美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

Elenalan 發表於 19-6-20 17:41
乜野牌子都可以,主打左旋C和retinol就可以。呢2個成份同時用淡斑效果最明顯。其實打laser祛斑,外國皮膚 ...

I see. thanks for your info. I will look into it. totally unaware this ingredient is available by cosmetic brands.

男爵府

Elenalan 發表於 19-6-20 17:41
乜野牌子都可以,主打左旋C和retinol就可以。呢2個成份同時用淡斑效果最明顯。其實打laser祛斑,外國皮膚 ...

Elenalan, 想請教一下, 聽過好似係PH 關係,搽左旋C係咪要洗面後,爽膚水前搽?如是,搽完

左旋隔幾多分鐘先再上爽膚水呢?

水晶宮

hitori 發表於 19-6-21 11:14
Elenalan, 想請教一下, 聽過好似係PH 關係,搽左旋C係咪要洗面後,爽膚水前搽?如是,搽完左旋隔幾多分鐘先再 ...

其實爽膚水都唔太影響pH值,因多數都接近皮膚pH, 反而係爽膚水質地有d好黏調有較多大份子成份(如添加了大份子HA), 咁再搽其他細分子成份會冇咁吸收。我習慣洗完面就搽VC,有時會用純露後先用VC, 有時亦會用補濕d嘅toner (水狀)才用左旋c 精華,視乎當時情況同埋用邊隻VC。水劑型VC可以直接搽,溶劑型VC可以用水狀toner後先搽。
我唔係成日用toner嘅人,因我懶搽好多層。反而多數搽retinol cream前用較補濕嘅toner prepare好皮膚,因為retinol cream後唔適合再搽其他野,搽太多野影響效果。

男爵府

Elenalan 發表於 19-6-21 11:29
其實爽膚水都唔太影響pH值,因多數都接近皮膚pH, 反而係爽膚水質地有d好黏調有較多大份子成份(如添加了大 ...

明白了,唔該晒Elenalan!

侯爵府

畀面勳章

Elenalan 發表於 19-6-21 11:29
其實爽膚水都唔太影響pH值,因多數都接近皮膚pH, 反而係爽膚水質地有d好黏調有較多大份子成份(如添加了大 ...

sorry 請教什麼是vc?

水晶宮

daisy17772 發表於 19-6-21 18:12
sorry 請教什麼是vc?

vitamin c

侯爵府

畀面勳章

Elenalan 發表於 19-6-21 18:13
vitamin c

唔好意思你可唔可以簡單講下你搽面嘅程序即係要揸retinol 精華, 同埋vitamin C?

另外大家有冇美白護膚的心得? 我敷水分mask之後 會白咗, 但係起返身之後又會冇咗個效果!

水晶宮

daisy17772 發表於 19-6-21 18:16
唔好意思你可唔可以簡單講下你搽面嘅程序即係要揸retinol 精華, 同埋vitamin C?

次序係: toner>精華>面霜,除了防曬,平時唔會搽多過3層。有時洗面後直接搽精華之後面霜。retinol我喜歡用乳霜狀,toner後直接當晚霜。

VC早或晚搽都可以,一般10%以上,每天搽一次都夠。Retinol晚上搽,如從未用過retinol, 最好先試0.5%或更低,由一星期1~2次,慢慢遞增到隔晚或每晚。retinol有去角質作用,早上要搽足防曬。

侯爵府

畀面勳章

Elenalan 發表於 19-6-21 18:57

次序係: toner>精華>面霜,除了防曬,平時唔會搽多過3層。 ...

那麼 要找有vc嘅面霜揸? 請問 有什麼面霜係有vc,
10percent以上? thanks

首頁

尾頁

跳至