夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

MissPuffs 發表於 19-6-16 11:49
我結婚後好快有左小朋友。
我地冇經歷過同居生活。結婚先一齊住。
佢結婚前會好少少,不過都係大男人架啦 ...
鬧我,仲鬧埋我屋企人,呢啲人我一定會同佢離婚,唔會忍

民房

回覆 MissPuffs 的帖子

你哋兩個已經貌合神離囉 ,再繼續對住呀只有越嚟越討厭越嚟越憎恨何必呢!

大宅

其實我同你情況差不多,只係我嗰位唔係搵得多錢之餘,仲要係一件自卑變自大的大男人, 真心我明白相當難頂,我已經安排緊離婚嘅路,重點係對住呢種人,我已經唔愛佢,我絶對唔想忍到老!

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

MissPuffs 發表於 19-6-16 08:37
結婚快4年,有2個小朋友,一個2歲多,一個幾個月。
第一個小朋友的出現是為了他的爸爸,當年他的爸爸有癌症 ...

雙方可唔可以先傾傾?

大宅

第一個小朋友的出現是為了他的爸爸,當年他的爸爸有癌症 ...

鍾意有私人時間係男人通病
我以前情況同你有啲似
最終我離咗婚

大宅

你問你老公,如果冇兩個小朋友,仲係咪愛自己?冇就離得,做乜咁辛苦大家?

除左小朋友ge事,仲有乜野會嘈?磨合問題係好煩人,嬲下好啦,唔好記住咁多。

如果你能夠分得開,媽媽同女朋友身分會更好。

自問老公都係大男人,攪到出唔到去做野。

做媽媽都係要付出,可以話難過返工....
但你好彩你老公仲放到你出去做野,如果唔係工人都真係幾辛苦
因為做媽媽學到了同理心,如果你未有就要再學一下

大宅

MissPuffs 發表於 19-6-16 08:39
因為我老公話過屋企邊個搵錢多就邊個有權力. 佢只係用呢樣野黎睇有冇付出
其實佢發癲話我係經常既事。
例如 ...

你咪話佢,對住阿媽都咁講野?唔好對你好似工人咁,用愛去感動一下男人個心。佢唔氹你 又要你去氹下佢先,鬼叫俾佢呃左返黎先。
但如果長時間都係咁就冇得傾,一時之間心情唔靚就算了。親人就計唔到咁多,要數大家企硬就一定唔長久。

一段好婚姻係一個對一個付出,佢有見到不是,只係觀點唔同,試下用你僅有溫柔去純化大家。

磨合問題,唔好攪大佢,係要去解決問題,我試過因爲垃圾桶問唔睬老公幾日。
倒過頭來其實好小事,因為奶咀、尿片... 問題破壞頭家。好咩?

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

OMG,希望其他女人看到,當你都不確定是否有個幸福家庭時,不要有第二個孩子。給第一個做手足不是第二個來到這個世界的理由

別墅

一段關係,如果失去互相欣賞、尊重既價值,同一件垃圾係無分別的
樓主,既然妳有工作上既本事,可以好好為自己同仔女打算

大宅

睇晒你全文,講真睇唔到咩理由要留底,不過當然決定權係你手,你自己先知你自己想點揀,好多JM包括你都以小朋友要完整家庭,要爸爸做籍口,但另一邊廂,其實你無留意家嘈屋閉對小朋友的身心健康的影響

你C6我只可用自卑變自大嚟形容,因為自知搵錢你唔會少得佢好多,甚至係不相百仲,佢只係靠咆哮嚟刷存在感,而你就一直相讓,令佢覺得佢嗰套係啱。

無理鬧我我已經唔會忍,更何況鬧我屋企人,呢樣我絶對唔會忍,我屋企人唔係生出俾佢鬧,即使佢係我老公,佢都無咁o既資格。佢話離婚大你,你就企咗係度,唔識回應,你完全無底線,呢個亦都係佢覺得係你無咗佢唔得,佢更自大。

樓主,如果你覺得死忍有用,令你有完整家庭,小朋友身心健康,你就繼續,都唔使係度問啲咩,因為搵唔到你要的答案

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你有冇同佢表達過你的不滿?我認為不斷容忍總有一日會爆煲,
同佢講明你的底線,
如果佢唔改善,
我會離婚。

複式洋房

最簡單, 如果經濟許可, 唔駛靠人啦!

大宅

2019新春慶豚圓

謝謝大家意見。
我約了見婚姻輔導,佢唔肯去,但我會自己去先。
希望可以有更好解決辦法。

複式洋房

MissPuffs 發表於 19-6-16 08:42
我話嘈交會影響到小朋友成長
我有時真係好想佢去包二奶算.好心淡.
我生第2個係為了第一個小朋友....

I feel sorry for you..
如果我係你我唔會忍,一定會帶埋兩個小朋友走。
唔止為自己,更加為咗小朋友...呢個男人冇鬼用的,淨係識發你脾氣,小朋友見到都會驚會好唔開心,更差係佢地可能會學咗爸爸。

男爵府

就咁講一定離,但有兩個小朋友咁細好難走,試下同佢靜靜坐落嚟,講你所有感受,睇下佢會點再決定

別墅

男人嚟架? 忍? 忍佢老味....你又唔係全靠佢, ,,,俾我第一年已經踼咗呢條廢柴出街啦.
24小時做阿4的C9

大宅

佢鬧你,你屋企人有咩反映?
我大家姐教落,屋企人係婚姻的最大支持,我開始話結婚果刻,我全家每個人都會親口對我老公說,唔可以蝦我,要對我好,更會跟我老爺奶奶講叫佢地若我有錯要慢慢教,要體諒我。到新婚後我全家都來新屋探我,也會跟我老公說同一翻話,目的是要他知道我有好多人撐的,所以我老公唔敢對他們說壞話。
雖然初期真係會吵架,不如快,但當面對我屋企人,佢始終會比幾份薄面。所以我好感激她們這樣支持我。
我諗到第日我女嫁的時候,我都要強勢地說這女兒是我寶貝,我交給你,你要好好愛錫她,不容你欺負。

大宅

2019勳章

就咁睇 覺得你係開始睇你老公唔順眼 好多唔太過份行為都會惹到你的強烈的反感

大宅

MissPuffs 發表於 19-6-16 08:39
因為我老公話過屋企邊個搵錢多就邊個有權力. 佢只係用呢樣野黎睇有冇付出
其實佢發癲話我係經常既事。
例如 ...

未睇晒,見到邊個搵錢多就邊個有話事權,咁即係霸權主義!屋企角色應分工合作才可以製造和諧歡樂嘅環境。我係男性,過去無論邊個搵得多錢都係從道理上討論,當然九家都有分歧嘅情況,咁就要慢慢討論!

男爵府

坐低同佢傾, 話再係咁不滿咁難落去不如離婚,問佢意向。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊