自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

kc1016 發表於 19-6-17 08:33
我個14.5歲,164高得39kgs, 又係食極唔肥,可能似我

嘩,好瘦喎

男爵府

Mary媽咪 發表於 19-6-17 14:27
星星餅唔甜架
蛋糕唔係成日食
一個月可能1,2次

星星餅我都有食過,係甜
睇返成份表明糖排第4,即甜味最主要係嚟自糖
餵唔多肯食,可以轉比bb自己拎住食

bb加固情況同埋身食人奶完全無關,我識好多埋身人奶b加固都好理想,而且有研究證實人奶bb更少偏食情況

大宅

回覆 小華子 的帖子

2歲10個月,90cm高,12kg

大宅

回覆 kayer 的帖子

咁我們情況真係差不多,我仔兩歲10個月,90cm高,12kg

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

父母小時候瘦嗎?我女都好瘦又係成日病可以,直頭係每超過一公斤就會病瘦返果一公斤極難增磅,佢食野少係問題,所以4.5歲我都餵飯,想佢食多幾啖

珍珠宮

2019新春慶豚圓 熱血勳章 好媽媽勳章

見營養師其實係無用,佢只會講每日建議攝取份量,同埋叫你補營養奶粉/果汁,細路唔食的話佢都無法。

試下搵中醫調理
請勿打招呼~

大宅

2019勳章

聽過無胃口係脾胃唔好
係佢食嘅野到加d淮山粉 健脾

伯爵府

秋天與楓葉 發表於 19-6-17 21:25
星星餅我都有食過,係甜

係咪你食嗰隻牌子唔同我呀
我嗰隻得個香字
食落完全冇味
唔通我個人太好甜所以食唔出佢甜
不過我唔係日日比佢
同埋佢一次都係食幾粒
最最最多都係10粒到
唔係我唔比而係佢食乜都只肯食少少

我後悔係因為我bb
直到依家都仲要每3個鐘就食一次奶
而且仲飲緊夜奶

每個bb 加固都唔同
我頭3個加固都冇任何問題
就係呢個先係咁
我覺得如果佢肯飲奶粉夠飽肚
戒夜奶同日頭都唔洗咁痴身

初初我係泵出黎餵奶樽
但又怕唔夠奶所以就間唔時埋身
我bb 係突然唔肯用奶樽
只肯埋身食
所以我先改做全埋身既

我bb 唔係偏食
佢係勁细食咋

男爵府

Mary媽咪 發表於 19-6-17 22:14
我嗰隻得個香字
食落完全冇味

星星餅講緊嘉寶

資料copy from iherb
成份:小麦面粉,全麦面粉,小麦淀粉,蔗糖,全麦燕麦粉,干苹果泥,天然香蕉味,少于1%:混合生育酚(保持新鲜度),向日葵卵磷脂,焦糖色素,姜黄色素。

第一個回覆都有問,bb係咪飲奶次數太多影響正餐
3個鐘一餐,一歲一般瞓12-14個鐘,咁清醒時一日埋身4次,仲未計夜奶.....
咁好明顯係飲奶飲得太多無胃口食固體正餐
一歲開始只係起身同臨瞓前各一餐奶
快快戒夜奶同堅持只起身同臨瞓前各一餐奶

一歲營養主要以固體食物為主,食得唔夠固體食物,當然唔夠營養

生果淨係肯食香蕉同橙,咁都唔算偏食.....

伯爵府

秋天與楓葉 發表於 19-6-17 22:33
星星餅講緊嘉寶

資料copy from iherb

佢唔食係因為個質感
我唔係要同你拗
難度唔食榴槤同大樹菠蘿既人都偏食?

人奶唔係奶粉
我覺得人奶係唔飽肚
我覺得我bb 係習慣左少食多餐
所以佢咁细食
或者我改為食多2餐固體啦

多謝你既回覆

水晶宮

miffyumiffy 發表於 19-6-17 11:48
我仔細個去食buffet, 佢食半碗白飯+幾條腸仔+一杯橙汁, 然後話飽

長大後去好似琴日食buffet, 佢食炒飯+ ...

我唔會帶我仔去食buffet , 蛋糕朱古力都係幾舊夠、雪糕都要我包底

水晶宮

elisewaiman 發表於 19-6-17 15:00
回覆 kc1016 的帖子

中醫係佐敦,不過呢個月佢去咗旅行,如果就你,我再PM

我有興趣、可以pm?我睇果個成日叫我食准山湯、但食左又食唔落飯

男爵府

Mary媽咪 發表於 19-6-17 22:44
佢唔食係因為個質感
我唔係要同你拗
難度唔食榴槤同大樹菠蘿既人都偏食?

絕對唔係拗,更加唔關食唔食榴槤同大樹菠蘿事

人奶唔飽肚個觀念都唔正確,人奶係成份純天然所以bb消化得快,奶粉係人工合成營養所以難消化

見你煩惱緊,只係分享下一歲小朋友飲食資料
可以睇吓健康院加固小冊子
寫得好清楚一歲營養主要來固體食物,鼓勵家長比小朋友試多啲唔同種類食物,關乎幼兒成長同發展需要
去健康院見姑娘都會咁建議家長
依你小朋友依加呢個飲食習慣,見營養師都會建議要有足夠固體食物正餐,試多啲唔同食物

衛生署資料
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/16301/16301_02.html
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/16301/16301_01.html
我分享完育兒資訊,覺得唔適合可略過

子爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

增大運動量,令佢胃口變大。

大宅

2019新春慶豚圓

秋天與楓葉 發表於 19-6-17 21:25
星星餅我都有食過,係甜

但我身邊都係人奶b偏食情況多

公爵府

sunnymama2 發表於 19-6-17 00:24
如題,小朋友唔鐘意食野,好瘦,應該揾西醫定中醫?

定係醫生都幫唔到手?

佢唔食野睇醫生都幫唔到架喎

男爵府

elisewaiman 發表於 19-6-17 14:30
個仔13歲,都係過輕,去年暑假帶咗佢睇中醫,醫師開咗開胃藥比佢,我又每餐預量多D,要佢食曬,又按醫師講 ...

可以pm我中醫資料?tks

男爵府

sunnymama2 發表於 19-6-17 15:26
係成日病,個樣有好大黑眼圈,好瘦。

每個媽媽評自己的孩子都會加50分,都會覺得好靚仔。但我而家望佢, ...

似營養不良款

男爵府

kc1016 發表於 19-6-17 08:33
我個14.5歲,164高得39kgs, 又係食極唔肥,可能似我

嘩,成條柴咁樣?咁高先得8x幾磅?有冇做運動呀?做完運動即係食番高能量食物。

男爵府

Mary媽咪 發表於 19-6-17 22:14
我嗰隻得個香字
食落完全冇味

佢加固食咁少,唔飽,所以就要博命飲人奶囉。你三餐正餐試下煮不同口味比佢食喇!粉仔,意粉,麵,包,粥,任何生果都比佢食,任何菜都比佢食。我仔都係全人奶大,佢無問題,身高,磅數非常理想,三餐正常。

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊