍年勳章

20150618bb 發表於 19-6-15 12:39
你無上網約時間嗎?有呢個服務好多年

我都試過勁多人,一樣係預約左

珊瑚宮

2024年龍年勳章

oran04 發表於 19-6-15 13:14
其實非暑假或者大假前,閒日是冇咩人唔使等的,假日人多無計

我都試過閒日去,計埋我得兩組人

別墅

uhtcl2006 發表於 19-6-15 12:45
我有上網預約的

I see! 咁我上次情況比較好彩。

首頁

尾頁

跳至