夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

結婚快4年,有2個小朋友,一個2歲多,一個幾個月。
第一個小朋友的出現是為了他的爸爸,當年他的爸爸有癌症,想有個孫,很自私的理由。
第二個小朋友的出現是為了哥哥,我想為他添一個手足,讓他在我走後仍有親人。
他一直不尊重我,任何事情都反對我,罵我,覺得我零付出。錢 我搵到的,過哂收息中位數幾倍。其實我係咪對屋企冇付出過?佢有時會令我覺得自己既價值低左.佢比哂屋企既支出.我願意比,但佢堅持佢比。
家務工人做的,2個小朋友既尿片.我買.衫..我買..
我放工一回家已全力照顧.但佢覺得我要做哂所有家務
咁我出糧比姐姐做咩.

大宅

2019新春慶豚圓

我出緊5千人工比工人的。
係咪要洗個廁所先叫有付出?
我出人工比姐姐,學費playgroup興趣班等等全部我
我只係唔買蒜頭唔買薑唔買廁紙。
如果用金錢睇,我唔覺得我付出比佢少
老實說,佢對2個小朋友也不理會,喊就話佢地,..佢幫細仔換幾多條片...5隻手指計到.佢最喜歡自己留在書房.
我每日4點起身準備返工,回家又繼續做媽媽的角,我真的沒有付出?

佢話我自己湊唔掂,點比5k工人湊。
我話我隻手不是做呢d野,我有其他價值的。佢話你個個fd都冇工人唔得架啦。你地算吧啦
仲話我唔值咁高人工。

大宅

2019新春慶豚圓

因為我老公話過屋企邊個搵錢多就邊個有權力. 佢只係用呢樣野黎睇有冇付出
其實佢發癲話我係經常既事。
例如出街帶少左野,佢會勁爆我!
如果我話係姐姐拎漏,佢會當冇事。話姐姐忙。非常double standard
我朋友都叫我出街唔好叫佢。因為次次出去佢都會爆我。佢地好無奈,成日話我唔識教仔。
有一晚我老公係我仔面前話我..勁惡.!
我叫佢你快D食飯.唔好一邊食一邊睇片...搞到姐姐好夜唔係幾好..姐姐幾晚都成11點先訓.
我老公8點先食飯...佢好多時一邊食一邊睇.我叫佢唔好...佢就話我佢一坐底我催佢.之後BILIBALa
我真係睇佢唔順眼.
我真係好聲好氣同佢講
我唔明我好聲好氣換黎乜態度對我

大宅

2019新春慶豚圓

我話嘈交會影響到小朋友成長
我有時真係好想佢去包二奶算.好心淡.
我生第2個係為了第一個小朋友....
唔係話因為好愛佢想同佢生.
我返屋企已經好攰
我冇氣同佢嘈..真係喊住叫佢咪嘈..嚇親個仔.
我對呢段感情其實係好攰好淡.
尋日,佢又因為小事癲
話我不尊重佢,係到發癲。事實係佢唔知醒,我覺得佢攰,叫左幾次佢唔起就就算。之後佢話離婚啦。

我返到屋企,佢依然唔出聲。
其實佢晚晚都只喜歡自己係書房睇戲。
睇到2-3點先會訓。

我覺得自己忍太耐。
我媽話不離婚,佢覺得離婚前要大家改善的時間,而且2個小朋友都好細,盡量比佢地有家庭。但如果個爸爸都咁樣,唔係分開會開心點嗎?

男爵府

回覆 MissPuffs 的帖子

你地放假有無親子活動? 會一家人去行街食飯睇戲去旅行嗎?
如果都有溫馨既family time,為左對仔咪忍多陣。
佢應該係好大男人,但你可以大方d,唔好同佢計較,佢發顛咪當佢唱歌。

大宅

2019新春慶豚圓

crystal5142000 發表於 19-6-16 09:09
回覆 MissPuffs 的帖子

你地放假有無親子活動? 會一家人去行街食飯睇戲去旅行嗎?

放假一定會出去玩。
旅行就一年一至兩次。
你說對了,佢係非常大男人的

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

sorry 我吾會忍
對住佢已經飽哂點修補都無用

大宅

2019新春慶豚圓

mini1204 發表於 19-6-16 09:36
sorry 我吾會忍
對住佢已經飽哂點修補都無用

明白。
理智上應該要,但情感上好難。
不是我仲愛佢,而係小朋友仲需要一個爸爸。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

MissPuffs 發表於 19-6-16 10:21
明白。

離左佢地依然有爸爸
咁既家庭氣氛拜託佢地大D識表達就寧願你地分開
我ex當年直接叫佢父母分手吾好日日有野嘈,問佢想跟邊個住佢話邊度静住邊度

翡翠宮

2019新春慶豚圓

尼d男人正廢柴。

複式洋房

結婚前同未有小朋友前佢對你係點架?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

離啦痴線呢d男人
無l用,俾多d錢就係為左聲大大惡人唔做野覺得自己有地位,廢物

大宅

2019新春慶豚圓

花生蘿蔔 發表於 19-6-16 11:05
結婚前同未有小朋友前佢對你係點架?

我結婚後好快有左小朋友。
我地冇經歷過同居生活。結婚先一齊住。
佢結婚前會好少少,不過都係大男人架啦。
但叫做會哄下我,好孝順屋企人
而家睇唔順眼,連我長輩都鬧,當然係我面前。又話我長輩廢,又話冇用等等等。
其實只係得佢咁諗。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

MissPuffs 發表於 19-6-16 11:49
佢結婚前會好少少,不過都係大男人架啦 ...

你咪問下自己可以忍到幾時囉, 無人幫你決定到架喇. 个男人都唔知要黎做乜.

為左小朋友? 即係到佢地幾大先叫做大? 第時佢地拍拖結婚有自己家庭, 你自己對住个廢男人重要一日比佢鬧, 為乜? 為佢講過幾句 I LOVE U 咁多, 然後勞疫我一世? 老左重要服侍佢? 我唔得, 不過, 實有女人係得架.

睇錯, 係响你面前鬧你 D 長輩, 咁你都照忍佢? 你都係廢 ge 囉. 佢講離婚你又唔够胆有反應, 其實你諗真你係咪真係想離婚先喇.

複式洋房

我總覺得有啲野婚前已經有蛛絲馬跡,例如佢婚前會唔會都係好計較?係唔係一樣唔會點欣賞你嘅付出?只不過當時冇咁多時間對住大家,感覺未必有婚後咁強烈

除非有啲突發野令佢性情大變就另計

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MissPuffs 發表於 19-6-16 10:21
明白。

咁講係咪即係決定都係忍?
冇諗清楚就生小朋友
一係繼續忍,一係就走
月光很美麗☺

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

只可以話,一個人睇你唔順眼,你呼吸都係錯,笑笑口問佢:係咪要我喺你面前消失你至安樂?

複式洋房

你兩個小朋友好細喎,假如離婚有冇外家支援?其實有冇諗過去修補關係,例如見下輔導,叫做盡咗力,會第時後悔。

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

鬧我,仲鬧埋我啲屋企人,我一定會同佢離婚。。

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

鬧我,仲鬧埋我屋企人,呢啲人我一定會同佢離婚,唔會忍

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊