自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

當年六四
自己仲係中學生
在校內組織上街、靜坐等活動
但父母(非有高學歷)沒阻止我
讓我隨心去表達
今日到我女做中學生
我不太敢讓他獨自上街遊行
怕有 滋事分子 殃及池魚

wcpcelia    發表於 19-6-15 16:10
winniesiu    發表於 19-6-15 13:54

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yanfaifai 發表於 19-6-15 13:41
當年六四
自己仲係中學生

以前邊有咁多滋事份子!

awaa06    發表於 19-6-15 15:32
放下自在

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

之前大家都理性,可以和平地表達各方意願,平平安安,沒有武力衝突

wcpcelia    發表於 19-6-15 16:11
BBG1    發表於 19-6-15 14:51

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

而家D人衝動D

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

和平遊行冇問題,最怕中途有暴徒騎劫遊行,傷及無辜

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

2018復活節勳章

當年六四
自己仲係中學生

當年64我中一,我都有上街遊行,好和平喎

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 19-6-15 13:42
以前邊有咁多滋事份子!

不是滋事份子的問題,是64當時,香港人萬眾一心,對抗向手無寸鐵開槍的政權。所以唔會有分歧。
現在時移世逆,有一班人會為左自己利益,出賣香港,擁護惡法。冇辦法人就係自私,講理想只會食風。佢地刻意攪分化,敵對,指責。永遠視意見不同的人為「滋事份子」,咁樣唔係幫香港,係害香港。咁樣香港只會有越來越所謂既「滋事份子」,對香港百害無一利,但佢地就坐享其成。

真正愛香港既人,唔會想讓香港既孩子再企最前。我們是理性、和平、反暴力的一群。我地遊行,係希望守護孩子不要再受傷,警察也不可再受傷。我們要守護我地記憶中既香港。

Kittychan3802    發表於 19-6-17 07:48
marcomm    發表於 19-6-16 09:41
kingmommy    發表於 19-6-16 09:25
kingmommy    發表於 19-6-16 09:24
ccysj01    發表於 19-6-15 17:32
bopomofo2405    發表於 19-6-15 14:50

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

當年六四
自己仲係中學生

世界變得好複雜,無絕對錯,亦沒有絕對正確;親眼見到嘅未必係真相,親耳聽到嘅亦可能係謊言。
淡淡的來, 好好的去 ....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tester5 發表於 19-6-15 14:01
不是滋事份子的問題,是64當時,香港人萬眾一心,對抗向手無寸鐵開槍的政權。所以唔會有分歧。
現在時移世 ...
日間遊行到身水身汗果D當然無問題喇

講緊夜晚帶頭盔, 口罩果D喎?!
放下自在

公爵府

當年六四
自己仲係中學生

以前啲人單純熱血好多,邊有滋事份子

翡翠宮

cattz288 發表於 19-6-15 14:07
日間遊行到身水身汗果D當然無問題喇

講緊夜晚帶頭盔, 口罩果D喎?!

數一數,當晚有約20被拘捕、200人被記名保留檢控權利、有學生之後到醫院求診也被警方拘捕。再有警方到各大院校搜物資。咁足以讓你下一啖氣嗎?還是也不夠,要有學生因此坐監才開心?唔洗擔心,陸續有來,到時開香檳都未遲。

我自己都是人父母,幼吾幼以及人之幼。我不忍心看到香港年輕人要咁樣去爭取,其實好應該係由大人上去爭取,反而我地冇咁既信心、勇氣,要讓年輕人為我地犯險。

另外,看看曾智華講咩?其實我覺得林鄭一向都做得好好,我真係唔明佢今次唸咩。
https://youtu.be/lUW6zJt9FIQ

象牙宮

tester5 發表於 19-6-15 14:48
數一數,當晚有約20被拘捕、200人被記名保留檢控權利、有學生之後到醫院求診也被警方拘捕。再有警方到各大 ...

下咩氣? 唔明!
根本唔應該玩暴力! 大人細路都一樣!
放下自在

大宅

記得當年,父母都一同上街遊行

翡翠宮

cattz288 發表於 19-6-15 14:50
下咩氣? 唔明!
根本唔應該玩暴力! 大人細路都一樣!

所以佢地咪己經拉既拉,鎖既鎖囉。為自己既行為負責了,輸了自己的前途,是否還不夠?請問你仲有咩高見?

另外,你睇睇曾智華講下咩為之暴動?你再唸下學生是否真是暴待。

我都唔希望暴力,對學生、警方都唔會係好事,所以我地人大更要企出黎,保護孩子、阻止佢地衝動。可幸,今次民主派、宗教人士,父母、校長,個個都肯企出黎發聲守護孩子。其實同時係幫左政府及林鄭,讓佢地有一個下台階。希望事件盡快告一段落,香港可以不再撕裂。

象牙宮

tester5 發表於 19-6-15 15:02
所以佢地咪己經拉既拉,鎖既鎖囉。為自己既行為負責了,輸了自己的前途,是否還不夠?請問你仲有咩高見?
...

守護? 唔覺囉~好似未夠力推班年青人出去咁
放下自在

子爵府

唔係開明問題,係安全問題

男爵府

侯爵府

當年六四
自己仲係中學生

六四時我讀小學,由我爸爸帶我去遊行。
當年同今日氣氛完全不一樣,你的憂慮很合理。

珍珠宮

Nicole-hui88 發表於 19-6-15 13:54
和平遊行冇問題,最怕中途有暴徒騎劫遊行,傷及無辜

首頁

尾頁

跳至