時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

zola 發表於 19-6-17 10:19
係,大家都年輕過,佢越強硬反對佢佢越會去。而且以後有乜野會瞞父母。反而重點係教佢全面去睇一件事,父母 ...

yes, super agree,我囡今年中五,其实已经獨立,父母管唔到,只有同佢以朋友方式溝通再互相分析,硬碰肯定唔work, 互勉

zola    發表於 19-6-17 10:33

珍珠宮

小詠 發表於 19-6-17 10:23
如果多見世面, 去下外地睇下, 人地國家人民團結, 所有富強,

我見泰國國民好愛自己國家, 我好羨慕, 就算 ...

香港人漢狂基因太強
我都怕黃絲老師教壞我既小朋友

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同老公講好地地,女就唔同見解,所以唔講咁多比較好。

大宅

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 08:56
回覆 20020116 的帖子

C6同我講,如果我仲係抱住衝擊佔路就係唔岩既諗法,係好難理解個女佢又問我, ...

你可以堅持衝擊係唔岩,亦都唔係要你轉軚,警察維持法紀正確,但係都要睇下警察處事手法差勁,如果維持秩序呢個原因,就可以開槍打頭,呢個世界唔使法律,所有可疑人,由警察即場爆頭就可以了。要指責暴力,相方都有責任。

個女讀大學有獨立思考,你又話自己c9咩都唔識,咁點解就一定你岩佢錯呢?就憑你係阿媽既身份?

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 19-6-17 10:29
香港人漢狂基因太強
我都怕黃絲老師教壞我既小朋友

香港是我家, 所以我真心想香港好, 安穩, 別動盪

香港人其實身在福中, 睇下人地被戰亂洗禮的國家, 真係好可憐

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:03
我個女讀緊大學之前佔中已經吵左次,冷戰左成個月今次佢又同個C6係到撐班學生,遊行都算
12號仲傷 ...

我個女都係大學生,佢都有去遊行,但612冇去到,每次佢去,我都叫佢注意安全,有咩事要即走!
E家D年青人,你無法阻止佢,只有等佢地冷靜後再慢慢分析,E家佢地一腔熱情,加上C6支持佢,更加難搞,我躦成有正反兩面,如只有一面,是太過偏激了!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

好彩大部份家人都有同一睇法, 侄仔尋日出左去, 阿嫂都話講過,但無辦法
但同大部份朋友就唔同了, 唯一方法, 唔參與佢地討論 ,聽下佢地講野就算

侯爵府

我用好中立好持平嘅態度同個仔講,叫佢睇多啲評論,都要畀佢噴。

爹親娘親唔及黃C親
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

好媽媽勳章

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:03
我個女讀緊大學之前佔中已經吵左次,冷戰左成個月今次佢又同個C6係到撐班學生,遊行都算
12號仲傷 ...

你唔好咁傷心啦,其實你無唔啱啊,你嘅出發點只係擔心佢啫!
你可以話佢知嗰啲政治人物,咁有理念有權有錢有勢,都無畀自己仔女去,咁我哋啲一介平民,唔想仔女去又有幾出奇呢?!一留咗案底就前途盡毁喇.
你响佢立場諗係要,但係佢亦都應該要顧你感受,你唔應該將所有問題歸咎於自己,唔通睇法唔同就係錯?!好多嘢都要互相尊重.

男爵府

好媽媽勳章

你不妨畀多啲歐美警察對待遊行示威人仕嘅手法畀佢睇吖,youtubx大把喱啲片,佢睇完可能會明白,其實身在香港己經好幸福,佢哋有和平集會遊行嘅權利,而警方對待衝擊嘅人嘅武力,遠低於歐美警察,希望佢珍惜宜家擁有嘅一切,和平理性咁去表達就好喇,唔好衝,唔好受傷.

侯爵府

親子王國15週年勳章

好多野唔係 100% 啱 / 100% 錯, 就算法官判案, 同一條罪都有唔同刑期, 就係因為中間有不同因素。

唔知樓主同女女傾嗰時語氣如何, 但女女真的大個女了, 唔可以下下都 "我係你阿媽你就要聽哂我講"。其實傾政治/宗教 會傾到鬧交, 主因唔係因為取向, 係因為大家都想改變對方既取向, 又無問對方諗法就用自己的諗法去估人。

試下唔好用 "啱 / 錯" 既層面去傾 (你心底覺得佢錯都唔洗即刻鬧既, 咪聽埋佢點講先囉), 去問下女女有咩想法, 有咩驅使佢遊行, 想達到咩目的。甚至唔洗傾呢啲, 只係問下佢感受, 佢覺得唔開心抱一抱佢, 下次佢再出去, 提佢帶水, 防曬, 見晏左問下佢一唔一齊食飯, 就夠哂

伯爵府

畀面勳章

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:21
回覆 KK20010609 的帖子

我叫佢唔準再出,出左唔好認我做啊媽…點知佢真係唔理我了……

太強硬了,比著係我都唔會理亞媽。明白你擔心,但唔好把自己一套放在女兒身上,要溝通啊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

冇喎,阿仔未算大

男爵府

開心吸收勳章

眼淚在心里流.....
可憐的媽媽有苦無地訴...但這樣的情況估計有好多家庭都這樣.
做母親的,只想自己的孩子可以平安成長,可惜,太令人痛心了.

侯爵府

回覆樓主:

咁咪唔好煮佢地飯,你都冇聲抗議下

我同屋企人都有鬧交架, 不過轉頭又冇野, 仲係度講笑

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 09:10
回覆 20020116 的帖子

咁佢地都冇打林太既

我覺得大家一齊睇下唔同人嘅講解就最好,例如,堅庭sir,.蕭若元,bk jm post嘅link..又睇下真係有警察掟,……永遠唔好睇單一新聞。我以前啊爸係睇曬兩個台嘅新聞同兩件報紙。

子爵府

首先關心佢傷勢,其它野唔講住。
年輕人係衝動同激動d,做大人無需追住來鬧,忍忍佢,大個d 佢地會明白。
年輕人少經歷,這次對他們來講好震撼,情緒處理唔到,大人盡量唔好火上加油。

男爵府

12號仲傷 ...

冇,今次立例,我同老公有不同意見!我問佢做乜突然咁驚立法,之前冇咁大反應,我仲話擔心佢係米身有(emoji),所以咁驚,佢又話冇,不過我知佢睇左好多名咀時事評論後,就開始驚,我話佢咁有壓力,叫佢自己616去遊行啦,舒緩下。我驚佢太抑壓!結果,冇通過,佢又唔去。然後我地又一齊討論後續事態發展。暫時估中哂D劇情!
家族羣組,大家都冇人討論議題,相信大家唔想傷感情。

禁止訪問

大宅

建議樓主睇下呢條片,理解下阿女嘅心態!
https://www.facebook.com/1625935910988073/posts/2345037835744540/

首頁

尾頁

跳至