0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

初生bb 0-3 個月幾多度先係發燒?我用百靈牌耳探,好似唔準!有時一隻耳發燒,一隻又無!

別墅

2019新春慶豚圓

用埋腋探試下啦,健康院書仔有講幾多度先係發燒

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

去萬寧買支幾十蚊嘅電子腋下探熱針, 電子探熱針最準確
耳探嘅話唔係直接探,要拉一拉隻耳仔,好易有偏差, 所以我個仔幾個月大嗰陣都係用緊電子探熱針,到大d先耳探

別墅

2019新春慶豚圓

Po92817 發表於 19-6-16 18:35
初生bb 0-3 個月幾多度先係發燒?我用百靈牌耳探,好似唔準!有時一隻耳發燒,一隻又無! ...

耳探:
37.8或以上 有燒(可以過咗38先食退燒藥)
39.2或以上 高燒(必須睇醫生)

同bb探熱不建議用普通探熱針做腋探,始終係玻璃,兼有水銀,有危險性

我都係用百靈,會每邊都探2-3次做比較,有時可能bb郁,或者佢耳仔細,放得唔好而有偏差,可以睇多次說明書要點探

複式洋房

回覆 Puddingmman 的帖子

係呀!醫生話咁細個耳探唔準,腋會準D!健康院話耳探過38度先發燒!

複式洋房

回覆 kissapplegirl 的帖子

我都想買,原來萬寜有?我去睇下先!就係有時放得唔夠入就度唔到!

複式洋房

回覆 renay 的帖子

百靈牌就係話37.5已經係發燒!上次嚇到我帶佢睇醫生!醫生都話37.8先燒!同埋探腋會準D,始終三個月內bb太細個探耳冇咁準!

男爵府

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
Po92817 發表於 19-6-17 02:33
回覆 renay 的帖子

百靈牌就係話37.5已經係發燒!上次嚇到我帶佢睇醫生!醫生都話37.8先燒!同埋探腋會準D ...

我又係用百靈牌,一探37.5顯示紅色發燒,嚇到我即刻帶bb (個半月)睇醫生,去到醫生探又話無燒,好奇怪!!咁究竟係點架?係部機有問題嗎?

侯爵府

2019新春慶豚圓

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
tiffany811 發表於 19-7-11 01:14
我又係用百靈牌,一探37.5顯示紅色發燒,嚇到我即刻帶bb (個半月)睇醫生,去到醫生探又話無燒,好奇怪!! ...

bb 係38 度先算發燒,其實低燒都唔駛一定要食退燒藥

男爵府

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
freshrose 發表於 19-7-11 11:04
bb 係38 度先算發燒,其實低燒都唔駛一定要食退燒藥

我知道呀,但問題係部機顯示37.5係發燒,好奇怪!!37.5代表低燒嗎?

別墅

2019新春慶豚圓

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
tiffany811 發表於 19-7-11 01:14
我又係用百靈牌,一探37.5顯示紅色發燒,嚇到我即刻帶bb (個半月)睇醫生,去到醫生探又話無燒,好奇怪!! ...

咁我又冇理佢顏色,我量2-3次攞咗個數字,跟番香港診所指示嘅度數黎決定

始終係外國野,度度地方唔同掛??

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊