論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢個賓,請了3個月。
係上個月,佢同我講佢要返去菲照顧個囡,我見佢頭果2個月做得幾好,而我再請過都要5~6仟蚊。
所以我就同佢講你試下係菲請人照顧個女。
我年尾會比10%performance bonus比你,除開平均$5000個月。
跟著,第二日佢話ok,佢老公揾nana。最後佢同我講,nana要1仟佢揾唔到,佢話o佢老公揾唔到nana,而佢老公揾2仟人工,所以不如由佢老公resign照顧個女。

跟著,摛日第3個月出糧,我比4520佢,佢同我講,太太,唔係5仟蚊咩?
我答佢,唔係呀,係年尾10%bonus.
佢答我,佢以為5k per month & 10%year end performance bonus.
我話,唔可能嘛。佢即刻入房send左成15min. message又喊。

男爵府

cc1549 發表於 19-6-16 10:51
呢個賓,請了3個月。
係上個月,佢同我講佢要返去菲照顧個囡,我見佢頭果2個月做得幾好,而我再請過都要5~6 ...

最後,我哋決定一個月比4820佢,另有4-5%year and performance bonus, 佢話ok
但我get到佢係唔順氣,係我搞到佢老公resign.
跟著今朝見到佢fb留言。
我覺得佢恐嚇緊我,
我應該點做好!

男爵府

cc1549 發表於 19-6-16 10:54
最後,我哋決定一個月比4820佢,另有4-5%year and performance bonus, 佢話ok
但我get到佢係唔順氣,係我 ...

如圖

男爵府

cc1549 發表於 19-6-16 10:54
但我get到佢係唔順氣,係我 ...

希望jm教下我,謝謝

複式洋房

回覆 cc1549 的帖子

你開始就俾佐咁大讓步,而家收返好困難,我就係活生生嘅例子,三個月未滿問我借佐錢就作反。建議你全屋無死角裝埋cam,留心錄音錄像留埋證據以防萬一先

子爵府

你比姐姐玩,明顯姐姐而家好得戚。

水晶宮

回覆樓主:

根本由頭到尾你不用應承 year end 10% bonus. bonus 係睇工人表現, 而不是 係唔都有。工人做得衰, 冇得留低添呀!

你工人只做3個月, 就話要返菲湊女?! 佢上工之前唔安排好?! 你唔質疑佢仲反而 "重金留人。一個所謂誤會就每月加$300 變$4820。 佢值嗎?

男爵府

birdbird 發表於 19-6-16 14:29
根本由頭到尾你不用應承 year end 10% bonus. bonus 係睇工人表現, 而不是 係唔都有。工人做得衰, 冇得留低 ...

其實我都有同佢講,要佢 good performance.
我呢家都唔知炒唔炒佢好,定揾左人先炒佢,我老公話可能佢只係FB發洩下,睇定d先

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你揾定人, 人到炒。 你已經比工人食住, 工人以為你無佢唔得。 可能叫價6千。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-6-16 15:49
你揾定人, 人到炒。 你已經比工人食住, 工人以為你無佢唔得。 可能叫價6千。 ...

佢唔係可能,直頭以自己係香港做左2個月就巴之幣,想5仟一個月,仲有花紅。發夢

子爵府

呢個賓,請了3個月。
係上個月,佢同我講佢要返去菲照顧個囡,我見佢頭果2個月做得幾好,而我再請過都要5~6 ...

佢明玩野啦, 你咁易就加佢人工, 睇過勢, 佢過一排又會有其他原因話走而令你覺得要再比多些佢, 唉, 你上當了。
當年我姐姐夠話要借兩萬話會比心機做, 我彩佢都傻, 結果我話無錢借佢, 佢咪又係膴野繼續做

男爵府

AWma 發表於 19-6-16 16:04
佢明玩野啦, 你咁易就加佢人工, 睇過勢, 佢過一排又會有其他原因話走而令你覺得要再比多些佢, 唉, 你上當 ...

係,佢呢家覺得我冇左佢唔得。如果佢唔做,我唔會再留佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

cc1549 發表於 19-6-16 16:01

佢唔係可能,直頭以自己係香港做左2個月就巴之幣,想5仟一個 ...
你以為比多D, 佢開心D, 但D人貪得無厭。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-6-16 16:26
你以為比多D, 佢開心D, 但D人貪得無厭。

係,貪心不知足

象牙宮

cc1549 發表於 19-6-16 16:37
係,貪心不知足
若你一個頂2個, 8千又點話呢? 做野又唔掂, 呢D人

大宅

呢個賓,請了3個月。

工人講野信一成就夠,說到底只係想呃你加人工,就算個女真係無人照顧,點解佢嚟香港前無安排好

珍珠宮

上工3個月就試你底缐,俾我我會開始揾定新工人,費時俾佢起我飛腳!

大宅

回覆樓主:

請一個新
新黎即炒佢

年尾不用比bonus

大宅

回覆樓主:

係菲
如果佢搵到二千人工佢唔會黎香港,
一千元巳對佢地好多,唔信請唔到人

頭六個月都要還錢比中介
我估頭六個月,一半人工係還錢

大宅

呢個賓,請了3個月。

就算我覺得我姐姐好到曉飛,甚至擔心揾agent 攪續約會翹走我姐姐,我只係出緊前年合約價 4310。你諗諗你姐姐究竟值唔值咁既人工。

首頁

尾頁

跳至