自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

chingnoknok 發表於 19-6-17 10:09
我女睇過兒科,再轉介去營養師,我認為無用,去覆診營養師只會磅重,睇下有冇比上次重左,再教你俾幾多份 ...

你又講得好有道理喎。營養師話要食乜食物,真係肯食野就唔會營養不良啦。

大宅

sunnymama2 發表於 19-6-17 10:37
你又講得好有道理喎。營養師話要食乜食物,真係肯食野就唔會營養不良啦。
...

我女由出世到介奶都未試過飲超過4安奶,由bb 到依家10歲都係吾鍾意食野,10歲一餐飯都係食2匙羹,肉又要餐餐逼佢食,真係講都無人信

男爵府

mimi222shi 發表於 19-6-17 09:36
可試中醫調理

從小戒零食(幼稚園朋友仔送的零食全帶回家;小學送俾同學)

骨粗係天生喎。

侯爵府

fukuoka_saga 發表於 19-6-17 10:57
骨粗係天生喎。
當然,也同吸收钙有関...

後天主要係從休息及飲食著手.

有啲小朋友一放學已吃零食,我地一放學飲靚湯及吃水果.

每天最少八小時或以上充足睡眠

我好多朋友的子女睡得少...

珍珠宮

減齡達人勳章

如果小朋友肯食粉麵,你試下煲魚湯,蕃茄牛肉湯做湯底,食完粉麵,飲埋個湯
另可燉肉汁。

男爵府

honeyfamily@@ 發表於 19-6-17 04:04
我仔就來3歲,又矮又瘦,吾中意食野,但肯食m記薯條,所以我都一星期有兩三次比佢食。另外主要是肯飲奶粉, ...

我都係 我個仔就黎三歲都時候都係11-12kg
呢家三歲4個月 先13kg

男爵府

superb8868 發表於 19-6-17 09:53
曾經聽過電台介紹,話煲鮮奶魚湯俾小朋友可增肥

反正可以補鈣又全家啱飲,好過睇醫生食藥!

點煲?加奶煲?

大宅

sunnymama2 發表於 19-6-17 10:37
...

咁你咩聽人講 永遠唔好帶佢去睇醫生囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我b當年又係瘦,睇過政府醫院營養師無用的,講埋d廢話,當時我b得兩歲,佢見到枱面有枝筆想攞,我已經即刻捉住我b隻手,佢都未掂到枝筆個營養師已舉高手想打我b隻手

佢依家快4歲,都係偏瘦,佢健康無跌出生長線我就無理,免得自己壓力大佢又唔開心

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

回覆 zola 的帖子

請問職業治療師可以點做轉介? 兒科醫生只轉介去營養師,叫小朋友多飲奶同食白飯會易增磅。我果個都係食零食就快

水晶宮

goldpiglet 發表於 19-6-17 04:10
游泳後特別開胃,再加寶礦力,應該有效。
偏食可定期帶小朋友吃buffet,不限款式、主菜/甜品次序,應該食得 ...

我仔細個去食buffet, 佢食半碗白飯+幾條腸仔+一杯橙汁, 然後話飽

長大後去好似琴日食buffet, 佢食炒飯+蝦餃+叉燒, 飲凍檸茶, 就話飽

平時我想食buffet, 佢話唔去,食唔到咁多
我由頭帶到落尾,佢成日話我唔知咩人黎

子爵府

我建議睇中醫,睇下係咪生癪,中醫會健脾開胃的中藥比佢,我個仔細個有呢類,睇左 9 個月西醫都唔好,係睇中醫就好番,不過生要長時間調理!

象牙宮

回覆樓主:

唔鍾意食野,出街食飯都係?咁應該係心理問題喎 我仔曾經有段時間都係好瘦,不過佢食量正常,到左高小就大食左好多,而家唔肥標準

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

食下奶粉? 一下D 生積開胃餅. 好似都WORK.
其實我果個都瘦, 但無病無痛. 健健康康, 正常食飯. (TOUCHWOOD) 我就無理佢喇.

侯爵府

sunnymama2 發表於 19-6-17 00:24
如題,小朋友唔鐘意食野,好瘦,應該揾西醫定中醫?

定係醫生都幫唔到手?

我仔依家15個半月
佢一日2餐飯都食好少好少
我有少少後悔埋身餵奶
佢除左食人奶
就係2餐飯食少少
中段少少星星餅or 蛋糕
每日2次比蕉(幾啖)or 橙(2片)

细细粒又冇乜頭髮
d 人以為佢未夠1歲

我成日話我仔唔知係咪似我c6细個
我記得99話c6 细時唔肯食野
佢出盡百寶
最後煲「姐鴣」粥佢先肯食
但食到個人好火仲生埋「譚火核」

但我近排突然記起自己细個都出盡百寶唔食飯
我記得自己细個唔鐘意食飯
只鐘意食麵
但麵又唔會成日煮既
我婆婆煮好多唔同餸好有營養
但我细個一d 都唔鐘意食

伯爵府

回覆樓主:

脾虚。

珍珠宮

Mary媽咪 發表於 19-6-17 13:26
我仔依家15個半月
佢一日2餐飯都食好少好少
我有少少後悔埋身餵奶

呢份餐單有問題,一歲得兩餐飯太少
1歲以固體食物為主,只係起身同瞓睡飲奶,要留意會唔會餵奶次數太多影響食固體食物胃口

1歲要食三餐固體,再加有益茶點,好似大人咁食早餐、午餐、下午茶同晚餐
早餐要食有營養嘅粥粉麵飯/麥皮,有肉/蛋同菜
唔好食營養價值低嘅麵包/蛋糕
下午茶食物都要有益,薯蓉、蕃薯、烚蛋、牛油果、生果
中間零食太多,星星餅同蛋糕要cut,餅同蛋糕營養價值低,小朋友知飯後有甜嘢食就唔願食飯

生果多數食香蕉同橙?而且份量少,試多啲唔同生果

侯爵府

秋天與楓葉 發表於 19-6-17 13:45
呢份餐單有問題,一歲得兩餐飯太少
1歲以固體食物為主,只係起身同瞓睡飲奶,要留意會唔會餵奶次數太多影 ...

星星餅唔甜架
蛋糕唔係成日食
一個月可能1,2次

我個b 係加固好有問題
唔係你想餵佢就肯食
佢一開始就只肯食粒粒飯
胡同粥係完全唔肯食

生果我係試左好多種類
就只有呢2種佢肯食

我大個3個女係食野上都冇問題
就唯一我呢個细仔有呢個問題
佢亦係唯一我埋身餵全人奶既一個
所以我好後悔

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

個仔13歲,都係過輕,去年暑假帶咗佢睇中醫,醫師開咗開胃藥比佢,我又每餐預量多D,要佢食曬,又按醫師講煲花膠湯比佢,結果一個暑假重咗十幾磅,高咗10cm,不過佢係發育期,係會高同重得快D。

我而家都繼續預多少少量同久唔久煲花膠湯比佢

伯爵府

elisewaiman 發表於 19-6-17 14:30
個仔13歲,都係過輕,去年暑假帶咗佢睇中醫,醫師開咗開胃藥比佢,我又每餐預量多D,要佢食曬,又按醫師講 ...

請問你睇邊個中醫,可否介紹?另煲花膠湯你仲加咩材料一齊煲?謝謝!

首頁
12345...8

尾頁

跳至