時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rickswim 發表於 19-6-16 22:20
認同,講真我驚去完遊行會比人起底!

曲?

男爵府

其實近呢10年, 大陸人生活越來越富足安穩, 無咁多怨天怨地怨政府的人, 唔使成日擔心幾多人上街, 幾多人佔中, 幾時被人搞暴動

越來越覺得畀大陸管仲好

珍珠宮

awaa06 發表於 19-6-16 22:29
其實近呢10年, 大陸人生活越來越富足安穩, 無咁多怨天怨地怨政府的人, 唔使成日擔心幾多人上街, 幾多人佔中 ...

你這樣講,又會被人叫你返大陸

近10 年,大陸經濟文明發展,生活安穩,真係冇咩人去搞政治,怨政府;而且年青一代更加進歩;什至牽涉到法律,基本上都好清楚,親戚仲笑:你估是以前咩

awaa06    發表於 19-6-16 22:49

男爵府

ngokwan 發表於 19-6-16 22:38
你這樣講,又會被人叫你返大陸
返大陸生活無問題, 真係無問題, 睇住大陸人生活比香港人越來越好, 真係大陸比香港更安定繁榮......

成日講政治, 成日聽到D人怨氣咁重, 唔理性地係又鬧政府, 唔係又鬧政府, 少少事又要遊行示威, 甚至暴動, 真心好厭倦!
眼見大陸親友越來越豐衣足食, 越來越開心, 好羨慕

男爵府

rickswim 發表於 19-6-16 21:51
好心痛,只能說佢行錯了這步棋,2014之後現在個勢又去返人地到

林鄭一子錯,滿盤皆落索!
遊行示威勢必凌駕政府丶議會!議員唔需要在議會表決立法,在街頭已經可以做到,高官丶議員人人自危。
香港,祝福你,加油!

子爵府

wyeth冷知識勳章

你講得好好,雖然佢地今日好似勝利左,我覺日後會賠上沉重代價。好感慨!樣樣俾人超越指日可待。

子爵府

wyeth冷知識勳章

mymelody0701 發表於 19-6-16 21:04
咪下一個台灣囉,日日開會打交,社會停滯不前,你睇吓台灣失業率幾高?啲年青人搵幾多錢個月?樓價再平都冇 ...

台灣真系停滯不前

伯爵府

ms.aeroplane 發表於 19-6-16 22:53
林鄭一子錯,滿盤皆落索!
遊行示威勢必凌駕政府丶議會!議員唔需要在議會表決立法,在街頭已經可以做到, ...

今次真係要講,香港加油!

珍珠宮

KARYKARYKARY 發表於 19-6-16 23:00
你講得好好,雖然佢地今日好似勝利左,我覺日後會賠上沉重代價。好感慨!樣樣俾人超越指日可待。
...

他們仍沾沾自喜,不知道已經迫在眉睫

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

繼續享受光環,被人控制而不自知,誰人賣港?可能被—參與途中。

子爵府

wyeth冷知識勳章

ngokwan 發表於 19-6-16 23:28

我系當權者都心灰意冷,再下一個特首都唔會咁落力為香港,這份真系一份吃力不討好嘅工

男爵府

回覆樓主:

香港乜都無 無靠山 無天然資源 得啲發展商推光樓價
啲人成日話為下一代要行出黎 其實為下一代先更加應該支持政府 第時你下一代有言論自由 但失業率高 樓價高 日日睇住政府比人反 乜政策都行唔到 經濟無發展 到時佢地就明究竟講政治重要啲 定 食飯緊要啲
連人地李光耀都羨慕我地香港有中國呢個靠山 但我地香港人自己就反 幾好搞笑
本身阿爺都唔一定救香港 但都心存希望 宜家見你班人咁難搞 由香港自生自滅 到時唔好調住頭咁叫阿爺幫 今日爭取左民主既人 到時記得唔好輸打贏要!

男爵府

setrea 發表於 19-6-16 21:48
其實隔離鋪叫支持修例的出去遊行, 某個程度都講得岩,可能就係我地太沈默,或無個d政棍咁有組織,又無領 ...

唔該,嗰個post主全部反話嚟,“勝利”者嘅挑釁姿態,你未睇得出?

珍珠宮

kitlinggloria 發表於 19-6-16 23:40
香港乜都無 無靠山 無天然資源 得啲發展商推光樓價
啲人成日話為下一代要行出黎 其實為下一代先更加應該支 ...

他們一定不會賴自己,只會賴政府,又遊行來取回成就感

子爵府

ngokwan 發表於 19-6-16 23:28

無喇,班人遊到high 晒,新一代將來自己受返,個d所謂保護佢地嘅人,真係累死佢哋,佢哋嘅愛,浸死呢班青年人,以後有咩就遊行,人哋做生意嘅多謝佢地,叫老闆們提早退休,加速香港滅亡

男爵府

ngokwan 發表於 19-6-16 23:41
他們一定不會賴自己,只會賴政府,又遊行來取回成就感

其實無左阿爺靠住 香港真係無架啦 宜家呢刻真心想有普選 選個佢地心中既特首出黎 再睇下呢個特首可以點搞好香港 到時香港唔掂 記得唔好移民同反政府呀 因為特首自己選架

男爵府

kitlinggloria 發表於 19-6-16 23:47
其實無左阿爺靠住 香港真係無架啦 宜家呢刻真心想有普選 選個佢地心中既特首出黎 再睇下呢個特首可以點搞 ...

X 2

珍珠宮

kitlinggloria 發表於 19-6-16 23:47
其實無左阿爺靠住 香港真係無架啦 宜家呢刻真心想有普選 選個佢地心中既特首出黎 再睇下呢個特首可以點搞 ...

民選一個特首出來,有辨法搞好香港?

只怕成為反共大基地

男爵府

咁有魄力推一條扻頭埋牆條例,點解唔修例,收地搵多啲人哋起樓,搞到要填海

男爵府

回覆樓主:

其實你睇咁多明星返大陸發展 又唔見啲明星驚比人拉 驚無拉拉比人沒收資產 人地都明白搵食幾咁重要!
其實我都唔望香港人會鐘意中國 但至少唔好係咁反 係要挑戰中國底線 愈反阿爺愈唔救香港
真心香港以為自求多福

首頁

尾頁

跳至