時政擂台

跳至

首頁
34567...11

尾頁

水晶宮

我慶幸有這裡比我講下自己的意見, 在FB一面倒的反修例, 就算我有什麼想法, 也只敢沉默。

在這裡, 雖然有正有反, 起碼有渠道表逹自己的想法, 又了解一下兩邊的意見

(利申: 我無收錢架, 係純個人想法)

大宅

H_A 發表於 19-6-16 21:24
我支持修例,但我真的不敢大聲說,傳媒一面倒的支持,打開收音機都是讚嘆支持反修例,似乎支持修例就是不入 ...

多謝樓主,見到呢個post, 見到回覆,令我冇咁孤單。

子爵府

H_A 發表於 19-6-16 21:24
我支持修例,但我真的不敢大聲說,傳媒一面倒的支持,打開收音機都是讚嘆支持反修例,似乎支持修例就是不入 ...

我會直接講我係支持修例, 使咩怕D人

大宅

樓主,我好認同你,呢幾日好心痛,甚至睡不好,點解一班自以為對的人咁樣對香港?要人下台?又閙警察、又阻路佔領。政府已作出讓步,亦有道歉,真正對逃犯條例了解有幾多?我只知不犯事便沒有觸犯刑法,何須懼怕?

子爵府

bbhappy68 發表於 19-6-17 13:50
我會直接講我係支持修例, 使咩怕D人

Me too

男爵府

完全同意!
佢哋叫支持嘅人出嚟遊行,
睇吓有冇 80 萬人...
我哋一家幾口都支持嘅,但真係唔敢出囉!

容乜易俾黃媒影晒相,
然後黃網民網上發動批鬥?!

就算有 dress code,我都驚落街,
俾一人一句粗口問候至死...

就算網上,我都係第一次留言!

嗰期暗諷 6.4 嘅天與地,阿蛇嘅對白

"和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同說話之餘,而又互相尊重。"

當年不知幾多人 like 同 share,
但係睇番近年 D 人嘅風氣,
作風係完全相反...
佢哋對其他立場係 0 容忍 (emoji)
你睇吓梁烈唯、佘詩曼,曹永廉呢 D 死得幾慘 (emoji)

子爵府

樓主,你多敢言,俾個like你
我和你感覺一樣,亦第一次覺得香港漸死,社會是非不分,連唔准追究暴徒都講得出,用意外跌死嘅人嚟消譴都個個like...
或許佢哋聲音大,但我仍堅守自己思想,鄙視佢哋,將來佢哋會受番
有d人成日叫人出來行嗰d好似黑社會曬馬,佢哋鍾意俾麻煩人唔代表人人都係㗎

男爵府

回覆樓主:

睇睇先講https://youtu.be/fuL1c6GWYJs

男爵府

晴雯 發表於 19-6-17 15:17
睇睇先講https://youtu.be/fuL1c6GWYJs

https://youtu.be/fuL1c6GWYJs

公爵府

恐龍爸爸524 發表於 19-6-17 11:20
其實我都支持修例 , 如果單是睇條文 , 而不加入政治考慮 , 已經足夠保住新聞 , 言論 ....

但好多人一講送 ...

佢哋唔會睇,一聽到送中就即時發癲,聽到中國即時發爛,完全為反而反
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

大宅

kennyabcd2011 發表於 19-6-17 01:48
claim 錢

呢2日加埋有300萬人遊行 唔知邊個大財團有咁多錢比?

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不嬲都係
呢啲叫做港式民主
總之中立都係得罪佢哋
要撐佢哋先得
#不反對並不代表支持
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

洋房

shop_baby 發表於 19-6-17 16:22
佢哋唔會睇,一聽到送中就即時發癲,聽到中國即時發爛,完全為反而反

但係大家都無理由咁唔理智 , 憑感覺去做事架......

其實我都睇過政府新聞處發既條文..... 有幾多人認真睇過 , 思考過 , 不加政治因數

公爵府

恐龍爸爸524 發表於 19-6-17 16:46
但係大家都無理由咁唔理智 , 憑感覺去做事架......

其實我都睇過政府新聞處發既條文..... 有幾多人認真 ...

佢哋覺得自己好理智,唔理智既係我地會睇條例既人,佢哋會講大陸既野你都信呀?講錯野都無聲無息被消失呀~你有維尼熊公仔都會比人拉呀~成班個腦已經得個反字

公爵府

Big_yan1999 發表於 19-6-17 16:40
呢2日加埋有300萬人遊行 唔知邊個大財團有咁多錢比?

加埋300萬,有100萬係去2次,即都係接近200萬,d有錢佬200萬濕濕碎啦,頭先街市2個掃街婆婆,
a:係你先咁蠢去遊行,人去你又去
b:你就蠢呀~收左800蚊呀~蠢

我聽完就諗起有人話問晒現場既人,冇人收過錢,1個人問到幾多個人有冇收錢遊行呢?收錢行緊果d唔通大大聲話收左錢呀?點解冇人會諗深一層呢?唔係個個都收左錢去行,但一定有囉

大宅

shop_baby 發表於 19-6-17 16:54
加埋300萬,有100萬係去2次,即都係接近200萬,d有錢佬200萬濕濕碎啦,頭先街市2個掃街婆婆,
a:係你先咁 ...

200百萬人每人淨係收1蚊?每人收1000你計下有幾多錢先講啦不如 係憶憶聲計 唔好抹殺人地既努力同汗水啦

侯爵府

同感,所以隔離有個post話叫人撐修例去遊行,老實說,我真係唔太敢,D人好恐怖,就好似文革嗰陣,係人都知紅衞兵衰,但邊個敢對抗佢哋,我認自己唔夠人惡。但如果係簽名或投票,我就唔怕。

公爵府

Big_yan1999 發表於 19-6-17 17:14
200百萬人每人淨係收1蚊?每人收1000你計下有幾多錢先講啦不如 係憶憶聲計 唔好抹殺人地既努力同汗水啦
...

其實你地可唔可以睇多d睇闊d,我從來冇話個個都收錢而遊行,就係你地咁樣,唔多角度睇就開口話人

大宅

shop_baby 發表於 19-6-17 17:19
其實你地可唔可以睇多d睇闊d,我從來冇話個個都收錢而遊行,就係你地咁樣,唔多角度睇就開口話人
...

如果你咁講 其實我又係咪可以話有人收左錢支持政府?

公爵府

Big_yan1999 發表於 19-6-17 17:20
如果你咁講 其實我又係咪可以話有人收左錢支持政府?

言論自由,你鍾意講咩都得。
唔似得其他人,一有異聲就想人滅聲,起人底
你可以話500萬冇遊行既人都收左政府錢架,你鍾意講咩就咩,呢d就叫自由

首頁
34567...11

尾頁

跳至