自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

soright 發表於 19-6-15 22:15
分別係人地150人入境不用fall 水,我們移去別國無水不行

有部份仲係我地比錢佢使添

複式洋房

回覆 Ashleycorina 的帖子

移民局無寫需要

伯爵府

有民煮攻民黃屍地方應該可以

男爵府

回覆樓主:

假設,如果移民申請成功的話,要交還特區護照,不可擁有雙重國籍,各位仲會吾會移民呢?

侯爵府

arale1668 發表於 19-6-15 16:10
唔想付出又要拎人資源,其實同依家既日鬧緊果150人有咩分別

對唔住,我只係言論自由地發表

唔一定去攞人地福利。香港又细又貴,用香港層楼收租都夠喺人地國家生活,錢見駛D。到臨去果幾年返香港入老人院,賣咗層楼俾住院費。退休後真係要咁諗先夠過埋下半世。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jyjy1684825 發表於 19-6-16 09:53
唔一定去攞人地福利。香港又细又貴,用香港層楼收租都夠喺人地國家生活,錢見駛D。到臨去果幾年返香港入老 ...

咁就對香港唔公平啦!!! 香港搵錢就去外地駛, 老咗番香港攞褔利。
我覺既然移民, 就正正經經貢獻果個國家!!!!

大宅

raven 發表於 19-6-16 10:10
咁就對香港唔公平啦!!! 香港搵錢就去外地駛, 老咗番香港攞褔利。
我覺既然移民, 就正正經經貢獻果個國家!! ...

咪就係。宜家好多香港人係香港搵完錢就返大陸買樓,有d老左既就返大陸養老,又唔貢獻返比香港,仲要香港埋單,每個月比生果金佢地,真係唔應該啦!

大宅

GM101 發表於 19-6-16 06:13
回覆 Ashleycorina 的帖子

移民局無寫需要
唔知就唔好亂講

侯爵府

raven 發表於 19-6-16 10:10
我覺既然移民, 就正正經經貢獻果個國家!! ...

每一個人在地消費生活就已經對當地有貢獻啦。我有香港物業,有公司,我又點對香港唔公平?而且,諗住臨死前幾年返香港賣樓俾老人院費又點會係攞福利呀,都係用緊自己錢喎。唔係人人移民都係去攞福利架,你現在無錢就估人地係去攞福利?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jyjy1684825 發表於 19-6-16 10:24
每一個人在地消費生活就已經對當地有貢獻啦。我有香港物業,有公司,我又點對香港唔公平?而且,諗住臨死 ...

我叫人移民就盡番本土公民責任,而你就叫老咗番黎香港,咁點算係移民,對於對方國家既人民亦唔公平,而且你確保個個有樓有公司?

侯爵府

michelle728 發表於 19-6-16 10:15
咪就係。宜家好多香港人係香港搵完錢就返大陸買樓,有d老左既就返大陸養老,又唔貢獻返比香港,仲要香港埋 ...

買內地樓算係投資,但老人金就,可能政府計過俾老人金平過俾老人福利!

最衰應該係落黎香港淨攞福利唔做野果D!

侯爵府

咪就係。宜家好多香港人係香港搵完錢就返大陸買樓,有d老左既就返大陸養老,又唔貢獻返比香港,仲要香港埋 ...

人人都會老,60-65歲就要退休,餘下果幾十年,加埋通漲,普通人在退休前儲落嘅唔會好夠(有養仔女嘅就儲得更少)。所以想退休去低消費地區生活係無錯。生果金果千鬆D在香港可以做到D咩?好D嘅自費血压药都要$500/月。我唔係好大年纪,但照顧緊一個8-90歲嘅老人家,院舍費好貴,寧願請外傭自家照顧翻,無自由架。後生嘅你地批評就叻,但離地囉。

侯爵府

raven 發表於 19-6-16 10:38
我叫人移民就盡番本土公民責任,而你就叫老咗番黎香港,咁點算係移民,對於對方國家既人民亦唔公平,而且 ...

點解要翻香港?因為同聲同氣囉。老人家老咗會腦退化,返香港同聲同氣等死會安樂D。

侯爵府

raven 發表於 19-6-16 10:38
我叫人移民就盡番本土公民責任,而你就叫老咗番黎香港,咁點算係移民,對於對方國家既人民亦唔公平,而且 ...

確保個個有楼有公司?咁講啦,我嘅言論只適合有樓有公司人士参考而已。

侯爵府

不喜勿插
我也不想回大陸養老,但以現在HK樓價以一個中低家庭如何負擔?我家人都想用自己能力買私樓,但講
緊3/40年樓齡細兩房也要350萬以上.根本離地,

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

政府唔係鼓勵啲人返大陸退休?

複式洋房

回覆 Pianocake 的帖子

你唔知就真係唔好亂講.

大宅

.

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

又講馬拉... 點解成日講到嗰邊咁好? mm2h唔係移民, 係for退休人士, 80後 90後 過去做乜? 無所事事食老本? 還是做生意? 有乜生意好做? 唔好咁天真以為得捱就有出路, 去到嗰邊無論住幾多十年廿年, 都唔會有國籍, 咪傻啦~

首頁

尾頁

跳至