自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

mercurycc 發表於 19-6-18 09:52
呢條數保險應該包?
無免費呢回事架。
我太天真 以為好似香港政府醫院/法庭咁有翻譯員. 咁其實香港果d係咪都要自己俾錢請架?

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

謝謝分享

侯爵府

PCCW2319 發表於 19-6-18 10:10
我claim delay就快好多, 我2星期就搞掂。

但有其中1次同老闆出差, 佢份保險係公司買, 我就自己買全年旅 ...

你全年旅保都係BOC? 係自己上網買or搵自己agent啊?

水晶宮

hfl2000 發表於 19-6-18 11:36
你全年旅保都係BOC? 係自己上網買or搵自己agent啊?

係呀!都係BOC , 我自己上網買。因為有1年知公司要出差多, 所以自己買全年旅遊保。

現在就每次旅行至買。 我通常買機票或最早接受投保期嗰日就買。

基本上我買旅遊保險都係上BOC網買.
我索償3次, 賠款都選擇入中銀帳戶, 非常方便。

侯爵府

PCCW2319 發表於 19-6-18 11:50

係呀!都係BOC , 我自己上網買。因為有1年知公司要出差多, ...

咁你係去BOC銀行網定係保險網買啊?你知唔知佢地一個係叫“環宇智選”,另一個係叫“環宇遨翔”㗎?(我係用銀行網). 但我睇佢d價錢& terms兩者都好似一模一樣,唔知有無d細節位係有唔同呢?

侯爵府

brother4 發表於 19-6-18 10:01

自己又分享下,有-次去日本四國坐廉航,细的機場,打八号 ...

謝謝分享HKE嗎?聽講HKE經常都係寫operation reason,好多保險都唔肯賠喎?

侯爵府

youhello507 發表於 19-6-18 09:25
佢哋照抄英文都可以錯,係北海道又係咁

仲有係不同地方串錯,例如今次串錯Chan,下次係Tai,再下次就輪到Man串錯...其實都幾誇張

水晶宮

hfl2000 發表於 19-6-18 13:46
咁你係去BOC銀行網定係保險網買啊?你知唔知佢地一個係叫“環宇智選”,另一個係叫“環宇遨翔”㗎?(我係用 ...

我係BOC網買, 我買“環宇智選” 。 我除左本身plan(即金/銀/讚石plan嗰d) 會買埋_升級保障”。

“環宇遨翔”? 你意思係BOC 網?
天空之城, 快樂之地

侯爵府

youhello507 發表於 19-6-18 09:21
旅保回港覆診都有包wo,第一次就要係外國睇

我淨係知如果返到來香港即刻要留院,都可以claim每日現金津貼,但如果係住院費&手術費就唔知claim唔claim到喇(尤其是去私院 ),因為回港後醫療索賠上限係7萬蚊(以我買個plan)。

侯爵府

PCCW2319 發表於 19-6-18 14:02
我係BOC網買, 我買“環宇智選” 。 我除左本身plan(即金/銀/讚石plan嗰d) 會買埋_升級保障”。

“環宇遨 ...

我都有買升級保障呀
呢個都要提提大家: 如果想保障手機/電腦,記得要剔“升級保障”買埋呀
“環宇遨翔”係BOC保險自己個website買。

珍珠宮

hfl2000 發表於 19-6-18 13:56
仲有係不同地方串錯,例如今次串錯Chan,下次係Tai,再下次就輪到Man串錯...其實都幾誇張
...

同感,唔明點解可以咁

侯爵府

youhello507 發表於 19-6-18 15:04
同感,唔明點解可以咁

你都係有嘢要claim嗎?

別墅

小野花 發表於 19-6-16 19:46
我買過 Hang Sang
原來係經 QBE 買,吾知直接QBE 買會吾會平啲呢

保障內容同價錢都有唔同

別墅

hfl2000 發表於 19-6-16 21:25
醫療部門email俾我要覆佢有關資料:病房病床號碼,醫療診斷報告(如有),受傷照片,itinerary/ticket copy,passp ...

唔係外判,係一間緊急醫療救援,保險公司會用佢來做一些緊急救援服務,我老細之前俄羅斯肺炎入咗院,我幫佢找IPA幫手,佢哋會直接找醫院睇下你是符合他們的服務要求,我同事上次在外國碌落山,盆骨碎裂,佢哋包機連醫生護士一同飛返香港,保險包括曬

大宅

回覆樓主:

謝謝分享!

珍珠宮

hfl2000 發表於 19-6-18 18:12
你都係有嘢要claim嗎?

claim 過好多嘢

大宅

請問除了boc 外,仲有咩好既旅遊保險分享下?也可以分享唔好的

男爵府

謝謝分享,我都比較過d旅遊保,BOC個保額係ok,就來去東京旅行會買呢間,Mxig 價錢差不多,不過保額低過Boc

侯爵府

huisnoopy 發表於 19-6-18 20:24
唔係外判,係一間緊急醫療救援,保險公司會用佢來做一些緊急救援服務,我老細之前俄羅斯肺炎入咗院,我幫 ...

明白明白,thanks 咁其實係咪間間保險公司都係搵IPA做緊急救援?好似我咁樣搵佢地幫手,其實BOC係咪要每個case咁樣俾返錢IPA?

別墅

hfl2000 發表於 19-6-18 22:53
明白明白,thanks 咁其實係咪間間保險公司都係搵IPA做緊急救援?好似我咁樣搵佢地幫手,其實BOC ...

係呀,不過IPA唔係個個cases都接,要睇情況,到時再claim 返保險公司

首頁

尾頁

跳至