時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港唔係有強力部門嘅咩?借嚟用吓夾佢去台灣啦

子爵府

妹仔史 發表於 19-6-16 13:25
講左幾多次有日落條款 台灣都肯接受係唔接受你逃犯條例之嘛係香港政府唔用 怪邊個? ...

呢度係咁,d 打手繼續扮野,消費台灣

用戶要求終止服務

子爵府

回覆樓主:

有份出嚟示威呢班人都係殺人兇手

公爵府

回覆樓主:

無人會再理呢單野架啦!

伯爵府

回覆樓主:

如果果個殺人犯無人制裁到佢,我會提醒我小朋友,唔好同朋友去台灣旅行,自己去旅行有危險就無辦法,但避得一樣得一樣囉。 個女仔比人殺左好慘好慘

侯爵府

s160656 發表於 19-6-16 12:37
件事發展到今時今日,

都希望可以有另一方法去判個殺人犯, 死者可以沉冤得雪

講得無錯,個女仔嘅父母點算,個女比人殺咗個殺人兇手可以唔駛坐監,仲有天理。

男爵府

回覆樓主:

啲人個個可憐噚日跳落嚟個男人,冇人可憐記得呢個女仔,翻案冇望

大宅

無人記得呢條都係人命,誰能給他父母一個交代?

子爵府

全香港一人一蚊俾錢專業人士解決咗佢

珍珠宮

ayakaya 發表於 19-6-16 13:04
如果我係屋企人,我真係會諗下有冇辦法搵D黑道,用大飛夾佢去台灣... 我知道哩個唔係一個好方法,但真係好 ...

比舊錢夾佢過去

大宅

bbhappy68 發表於 19-6-17 00:36
有份出嚟示威呢班人都係殺人兇手

你知唔知自己講緊咩呀?

男爵府

妹仔史 發表於 19-6-16 13:48
既然政府主張伸張正義 咁點解唔用一次性呢?

台灣之前已經提出過唔止一次了,但港府拒絕,係都要攪呢條惡法拖全香港人落水,台灣見勢色唔對,話明咁樣唔會接收大粒墨殺人犯的,特首唔衰得要企硬,換來兩次世界級大遊行!

大宅

chhappy 發表於 19-6-17 02:08
台灣之前已經提出過唔止一次了,但港府拒絕,係都要攪呢條惡法拖全香港人落水,台灣見勢色唔對,話明咁樣 ...

其實這件case的爭拗背後,是包括了中國(包括一「國」兩制下的香港)和台灣主權問題。

修例的理念是名正言順開通香港將中國(包括澳門和台灣)的罪犯引導到犯罪地方。但台灣視自己為一個國家,並不是中國的一部分,所以台灣(尤其是蔡英文管治下)企硬唔會承認修例下的引導。

同時在一個中國的重大原則下(即係台灣也是中國一部分),一國下的香港,係唔會同「中華民國」簽署任何文件(包括什麼一次性引導),也解釋左點解台灣「3度提出司法互助請求」,但香港已讀不回,反而攪咁多野要修例。

大宅

chhappy 發表於 19-6-17 02:08
台灣之前已經提出過唔止一次了,但港府拒絕,係都要攪呢條惡法拖全香港人落水,台灣見勢色唔對,話明咁樣 ...

所以只能說,這個case是主權爭拗下的犧牲品。

但修了例,起碼香港算為死者行前一步,台灣不收便是它的道義問題。但修例已被魔化,這個死結繼續存在,但缺口暴了光,吸引的不是來自中國或其他地方的罪犯,是台灣。

公爵府

小詠 發表於 19-6-16 19:00
多人支持個逃犯咁多人成為逃犯嘅幫兇, 佢出返嚟大模斯樣,覺得殺人都唔係咩大單嘢啫
...

你要搞清楚, 唔支持修例絕對唔等同支持陳同佳!

禁止訪問

大宅

希望有方法懲治兇手,兇手家人都好慘,出獄後對住佢都唔知點好

伯爵府

問攻民民煮黃色假髮人

侯爵府

回覆樓主:

如果遊行係幫受害女仔取回公道就好
不過唔敢遊行了, 夜晚有人玩下半場

首頁

尾頁

跳至