時政擂台

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 01:37
岩岩女女同C6返黎我同C6講我想同女女講和,想佢幫幫手,點知女女話「反正我講咩你都唔信」
跟住C6 ...

我覺得你不如用行動啦,親身起現場睇下,睇下你女係做緊咩,關心d咩。唔好坐係屋企,唔好相信電話,Facebook d野,信自己對眼。咁樣你個女會欣賞你更容易傾到計,你坐係屋企咩都唔去睇去分析,你個女只係覺得你係普通c9,唔想同你溝通

男爵府

jade831 發表於 19-6-17 07:19
我覺得你不如用行動啦,親身起現場睇下,睇下你女係做緊咩,關心d咩。唔好坐係屋企,唔好相信電話,Facebo ...

好贊同。
唔知樓主c6既政治立場,但擔心就跟去遊行,就做對了。而且佢仲了解番點解呀女受傷,真係要比like呀!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

去遊行等於攪事?無錯係有攪事既人,但警察向市民向記者開槍亦是事實!
你既無知攪到同囡囡有磨擦,要好好自我反思一下。

公爵府

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 01:37
岩岩女女同C6返黎我同C6講我想同女女講和,想佢幫幫手,點知女女話「反正我講咩你都唔信」
跟住C6 ...

首先要搞清楚嗰日發生咩事先?嗰日唔係警察主動出繫搞市民,佢地嘅職責係守住立法會大樓。係有人去衝擊想走入立法會而導致事件發生。

我都相信大部份人冇收錢,大部份人只是被動參與者。但只要呢班人當中有少少人別有用心主動搞事,正所謂“一粒老鼠屎壞咗一煲粥”,自然會殃及池魚!

你女只著眼於自己冇犯事,但比警察驅趕,這是佢主觀感受。

我覺得你觀點冇錯,不過都可以做啲嘢去配合你女,表現得對佢嘅體諒。至於其他嘢,能不說就不說好了!

別墅

樓主,係C9都唔代表可以將無知合理化!
你乜都唔清楚唔了解,咁你就唔好出聲亂比意見!
你要出聲就麻煩你睇多d唔同渠道既新聞了解成件事先!唔好淨係睇Cctvb!
大把證據警察對住記者、無衝擊既示威者攻擊!你囡囡和平示威受傷返到黎仲比你話搞事!嬲爆都好合理囉!
你C6同你囡囡擺明同你講多都Sin氣~好好反省下!

別墅

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:21
回覆 KK20010609 的帖子

我叫佢唔準再出,出左唔好認我做啊媽…點知佢真係唔理我了……

唔好太硬碰,嘗試平心靜氣同佢溝通,你可以解釋你立場同看法,叫女女試下企你立場想想,同時你亦聽女女看法,又試下企佢立場想想。你知年青人,你越拉,佢越走。

別墅

OKC 發表於 19-6-17 06:50
我老父親中,左派共產思想,所以唔會同佢討論任何政治。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

C9唔係奉旨無知吧?
睇電視又剩係睇CCTVB
仲要個女明明醒過你又要質疑個女
連老公都唔撐你你都冇去了解原因
個女有獨立能力時仲恐嚇佢唔好認呢個屋企
一步錯,步步錯

我buy你老公!
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

但有人質疑你用新戶口
我又覺得好少人用新戶口係用人名加生日日期咁直接既
而且都側面反映你真係好純真
(除非你係全假名啦,咁就醒喇)
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:11
回覆 cheechi 的帖子

佢地有話因為唔支持修訂唔想自由被收窄我都信個女唔係收錢

你有前設大家邊啱傾
從文字已講出,你個女出去(搞事)
點解一定係佢搞事?
比我都唔想同你討論

侯爵府

如果我係你就唔會再出聲。

水晶宮

mickeywinnie3 發表於 19-6-17 00:13
可憐的媽媽!我兩公婆中立,但大仔不滿意,平時純品的他,居然晚餐時掉碗發皮氣,未學互相尊重就學政治! ...

掟碗
叫佢離開飯枱
飯都無得佢食

男爵府

正如林鄭今次教仔,呀媽做的決定一定岩嗎?一係就傾都唔傾,一係一開口就話自己點為仔,呀仔有理據都霸王硬上。你仲要話唔好認你做呀媽不論咩輩份咩事,我個人覺得係講互相尊重,正常遊行點解自毀前程呢?如果你老公都陪佢讚成件事,你問下老公佢同個女想法係點呢?依家香港到底發生緊咩事,唔可以話我只係唔想個女受傷,C9一個唔識咁多。慢慢溝通下啦

大宅

BK Milk勳章

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:03
我個女讀緊大學之前佔中已經吵左次,冷戰左成個月今次佢又同個C6係到撐班學生,遊行都算
12號仲傷 ...

https://topick2.hket.com/article/2375520/index.html

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

woodpecker 發表於 19-6-17 06:02
其實美國代理人毒黎,喺香港散播仇恨,毒害年青人。

他真折隋
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

BKsquare 發表於 19-6-17 08:23
掟碗
叫佢離開飯枱
飯都無得佢食

我直頭叫他離家,咁叻咁本事!真不知所謂
自由太多會令世人失去平衡

珊瑚宮

2024年龍年勳章

zola 發表於 19-6-17 00:08
我同家人都有談起呢個話題,我地都有唔同意見,但無爭吵,因為我地會互相尊重,反而會聽吓對方既睇法,令自 ...

可惜係通常都係好極端,好少可以冷靜討論

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:03
我個女讀緊大學之前佔中已經吵左次,冷戰左成個月今次佢又同個C6係到撐班學生,遊行都算
12號仲傷 ...

關係最重要
不同立埸,但互相尊重!

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

李豆豆 發表於 19-6-17 08:36
可惜係通常都係好極端,好少可以冷靜討論
係。。。因為咁搞到同屋企吵大鑊真係聽唔少。。。

首頁
45678...11

尾頁

跳至