時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上星期見好多人講2X萬VS 1XX萬所以想講少少... 之前係其他地方解釋過一次但睇都唔睇就一面倒被罵藍絲帶五毛, 係長左D, 但都希望你地睇哂先鬧

一直以黎, 每次POE後大家會比較大會數字同埋警方數字, 不外乎都係話警察報細數。 但你地睇清楚先啦, 每次警察數字都係話係"遊行人數高峰期"時, 係"遊行路線上"有幾多人, 而唔係話總共有幾多人參加, basis本身就唔同。

首先, 簡單舉個例, 可能係下午4點總共20萬人係"遊行路線上", 咁新聞個警方數字就係20萬, 未黎或走左既人都唔會計。唔計係因為呢個數字係比警隊黎講係要做crowd control, 評估交通同埋駛唔駛開多d路。講得白D, 幾多人黎對佢黎講係無所謂, 根本唔駛做假, 最好係黎得快走得快, 貨如輪轉唔好阻住, D人行哂就開番路就最好。 同主辦單位傾路線時好著重終點有無路離開, 所以政總做終點看似高風險其實係無問題, 因為D人搭地鐵走到(2條線), 大量巴士線, 行龍和道出中環又有碼頭同更多交通工具。

心水情JM會發現20萬呢個數係出奇地準次次都差唔多, 咁係未警察做數呢? 唔係!!! 係因為條"遊行路線"基本上次次都差唔多。要上面講咁易入易出其實唔係好多選擇, 終點就金鐘, 起點就維園, 少人就可能會比遮打花園, 都有試過盧押道。條路次次一樣, 所以次次同一時間人數高峰期都係人數差唔多。實際操作會畫個框計密度等等, 但都係20萬左右啦

今個月呢兩次仲有個特別地方, 係因為人數真係多得太誇張, 為左幫大家行快D, 警察係即時幫大家開路, 開多左成條駱克道, 今日仲開埋謝斐道同埋告士打道兩條線 (叫開路警察真係有聽既, 但比D時間警察做野。開條路要個個制口截車, 而且開左條路唔代表最後面既人即時行得), 呢D臨時開既路唔係本身既路線, 所以數字上都係唔會計既。

你諗下, 淨係講同時間有20萬人姐, 但行全程要2個鐘總共比你地行左6-7個鐘, 淨係計軒尼斯6線無計駱克道4線謝斐道2線同告士打道2線, 我諗計計埋埋同你地講既數差唔多。

警隊好大, 各部門都係各自運作, 之前又打人又射頭果班真係唔抵幫, 但唔係成個警隊都係咁既

水晶宮

kelvin1206 發表於 19-6-16 23:26
上星期見好多人講2X萬VS 1XX萬所以想講少少... 之前係其他地方解釋過一次但睇都唔睇就一面倒被罵藍絲帶五毛 ...

我明吖、人地講要起點計、算啦、一邊一定大、一邊一定少

水晶宮

BK Milk勳章

覺得政府做事差左好多
好影響警察响市民心目中既形象
係咪應該解說一下比市民知
由幾點到幾點
有幾多萬人遊行

侯爵府

回覆樓主:

其實點count呢

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

上星期見好多人講2X萬VS 1XX萬所以想講少少... 之前係其他地方解釋過一次但睇都唔睇就一面倒被罵藍絲帶五毛 ...
好小事,又唔洗咁認真,基本上冇香港人會理警方公佈既數字。

呢個數字只係比佢地參考,警方亦都肯定有佢地既立場,冇可能會公佈實際遊行數字。
最緊要,佢地可以因應遊行人數,安排既人手應付到遊行需要,就可以了。

公爵府

2百萬好似誇張左

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

多謝解說,從來都唔知係咁計

大宅

mmpo 發表於 19-6-16 23:51
2百萬好似誇張左

唔誇張啲,點會咁多人信,正如之前嘅暴動咁

珍珠宮

你意思係警方話最高峰20萬並不代表只有20萬人上街遊行。但係,之後的官員回應記者也只會話只有20萬人參加遊行。咁是否啲官員理解能力很低?
下面個BBC訪問中國大使都話20萬。這到底是警方定官員的語言偽術?

https://mp.weixin.qq.com/s/a1eOhzGpEd-H0QVEj0EnbQ

伯爵府

多謝解說,我又唔明,點解無人/專業人士幫警察解釋返?搞到小小事都係警方錯。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

明啦,以警方人數乘返甘多個鐘,200萬差唔多啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

推,想多啲人了解

公爵府

2018復活節勳章

又玩標準陷阱,講最高峰一定可以將個數字縮細,好睇d, 貌似無咁多人上街,但反映唔到真實幾多人遊行俾公眾知

男爵府

警方玩語言偽術,企圖誤導人

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

即係警方所講既高峰期人數只係 for 佢地自己內部用作人流管制用,唔係 for 市民得悉全日遊行總人數?咁即係我地唔駛睇警方個數字啦?

禁止訪問

回覆樓主:

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

heily123 發表於 19-6-17 00:31
多謝解說,我又唔明,點解無人/專業人士幫警察解釋返?搞到小小事都係警方錯。
...

其實間中係見有媒體講呢樣野, 警察以前都有解釋過, 但係呢D無話題性既新聞點會有主流討論什至上頭版

男爵府

Alex123 發表於 19-6-17 00:13
你意思係警方話最高峰20萬並不代表只有20萬人上街遊行。但係,之後的官員回應記者也只會話只有20萬人參加 ...

如果講BBC, 其實佢每次報香港都有講早警方既數係"at its peak", 例子: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-48656471

咁既角度睇, 呢個外國媒體既報道反而比好多香港媒體黎得中立 香港媒體會簡化做"警方數字"同"大會數字"

珍珠宮

kelvin1206 發表於 19-6-17 15:28
如果講BBC, 其實佢每次報香港都有講早警方既數係"at its peak", 例子: https://www.bbc.com/news/world-as ...

但你睇睇中國大使的訪問

主持人:示威者说他们大约有一百万人。
刘大使:你的数字不对。按照警方统计,人数约为20万。

首頁

尾頁

跳至