自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

Jin2012 發表於 19-6-17 09:42
回覆 SandyKL 的帖子

Q. 如何分辨那些是天然,那些是加工合成芝士?A. 其實最大分別就在於成份。天然芝士 ...

家中男人3月去澳洲探親,買大量一舊舊芝士返嚟,佢猛叫我食,係冇加工過嘅天然芝士,但有益嘅食物好難食,我寧可食一片片加工芝士,俾佢哦。

水晶宮

SandyKL 發表於 19-6-17 14:21
家中男人3月去澳洲探親,買大量一舊舊芝士返嚟,佢猛叫我食,係冇加工過嘅天然芝士,但有益嘅食物好難食, ...

又咸又凍唔係人人鍾意就咁食, 刨片用黎煎蛋夾麵包好食啲

伯爵府

QQBBLO 發表於 19-6-17 09:04
點沖法?

節目話每日食0.2g嘅份量薑黃粉都得喇,咁用細羹仔「不」1/2羹沖水飲迷得囉,如果頂唔順陣味溝蜜糖水應該易入口啲。

侯爵府

想買純鋅片, 好似話成人每日最多只可食 11 mg

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

禁止訪問

水晶宮

家中男人3月去澳洲探親,買大量一舊舊芝士返嚟,佢猛叫我食,係冇加工過嘅天然芝士,但有益嘅食物好難食, ...

呢類芝士其實都可以整到一片片,不過要用機切

珍珠宮

stkyo 發表於 19-6-17 10:25
疆黃係黃殭粉?

薑黃應該不是黃薑
http://cht.a-hospital.com/w/姜黄

我是買Turmeric的粉,一般賣印度香料嘅地方應該都有

珍珠宮

3b 發表於 19-6-17 14:06
請問薑黃的味道強嗎?帶辛辣?

有一點點辣,如果煮俾小朋友,我只落一點點。
如果煮日本咖哩,我會落1Tbsp。

民房

SandyKL 發表於 19-6-16 23:29
好野要分享

我試咗好多間,B字頭呢間係最好,treatment好啱我。好多㗎人去,佢地要求咁高,有 ...

隔離一離題,可以分享下邊間B字頭spa嗎?有興趣 (emoji)‍♀️

民房

lykgrace 發表於 19-6-17 18:21
隔離一離題,可以分享下邊間B字頭spa嗎?有興趣 (emoji)‍♀️

睇到之前啲post了,thanks. (emoji)

男爵府

BK Milk勳章

謝謝分享:)

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mizuho 發表於 19-6-17 18:09
薑黃應該不是黃薑
http://cht.a-hospital.com/w/姜黄

應該都一樣,別名黃姜,Turmeric我知道我醃豬排雞翼都有放少少

男爵府

熊熊老婆 發表於 19-6-16 21:52
所以要多吃蛋

雞蛋的蛋清(俗稱蛋白)有40種不同的蛋白質,包含蛋清蛋白(ovalbumin)、伴清蛋白(conalbumin)、卵黏蛋白(ovomucoid)、抗生物素蛋白(avidin)、黃素載體蛋白(flavoprotein-apoprotein)、蛋白脢抑制蛋白(proteinase inhibitor)、球蛋白(globulin)等,蛋白質總共佔了蛋清的11~12%,其餘的部分是水和碳水化合物,一點的脂肪和其他營養素!
雞蛋的蛋黃部分比較不一樣,大部分的蛋白質都屬於脂蛋白(lipoproteins),就是和脂質結合的蛋白質。
比較吃全蛋和吃蛋清的差異,一顆全蛋的熱量是75大卡,來自蛋白質的熱量只有24大卡只佔了32%,蛋白質含量6克;而若只吃蛋清,則蛋白質的熱量占了90%;所以蛋黃的熱量很高且蛋白質含量比例不高!
蛋黃含有豐富的維生素,包含生物素(biotin)、葉酸(folate)、膽鹼(choline)、核黃素(riboflavin)、維生素B6和B12,以及增肌的的礦物質像是鐵質、磷和鋅,含有葉黃素Lutein。

生物價(The biological valence)BV Rating 是一種評估蛋白質營養價值的生物方法,BV Rating 指每100克食物來源蛋白質轉化成人體蛋白質的質量。
蛋白質利用率是食物蛋白質被消化吸收後在體內被利用的程度。最常用的衡量指標是蛋白質生物學價值,簡稱生物價,生物價越高越容易被人體利用。
幾種常用食物蛋白質的生物價為:雞蛋94,脫脂牛奶85%,魚83牛肉76,豬肉74,大米77小麥67,生大豆57,白菜6,馬鈴薯67,花生59。
優質的蛋白質是指人體所必需、而人體內又不能合成的,必須由食物供給的蛋白質,這些蛋白質是維持人體生理所必需的。避免煎炸、溫度過高而破壞氨基酸。
①主要是蛋類:100g雞蛋含蛋白質 12g,一個雞蛋含差不多7g蛋白質, ~雞蛋的蛋白質 生物利用度為94%。
研究人員發現,當雞蛋和馬鈴薯混吃時人體對蛋白質的有效利用率比單吃雞蛋多36%。
②豬肉:100g含蛋白質9.7g,生物利用度為74%。
③牛肉:100g含蛋白質20.1g,生物利用度為76%。
④牛奶:100g牛奶含蛋白質3.3g,生物利用度為85%。
⑤魚蝦:100g魚蝦含蛋白質18g,生物利用度為76%。
⑥豆腐、豆製品:100g豆腐含蛋白質7~15g,生物利用度為64%。
而黃豆和黑豆的蛋白質含​​量分別為35.1g/100g、36.1g/100g,遠遠高於豆製品的蛋白質含​​量。

世衞:加工肉列一級致癌物食餐肉腸仔等同吸煙。 世衞解釋,眾多研究證實加工肉會導致大腸癌,並與胃癌有關;紅肉則與大腸癌、胰臟癌及前列腺癌有關連。
哈佛研究:常吃含添加劑加工肉增乳癌風險9% 。
美國癌症協會的前列腺癌和大腸癌主任說,某些食物會增加大腸癌風險,包括牛肉、豬肉、羊肉、熱狗、火腿、培根、香腸等紅肉和加工肉品,建議每周只能吃2次以內,其他時間則可改用海鮮、雞肉等白肉取代。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

mizuho 發表於 19-6-17 18:14
有一點點辣,如果煮俾小朋友,我只落一點點。
如果煮日本咖哩,我會落1Tbsp。
...

除了印度香料鋪頭, 一般超市是否不能買到?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

3b 發表於 19-6-17 19:46

昨日响樂富Piago買了有機薑黃粉$50/2瓶, 响buono 餐廳對面

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

rolandbb 發表於 19-6-17 19:49
昨日响樂富Piago買了有機薑黃粉$50/2瓶, 响buono 餐廳對面

除了煮咖哩, 醃肉, 還可以怎樣吃?

侯爵府

ayi1 發表於 19-6-16 23:44
我個個星期日都較定電視時間制嚟睇「恐怖醫學」,上星期講黃薑粉預防腦退化,我老公即時買咗樽有機薑黃粉返 ...

請問可以係邊度買到?

珍珠宮

3b 發表於 19-6-17 19:46

不好意思,這個不太清楚,我自己在美國買

珍珠宮

3b 發表於 19-6-17 20:02
除了煮咖哩, 醃肉, 還可以怎樣吃?

我炒菜都落小小
昨天做雞肉quesadilla都用嚟炒啲雞肉加cheese再wrap,小朋友覺得好好食

首頁

尾頁

跳至