自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

老翻太太 發表於 19-6-16 16:03
口裡宣揚民主自由,卻偏激地吾比人持反對聲音,一吾啱聽就好似殺父仇人咁鬧,甚至起人底。根本佢地只理會 ...
完全讚成,如果佢哋冇言論自由,就唔以有咁多激烈言論啦

珍珠宮

回覆樓主:

遊戲規則有變,考慮去唐人街洗碗

大宅

木土土 發表於 19-6-16 10:33
移民到內地,子女前途一片光明

係啦,中國係強國,分分鐘超越美國,聽講好多高官回流全心全意同中國打天下,前途無可限量

珍珠宮

aurora2020 發表於 19-6-16 20:38
殖民時代嘅香港, 對英國來講只係賺錢嘅地方,唔會嘥資源教我地點樣做一個民主公民,不過會匯輸我地民主社 ...

我又唔全部認同。
70年代展開嘅反貪運動,其實都係民主意識啓蒙。在此之前,人們總要服從官威職威霸王之下,反貪運動倡導的公平概念對我地7X8X成長呢一代嘅社會價值觀絕對有深遠影響。
當年香港人口係3百50萬左右,97前移民走咗一批,加上新移民湧入,97後重融合、淡化公民意識。回歸已20年。十年一個世代都講緊第3代了,仲要怪英國冇敎好民主?不如撫心自問下這廿年社區政策何去何從?BK吹水日日有人謾罵民主靡毒未停過,幾乎以為“民主”係毒草要株滅為快。
我今日因事落地鐵去接長者親友來食飯,係意想不到順利,很多人讓老人行先讓座,提旁人注意有長者,咁擁擠下體驗人美善。

大宅

回覆樓主:

港式民主同獨栽不相伯仲,有佢講冇你講

男爵府

完全明白你諗法!呢兩日我都想加快安排兩個小朋友去第度!其實身邊都有好多朋友好清醒,但好多時佢地會同我講唔敢講太多,怕被人排斥,杯葛等!心想,點解個社會變成咁?即使有一日有民主派人統治,咁我地一向持異見或中立的,就被更加定型異類?
最慘係,我好反感呢啲嘢進入學校學生,好多學校連老師都咁偏激,自然教學生都是一面倒的單一思想,我唔想我既小朋友就咁樣被洗腦!

大宅

民革式批鬥已成習慣,公義完全輸給政治

大宅

wellmax 發表於 19-6-17 00:20
完全明白你諗法!呢兩日我都想加快安排兩個小朋友去第度!其實身邊都有好多朋友好清醒,但好多時佢地會同我 ...

但最怕外國有更加多更異類既人,舉例,美國d黑人長期被歧視,唔好以為會同黃種人互相安慰,相反佢地會比白人更歧視黃種人,香港呢d起碼manage到可走位避開,外國個d可以豪無道理可言

大宅

wellmax 發表於 19-6-17 00:20
完全明白你諗法!呢兩日我都想加快安排兩個小朋友去第度!其實身邊都有好多朋友好清醒,但好多時佢地會同我 ...

而家都怕左local school, 感覺國際學校反而理性d

大宅

brindlewin 發表於 19-6-16 22:58
我又唔全部認同。
70年代展開嘅反貪運動,其實都係民主意識啓蒙。在此之前,人們總要服從官威職威霸王之下 ...

我認為殖民時代對政府政策既限制仲影響緊,來自各方面包括公用機構,商業機構,甚至宗教ngo既影響,比你想像中深遠。起碼班議員到宜家仲可以放幾個月暑假先,明明都已經唔駛返英國。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

KARYKARYKARY 發表於 19-6-16 10:29
宜家見到個社會咁,年輕人咁,我反而覺得政府唔可怕,可怕嘅宜家嘅人,太偏激,好擔心自已小朋友變成好似佢 ...

Go go go

侯爵府

回覆樓主:

係,大偏激,尤其網絡發達年代, 真係幾可怕

子爵府

大陸冇咁大型遊行,適合你

珍珠宮

aurora2020 發表於 19-6-17 00:54
我認為殖民時代對政府政策既限制仲影響緊,來自各方面包括公用機構,商業機構,甚至宗教ngo既影響,比你想 ...

呢個係基本法付予的,也是一國兩制的特色。
你覺得香港回歸就要“去英國化”變成內地一樣?呢種思維咪就係咁多年矛盾所在,總想洗白香港變成聽話扯線公仔。

遊了一大圈花園,其實怨甚麽英國冇投資香港民主教育?
原來是嫌敎得太多,敎得不對你們胃口,令你們苦惱了

MISS_MEOW    發表於 19-6-17 10:33

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

外國學生受西方文化影響,仲偏激。

而中國學生比較支持政府,所以建議移民中國為首選。

伯爵府

移民中國,出街有支付寶方便又先進
探魚喜茶平靚正令人食指大動
最緊要係大陸真係好和諧,和諧到無人激動架
快d 去投入祖國嘅懷抱啦

伯爵府

大力大力 發表於 19-6-16 11:16
x 2

小學生都話要去遊行,你話死唔死呀~

乜你個大學生阿仔有逢中必反嗎?
無又點印證到黃屎老師洗到腦呢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

A_lcy 發表於 19-6-17 03:13
乜你個大學生阿仔有逢中必反嗎?
無又點印證到黃屎老師洗到腦呢?

哈!哈!

我準備出機場,去日本钓魚.....

伯爵府

大力大力 發表於 19-6-17 03:15

又涉及别人子女~

佢無被洗腦,想讚佢有獨立思考咁叻仔啫

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

A_lcy 發表於 19-6-17 03:16
佢無被洗腦,想讚佢有獨立思考咁叻仔啫

仲未睡覺?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至