美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

我有freckles, 亦有hormone 斑。我去了cosmxx, pretxx medical。 花多眼亂。

cosmxx 醫生推介我做pico cure,但每次成四千幾蚊 ,佢話我嘅情況應該要做至少五次,一個月做一次。

pretxx medical manager講 , 佢推介我medlite C6, 話因為會快見效 , 但至少要做十次, 佢認為我個皮膚應該 做15次 。佢有講如果買咗 c6 10 次,中間過程認為我需要用picoway,可以幫我轉. C6 價錢係1380 10次, pico 9800 五次再送五次即共十次.

Question 1: Medlite c6 同picocure 係咪好大分別? 點解價錢爭咁遠? 好似好少人講Medlite c6,因為舊? 有無人用過, 效果好嗎?

Question 2:cosmxx 醫生認為我五次 pico cure, 但pretxx medical 就話用c6 做十五次。 究竟係因為部機有唔同 ,還是係有其他原因,次數爭咁遠? 當然我有擔心佢揼我時間,要我做得長d, 等佢多啲機會sell 嘢?

Question 3:picoway, discovery pico, 同 pico cure, 邊部好?有分激光波長 1064nm or 532nm, 係要自己要求, 還是治療師決定? 價錢又分別?

Question 4:大家仲有其他邊一間介紹, 最好銅鑼灣區。 我見有人介紹Reborn , A Plus 的sister firm Aestique, 佢話pico enlighten, 第二代。

希望請 share experience。 many thanks!

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

Gaga.Lui19 發表於 19-6-17 17:47
我做開enlighten pico laser,打5,6次已經有效果,10次已經得返小小,如果真心想打走佢又想快可以考慮下enli ...

請問你喺中環邊間打? 收費大概幾多錢? 醫生還是療師 幫你? thanks

子爵府

減齡達人勳章

好多年前我打過C8 係有效既 不過當時既價錢 1380只打到一次左右 而家居然平到1380有10次
另外聽過9800/10次只係打嫩膚 唔清楚會唔會你比左錢再要你加錢先開打斑mode/開到足夠度數比你
利申 發夢上去脫過毛 次次D姐姐都話要佢見到有毛先會打光 成個範圍打得一兩下 好姑寒 我唔會建議朋友去呢間做任何療程

侯爵府

畀面勳章

wing_tt 發表於 19-6-17 22:26
好多年前我打過C8 係有效既 不過當時既價錢 1380只打到一次左右 而家居然平到1380有10次
另外聽過9800/10次 ...

買咗package十次,仲要可能唔係開打斑mode? 咁真係要問清楚 sorry我搞唔清你試嗰間係邊間. 有jm介紹嗰間係灣仔 prexxx medical.

佢只係有c6. 要買十次平均一次1300 其實係咪好似好貴? 如果c8 都可以 千幾蚊有十次. 係唔係每一次唔係打曬全面?

啲價錢爭咁遠。 C6/ c8,定係做pico enlighten or picoway 好呢? 真係頭都暈埋,唔知點揀

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

另外我今日喺中環見咗一位醫生, 佢親自做 但係佢係用 pastelle 韓國 經fda認證. 一買要做六次, 佢話 佢差不多所有客做六次就搞掂, 冇話我要特別做 多啲。 平均每次3300.

prexxx medical 話 c6機, 覺得要做十次,最理想15次 ,咁咪好耐!

男爵府

回覆 daisy17772 的帖子

荷爾蒙斑要好小心,我剛認識了位朋友係賣pico機的,佢話打面斑時可能會刺激底層荷爾蒙斑,有時搽藥糕或者做peel仲有效,無倫用乜方法處理,都要著重保濕,因為為底層乾都會加劇Hormone斑架,要搵有經驗嘅醫生或者治療師幫你判斷呀。

侯爵府

畀面勳章

keroro113 發表於 19-6-17 22:43

荷爾蒙斑要好小心,我剛認識了位朋友係賣pico機的,佢話打面斑時可能會刺激底層荷 ...

thank you.

話說今日我見兩位皮膚科醫生.

第一位係名醫 , 即刻幫我 處理咗墨同疣。 我問佢我想 做laser打荷爾蒙斑, 佢話 我都冇乜 根本就冇問題。 佢問我做乜我話做pico 佢有啲 鄙視。

第二位皮膚科, 當然係 護膚centre 的醫生。 佢睇法當然唔同 好多嘢都有得做 至於荷爾蒙斑 佢有客係可以完全處理曬 但係 每個人的身體反應, 身體狀況唔同所以 會不穩定。

總之 consult唔同中心 間間都有D唔同講法。 大致上有醫生駐守的中心就話我做5、6次 。如果係治療師嗰度 10次。

男爵府

要睇間中心有冇良心,我朋友間中心算好,佢join左兩萬幾蚊療程,做咗兩次,覺得有少少淡左,但效果又唔太明顯,我聽完賣機個朋友講解後,即刻搵我買咗pico嘅朋友,建議佢搵皮膚科醫生睇下,之後皮膚醫生話佢做光學療程係50 50機會,50好返,50反黑or無變,朋友同美容中心反映,覺得自己再咁做落去好浪費金錢,美容中心而家將部份pico轉其他療程,希望佢有好效果la。

男爵府

咁最後你join左乜呀?

侯爵府

畀面勳章

keroro113 發表於 19-6-17 23:17

咁最後你join左乜呀?

未呀 !仲係考慮緊。 諗住去多一兩間 做consultation。

諗緊好吾好俾錢試唔同療程一次先?

子爵府

荷爾蒙斑要好小心,我剛認識了位朋友係賣pico機的,佢話打面斑時可能會刺激底層荷 ...

可以搽什麼藥膏?

子爵府

減齡達人勳章

我揀既會打pico 但唔會揀係PM打
13800/10次C6價錢同我打pico唔差好遠但效果就差好多

水晶宮

你位賣機嘅朋友真係有良心,好多美容院都唔會講出真相。

男爵府

思澄爸爸 發表於 19-6-18 00:58
可以搽什麼藥膏?

我朋友意思係皮膚科醫生開藥膏淡斑,市面零售唔好亂試

侯爵府

畀面勳章

wing_tt 發表於 19-6-18 11:18

我揀既會打pico 但唔會揀係PM打

pm 話打C6 效果會快D。

你打pico 哪部機?多少錢?

子爵府

減齡達人勳章

我打enlighten 10000/5次建議你考試多幾間先...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至