1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家希望有個姐姐 幫手做家務 陪我一齊帶小朋友出街放電 煮飯俾我地食 可惜我經濟同環境都負擔不起(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

BB現在幾大?有無朋友聽你傾訴?你身體、精神、情緒okay嗎

禁止訪問

大宅

阿仔而家13個月大,想佢返下playgroup學野識下其他小朋友。無奈好多playgroup學費太貴,三四千負擔唔起。

男爵府

回覆樓主:

我明,我都係咁諗,但屋企無位比姐姐訓啦,bb又細唔識講野表達,一唔順意就扭計,湊到個人燥底

別墅

mudchun 發表於 19-6-17 03:04
BB現在幾大?有無朋友聽你傾訴?你身體、精神、情緒okay嗎

我無野 只係有時好累 呻下

珍珠宮

做家務都無咩,最主要係一個人難湊小朋友出街,所以好多時只係落樓下公園玩

男爵府

其實你諗下有啲人係一個湊兩個或者一個湊三個,一樣係得老公一個搵錢咪又係咁,其實你都唔算太辛苦,想去邊最多湊埋個細啫如果有啲兩三個嘅邊度都唔駛去啦。如果係唔係太鍾意小朋友或者唔鍾意湊小朋友記得要小心啲,唔好再整多件啦,如果唔係就要再挨

別墅

moksamuel 發表於 19-6-18 10:46
其實你諗下有啲人係一個湊兩個或者一個湊三個,一樣係得老公一個搵錢咪又係咁,其實你都唔算太辛苦,想去邊 ...

我都係呻下 無諗過唔鐘意小朋友 同埋唔會同其他人比較

別墅

Juicybabe 發表於 19-6-17 01:21
我家希望有個姐姐 幫手做家務 陪我一齊帶小朋友出街放電 煮飯俾我地食 可惜我經濟同環境都負擔不起(emoji)( ...

其實工人姐姐都唔係個個好人,我比姐姐湊左bb3星期,bb就滿身紅點似出汗疹,手腳摺位又紅又嚡,你應該興幸由自己照顧bb,可以比最好既野bb。

大宅

mcs74 發表於 19-6-18 08:58
做家務都無咩,最主要係一個人難湊小朋友出街,所以好多時只係落樓下公園玩
...

點解一個人難帶小朋友出街嘅?
一個背囊,一個hipseat/bb車,已經可以去到好多地方啦
帶小朋友出街好開心架,試下行出第一步,你會發覺原來帶小朋友出街都可以好輕鬆,加油

男爵府

vivi23berry 發表於 19-6-17 23:16
阿仔而家13個月大,想佢返下playgroup學野識下其他小朋友。無奈好多playgroup學費太貴,三四千負擔唔起。
...

其實吾一定要返playgroup, 你自己教佢,同埋每日同佢去公園或政府playroom玩都得。

男爵府

mcs74 發表於 19-6-18 08:58
...

點解1個人吾得?帶個媽媽背包,bb車或揹帶就攪掂,我試過帶1歲bb去大嶼山,ok呀~ 你慢慢試下就得。

珍珠宮

Bicanna 發表於 19-6-18 21:47
點解1個人吾得?帶個媽媽背包,bb車或揹帶就攪掂,我試過帶1歲bb去大嶼山,ok呀~ 你慢慢試下就得。
...

體力不濟,我搭幾個站出去大超市,兜個圈已經散曬!都未夠兩個鐘!最近海洋公園門票好平,其實我都好想趁1-5無咩人帶女去睇下小動物,但一個人真係覺得應付唔黎。

別墅

回覆樓主:

我都好怕1個人帶B出街
又要爭撘
又怕自己突然肚痛要去厠所
不過我想佢接觸多D新野
天氣好又穩定就落街行個圈
如果有姐姐幫下點都好啲

別墅

boyancarmen 發表於 19-6-19 12:39
我都好怕1個人帶B出街
又要爭撘

係啦 你都明啦

大宅

boyancarmen 發表於 19-6-19 12:39
我都好怕1個人帶B出街
又要爭撘

我都好怕一個帶佢出街,因我b好重又吾喜歡坐車,我最多帶佢去playroom玩

複式洋房

vivi23berry 發表於 19-6-17 23:16
...

社區中心有些比較平學前活動。。。可以玩
我個女到有去社區中心。。你可以去你家 青少年中心看看

幾百就有8堂

複式洋房

melondy9 發表於 19-6-19 17:05
社區中心有些比較平學前活動。。。可以玩
我個女到有去社區中心。。你可以去你家 青少年中心看看

我家附近。。平活動。。應該區區都有呢啲中心

禁止訪問

首頁

尾頁