自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

SandyKL 發表於 19-6-16 16:19
有興趣,請分享。果啲帖煩到死,FB今日衰過上星期日,係咁洗版。

今朝頂唔順,聽吓歌,精神為之一振。講 ...

我都聽音樂, 摺下紙, 鬆弛下。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

驚咗2秒我都算保持冷靜㗎喇,即刻嗌老公扶實佢唔好亂郁,拿拿臨入返遊客中心搵職員幫手借輪椅(第一次見識到雪地輪椅)送返佢入去坐,拜託職員幫忙call救護車送院,其實我唔識講日文(睇都係識少少咋),靠google &公園職員佢自己部翻譯機(雖然係有廣東話揀,但到呢刻我先發現原來廣東話真係好冷門好偏好難譯... 完全唔係果d意思最終都係靠英文&國語兩者並用翻譯日文,但其實翻譯效果都係強差人意,太長既話好多時大家都睇唔明靠估),d職員好好搵咗毛巾&冰幫手包住隻腳簡單急救,大概等咗大半個鐘救護車就來到。

別墅

開心吸收勳章

hfl2000 發表於 19-6-16 16:14
第二日上山去公園玩,原來都仲有好多雪喎(第一日市區無雪),咁我地都有去遊客中心借雪鞋着又行得好小心都ok ...

留毛

侯爵府

送咗上車(救護員好好人俾我地坐逼d一齊搭,唔駛分開坐的士去),但原來唔係即刻出發㗎喎,救護員要同我地溝通一輪先㗎,會問你拎passport寫佢份report,問你停留幾多日,住邊間洒店,有無買保險/俾保險文件佢睇,識講咩語言,病歷... 然後佢應該係打電話同醫院溝通,大概等咗15分鐘確定好邊間醫院之後先出發,半個鐘到達醫院急症室(行駛期間個救護員仲好好人咁寫紙教我地醫院最近邊個地鐵站,要點樣喺邊個站轉車落車返酒店)。
然後我屋企人就被推入急症診斷房,而我地就喺急症室門口有間家屬等候室等(好舒服有梳化坐既)

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

hfl2000 發表於 19-6-16 17:00
驚咗2秒我都算保持冷靜㗎喇,即刻嗌老公扶實佢唔好亂郁,拿拿臨入返遊客中心搵職員幫手借輪椅(第一次見識到 ...

謝謝打咁多字去講,希望你家人已經好番,若還未好番,祝早日康復!

大宅

好有用資訊

侯爵府

回覆樓主:

祝福你嘅屋企人,祝人康復。

侯爵府

等候期間,我想打去BOC溝通吓,但發覺原來我地d電話之前cut咗漫遊無開通,旅遊sim卡淨係可以數據上網,醫院又無電話,我醒起酒店有部叫handy既電話,係可以俾你打國際電話(免費&可以俾你拎出街打),拿拿臨兵分兩路,我搭車返酒店拎(順便拎埋叉電尿袋),老公留守醫院。
*講到呢度提提大家:喺有雪太凍既地方,電量係會極速耗盡,尤其是用來影相錄影/不停上網翻譯&查資料,淨係帶一個叉電尿袋喺身係唔夠㗎...

侯爵府

回覆樓主:

返到醫院,老公話醫生俾咗X-ray佢睇,係甩骹移位+骨裂(有碎骨斷開果種),醫生已即時麻醉做咗復位先,然後佢話要等5日後開刀做手術取碎骨...
*講到呢度又溫馨提示:遇到突發事,你首先一定要冷靜過你屋企人先(尤其是長者),你屋企人可能會覺得只係扭親好小事/可能驚影響行程驚破費,佢可能會企圖自己郁動傷患想自己整返好(我屋企人當時喺救護車仲話好似無咁痛喇喎,聽日應該可以撐住去溫泉酒店既,最多咪唔浸溫泉...),佢輕視傷勢你都千祈唔好輕視,要金晴火眼望實佢阻止佢唔好俾佢亂郁加重傷勢惡化。

侯爵府

natjosejim 發表於 19-6-16 17:14
謝謝打咁多字去講,希望你家人已經好番,若還未好番,祝早日康復!

佢手術做得好,進展&物理治療都良好,應該休息多3-4星期就會好返哂,謝謝關心其實我唔想太過簡略咁講,都想當係俾自己做個詳細記錄,不過打字太慢&要組織吓,要見諒喇

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

等分享

珊瑚宮

BK Milk勳章

謝分享

大宅

謝謝分享

[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

侯爵府

陪月勳章

Lm

男爵府

我買過 Hang Sang
原來係經 QBE 買,吾知直接QBE 買會吾會平啲呢

上次冼落樓梯, Claim 足

男爵府

hfl2000 發表於 19-6-16 18:23
佢手術做得好,進展&物理治療都良好,應該休息多3-4星期就會好返哂,謝謝關心其實我唔想太過簡 ...

謝分享
係未仲有下文,慢慢打

侯爵府

小野花 發表於 19-6-16 19:46
我買過 Hang Sang
原來係經 QBE 買,吾知直接QBE 買會吾會平啲呢

你要注意唔好淨係貪平喎,因為有時就算係同一間保險公司,經佢自己網站/經銀行網站代理買,個plan可能會係唔同名(兩個唔同既plan)㗎,保障範圍,額度,terms都會有d唔同,例如plan A家庭係每人獨立計算,plan B家庭係有綜合賠償上限,plan A包手提電話電腦,plan B唔包... 要睇清楚terms啊

男爵府

hfl2000 發表於 19-6-16 21:12
你要注意唔好淨係貪平喎,因為有時就算係同一間保險公司,經佢自己網站/經銀行網站代理買,個plan可能會係 ...

知道,留毛學嘢

侯爵府

回覆樓主:

老公話佢地之前靠翻譯機&英文溝通進展太慢太難,醫院搵咗個國語翻譯員來幫手,翻譯/醫生想我地向保險公司確認賠償範圍&額度,我地打去24小時緊急救援,同佢講返屋企人發生咁既事,保單cover到嗎?但原來佢地係答唔到你關於你份保單既保障額&範圍㗎,只會公式化咁嗌你辦公時間打去BOC熱線問,佢地只係提供緊急醫療援助,然後佢會問你仲有無其他問題?咁好啦,我要求佢幫我開file#跟進,問返佢醫療上既問題,我話咁既情況我地係應該留院等做手術定還是儘快運傷者返香港做?佢就話會將我既case pass去醫療部門跟進。

侯爵府

醫療部門email俾我要覆佢有關資料:病房病床號碼,醫療診斷報告(如有),受傷照片,itinerary/ticket copy,passport copy,本地聯絡電話,佢地會直接聯絡醫院溝通取報告。不過要記得一定要自己跟得緊d,要多d了解醫院send咗出去未?緊急救援果邊收到未?有時又要催吓醫院send去,因為事後據我了解,其實緊急救援果間公司不是BOC直屬的,應該係外判的,日本醫院本身應該又有佢地自己關連既保險公司,即係醫院send報告去佢自己保險公司,跟住保險公司再send去緊急救援果間公司。

首頁
12345...8

尾頁

跳至