時政擂台

跳至

首頁
34567...11

尾頁

水晶宮

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:03
我個女讀緊大學之前佔中已經吵左次,冷戰左成個月今次佢又同個C6係到撐班學生,遊行都算
12號仲傷 ...

啲人政治上腦,政治擺第一,之後先到親情同友情,宜家啲人好可能怕

伯爵府

女當比人「教壞」
不如檢討一下自己唔同老公有同一思維
真係外遇前傳

珍珠宮

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:12
回覆 pillarfung 的帖子

我做左咩

如果我係你,概然爸爸也去,而你又擔心,為何不跟他們一起去,可以真身感受一下是否很危險。
如果真係有危險又可以保護一下自己個女,或立即拉佢走。

大宅

回覆 Laiwaikuen820 的帖子

如果真係如你所說,唔識咁多嘢,點解唔嘗試開放自己知多啲、睇闊啲?唔好再睇tvb嘅新聞,可能會睇到無咁偏面嘅消息

侯爵府

回覆樓主:

我c6話反對條例,學生為自已將來很勇敢,未講過知道條例幾多。
佢話今次和平, 少數人攪事可接受, 警察又打無武器的人
我話犯法攪事就唔岩, 凡事睇2面, 問我有無睇,又借其他罵我。 我話總之你唔好犯事就得。所以對佢萍水之交, 因為深入d既事佢唔處理,唔主動,佢問我點解冷淡, 我無講。
佢買野睇錯價, 定期苛刻細節唔睇, 賺幾多唔識, 三文變吞拿(講過有重金屬) , 叫换又發脾氣,趁平買樓話怕第日失業又嘈, 升晒就怨窮。
好想聽下條例正反合理的理據,唔係罵人打人果d無建設性

子爵府

回覆 zola 的帖子

我同家人都有傾,慶幸,大家都理性同和平咁討論。最初個女都一面倒話完全是政府同林鄭問題,但最後佢都明白,一隻手掌拍唔響的道理。我們都認同遊行人士,但不認同當中攪事者。明白警察係維持治安,當時環境確實不是講咁易,但都心痛他們任何一個人。

男爵府

15週年勳章

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:03
我個女讀緊大學之前佔中已經吵左次,冷戰左成個月今次佢又同個C6係到撐班學生,遊行都算
12號仲傷 ...

有 我細佬 3x歲
今日父親節食飯 摧佢食飯
今晚大家姐 核意返黎食父親節飯 佢平時唔係香港⋯
佢一出場就爆晒粗口 話我地成班人痴線架
知唔知佢有幾忙 食咩飯 xzy
我地12人 1人出去
但佢仲唔認去遊行 話自己係去做野
連老豆都鬧
後來食食下飯 又話我地唔遊行又話我地鴕鳥
又話我地親共⋯etc
我地冇人出聲比回應佢 唔想引起罵戰
其實老豆年紀大 仲有得幾多餐可以甘齊人一齊食⋯

不過如果講左出黎 佢會話將來屎都冇得你食

男爵府

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:19
回覆 artroboy 的帖子

佢今日都冇同我講過野,煮左飯都唔食了但我真的很受傷,女女竟然話對我很失望 ...

係啲人教佢地反父母...唉...無架啦,等過一排件事淡左,再同佢傾下佢啲態度啦,大個女肯聽就聽,唔聽你都控制唔到,起碼佢爸爸同佢出去,有爸爸睇住囉

大宅

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:26
回覆 waiiwaii0611 的帖子

佔領道路不是搞事嗎?我真係唔明…

佢同你有理說不清,d pros anc cons 你都無同佢傾,你只拎住一個point(搞事)就落結論,仲有咩好講?
其次,唔支持都好,可以出席下睇下佢經歷緊咩,你又無。
理性上分析同感性上同行,你都無,只會漸行漸遠

大宅

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:21
回覆 KK20010609 的帖子

我叫佢唔準再出,出左唔好認我做啊媽…點知佢真係唔理我了……
你咁講真係太嚴重啦,我十幾歲果時我爸爸都曾經同我講過呢句說話,我當時真係走左出去一星期冇返屋企,所以千奇唔好用呢種激脹法!
多d了解佢既諗法,
P.S 唔好只睇TVB..好多野你唔係係電視見到

男爵府

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 01:28
回覆 callmebabe 的帖子

平時都我都只睇唔覆……但今次真係頂唔順了又唔敢同朋友傾訴,因朋友言語間 ...

阿媽信cctvb 都唔信係現場的我,我都嬲爆啦!

公爵府

2024年龍年勳章

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:21
回覆 KK20010609 的帖子

我叫佢唔準再出,出左唔好認我做啊媽…點知佢真係唔理我了……

下次唔好禁講,你最多叫佢小心d,唔好同警察衝突,現場情況有變就要離開,最重要唔好留案底

唔好試圖說服阿女,寧願唔講政治話題,因為價值觀唔同,無謂再討論下去,無意思兼浪費時間,預期吵架,不如做家務仲實際。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔係一句乜都唔識既c9就可以未求知就用你既定立場否定個囡我係你個囡真係話不投機半句多,你唔支持都唔好否定啦,不過你個c6真係搞屎棍,勸都唔勸,一齊杯葛個老婆都有...

珍珠宮

2024年龍年勳章

12號仲傷 ...

冇辦法,而家佢地上哂腦。

你提又提左,佢地都唔聽,惟有尊重佢地決定。

珍珠宮

2024年龍年勳章

mickeywinnie3 發表於 19-6-17 00:13
可憐的媽媽!我兩公婆中立,但大仔不滿意,平時純品的他,居然晚餐時掉碗發皮氣,未學互相尊重就學政治! ...

其實美國代理人毒黎,喺香港散播仇恨,毒害年青人。

公爵府

我老父親中,左派共產思想,所以唔會同佢討論任何政治。

侯爵府

好媽媽勳章

有,9號個日佢話要去遊行,我唔俾佢去,一嚟考緊試,二嚟佢得13歲,我話佢太細,有起事上嚟佢保護唔到自己,佢就同我嘈,我話遊行表達訴求本身係無問題,但有一班人會演變成衝擊,打鬥,成件事會變得危險,佢開頭話唔會,我叫佢同我一齊留意事態發展,最後,佢自己睇新聞見到,好彩佢都話只係唔撐修例,但絕不認同暴動。而家佢無再提要出去。討論政治真係好傷感情
開心每一天

大宅

12號仲傷 ...

你應該檢討下 二百萬人的眼睛俾你雪亮
慶幸你女女仲有獨立思考 唔短視唔自私
呢啲先叫叻女

水晶宮

callmebabe 發表於 19-6-17 01:04
特登開新account講?

公爵府

12號仲傷 ...

我睇完你個舖,覺得自己真係好好彩好幸福!我同c6觀點比較相近,至於個仔,雖然17歲仍處於反叛期,但喺呢啲大是大非嘅問題上,佢仍表現得理性和愛好和平,並且明白社會秩序重要性,相信佢絕對唔會係出去佔領嘅人!

首頁
34567...11

尾頁

跳至