時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jimliu713 發表於 19-6-18 12:27
有人將佢同屈原相提並論

有無多日公眾假期先?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

rabbit75 發表於 19-6-18 12:30
有無多日公眾假期先?

假就冇, 如果有佢地咪多一日周圍攪事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

rabbit75 發表於 19-6-18 12:25
從來不認同以死相迫
絕不尊重仼何自殺行為
好憎啲人講咩嘢烈士死士

無人為一屍兩命既死者送過一條毛

阿彌陀佛

男爵府

Ambb 發表於 19-6-16 23:58
有感而發

係金鐘墮樓現場企左陣, 原本想解釋比個女聽發生咩事, 好無用, 講左一句已經講唔到, 望住大家 ...

今時今日年靑人感到絕望,確係事實,不過傳媒是否不斷向靑年傳達負面情緒,不斷告訴他們世界無希望呢?

就以教育為例,香港推行免费幼稚園計劃(私立除外)、教師全面學位化、政府資助有財政困難的學生,甚至設立獎學金,為優秀學子支付學費入讀外國頂尖大學。現時香港學生修讀大學及學位課程的比率達到有史以來最高。每年參加D S E學生約為45000人,大學公立學位18000個,自資(其實有部分資助)5000個,再加上副學士學位(完成後七成學生入讀大學),基本上只要D S E合格,必能修讀學位課程(不一定是大學提供),亦即是說超過一半學生可取得等同大學的學歷。香港靑年真係咁無希望?

[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

子爵府

rayhong9 發表於 19-6-18 12:55
今時今日年靑人感到絕望,確係事實,不過傳媒是否不斷向靑年傳達負面情緒,不斷告訴他們世界無希望呢?

...

好久不見

男爵府

siutsunboy 發表於 19-6-18 14:26
好久不見

係,去左 discuss 嗰邊寫,嗰邊人氣多啲,不過呢邊bk不准講操口,氣氛融洽啲。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

子爵府

rayhong9 發表於 19-6-18 14:41
係,去左 discuss 嗰邊寫,嗰邊人氣多啲,不過呢邊bk不准講操口,氣氛融洽啲。
...

我有睇香討,雖粗俗d但真係多有料之人,好喜歡睇你分析時政局勢嘅post

男爵府

siutsunboy 發表於 19-6-18 17:28
我有睇香討,雖粗俗d但真係多有料之人,好喜歡睇你分析時政局勢嘅post
...

我喺discuss 個名係ray99hk, 我比較喜歡 fact finding 對一些有懷疑,覺得不太可靠的論點提出質疑。

大宅

Gdudu 發表於 19-6-18 10:11
唔用佢比都冇所謂啦 你咪keep著踩死者囉 係你眼中佢地生前冇做過咩偉績都係肥料冇分別 你覺得冇野咪得囉:h ...

唔知係你閱讀理解有問題吖,定係真係溝通唔到?我寫嘅嘢同你理解嘅原來唔同嘅我相信你哋self claimed嗰所謂二百萬人呢,佢哋係有唔同嘅理由上街嘅,但係係咪一定理念同你100%一樣呢,咁我就唔知啦!但我亦都知有好多人呢,就冇上街囉!但如果你係要幫佢哋發聲嘅,咁你都應該諗下人哋想唔想你代佢哋發聲囉!做人唔可以咁專制㗎嘛,民主社會唔係大聲就係啱㗎

禁止訪問

男爵府

Ambb 發表於 19-6-16 23:58
有感而發

係金鐘墮樓現場企左陣, 原本想解釋比個女聽發生咩事, 好無用, 講左一句已經講唔到, 望住大家 ...

留毛

大宅

molasses 發表於 19-6-17 09:16
而家係話香港人殺香港人, 但就因為非香港犯事而乜都做唔到, 如果可以港人港審咪搞掂。但現實係冇呢樣嘢嘅 ...

因為就算現在修例話港人港審,都只適用於修例後的案件,唔可以追溯回條例產生前的案件。

侯爵府

rayhong9 發表於 19-6-18 12:55

...

佢地擁有很多, 讀書多想改變未來, 批判社會, 唔同以前尊師重道
宜家普通家庭bb富足,食有機, 玩具書衫用幾年, 未識行去旅行學外語, 父母肯消費, 錢儲唔多, 個仔擁有咁多將來要佢自立, 唔知會點呢? 靠自已正經努力揾錢半上岸果批, 無咁大怨氣。

伯爵府

SWtwins 發表於 19-6-18 09:30
HK依家新一代真係有唔少人係咁,我真心唔希望我D細路係咁囉,我地D老野,以前讀大學機會少,死慳死抵草$讀 ...

首頁

尾頁

跳至