時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Solarflare 發表於 19-6-18 11:01
琴晚忙湊仔無時間答你 。
我諗呢個就係考驗班高官管治能力既時候了。送中法係佢地搞出黎既, 搞到 ...

唔緊要呀,大家傾下有時間先回!!!!

好明顯社會上反對既市民係需要一個好溫和既政府,
有要求唔係問題,
不過真係唔係個個特首都可以溫和,
而太溫和亦未必係好事。

林鄭自己睇得到發生咩事,
但唔係個個市民都有佢既閱歷,
所以佢最初唔肯好好解釋,
就好快成為政棍反政府既籍口。

宜家好多反對既市民已經一心為反政府而反,
覆水難收,
希望多D市民可以停落黎,
讓自己同政府都可以回氣。

男爵府

littlecar 發表於 19-6-18 11:19
唔緊要呀,大家傾下有時間先回!!!!

好明顯社會上反對既市民係需要一個好溫和既政府,

嗯。
不如咁講啦, 呢個送中法只係個別個案。
因為之前一地兩檢夠有引起爭議, 因涉及大陸在香港土地執法的問題, 傳媒也有keep住報, 但都係側側博過左, 也沒有引起好似今次咁大反應。

今次"送中法" 之所以咁大獲, 因影響的利益咁廣, 並不是坊間所說的"你唔犯法使乜怕" 咁簡單。

連大律師公會都三千人出來遊行反對你就知幾大獲。

除了我之前所講的對言論自由的影響, 香港商界特別是曾在大陸有生意的有錢佬, 聽到這送中法也是腳軟的。(你看自由黨的表現就知道)。

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-6-18 13:46
嗯。
不如咁講啦, 呢個送中法只係個別個案。
因為之前一地兩檢夠有引起爭議, 因涉及大陸在香港土地執法的 ...

其實講到尾有D人心虛囉,
大律師同做生意既有D咩唔見得光真係唔知喇!!!

以我所知都唔少人逃稅,
根本係保障自己,
但點會有人認,
咪一直只叫條例係惡法囉!!!!

另外有D人咁緊張言論自由,
咁就係因為刻意唱衰中國,
因為呢D人就驚逃犯條例,
我就唔會喇!!!!

男爵府

littlecar 發表於 19-6-18 14:06
其實講到尾有D人心虛囉,
大律師同做生意既有D咩唔見得光真係唔知喇!!!

說得對, 的確唔少人逃稅 (例: x冰冰), 還有各種潛規則...你不潛那個規則, 跟本無法在大陸做生意的。但當中有多少黑暗野可以比阿爺拎來秋後算賬?

至於自身利益, 建制派又何嘗不是為自身利益? 怎會真的為"正義"投票呢? 投yes 票, 升官發財, 投 no, 被阿爺秋後算賬。 主人一聲令下, 件事幾咁多人反對都好, 見到啲錢同前途都要 support。

關於言論自由的問題, 可以睇番我上文 refer的毒奶事件。
有事殺到埋身, 才會知道傳媒獨立性的重要。

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-6-18 14:46
說得對, 的確唔少人逃稅 (例: x冰冰), 還有各種潛規則...你不潛那個規則, 跟本無法在大陸做生意的。但當中 ...

所以我唔會為D心虛既人去否定逃犯條例,
唔通過反而令D人一直跟湣規則,
社會要進步。

傳媒宜家都偏橫好難有中立,
只係蘋果特別嚴重咁解。

建制真係唔見得好好,
不過2害取其輕,
有佢地香港先可以向前行。

毒奶事件無錯係睇到有問題,
亦係宜家大家不停LOOP反對既原因,
但我相信如果件事係今時今日發生,
就一定唔會有咁既結果。

宜家好多人破壞香港去迫政府就令人好反感!!!
表達完唔滿意就一定要抗爭到底!!!

男爵府

littlecar 發表於 19-6-18 15:03
所以我唔會為D心虛既人去否定逃犯條例,
唔通過反而令D人一直跟湣規則,
社會要進步。

我認識很多人在大陸做生意。80年代已在做。
並不是他們屎忽痕去潛規則, 而是不遵守潛規則就無法做生意, 公安, 消防會去為難你, 啲官親自探訪你問你要$。

由於這送中法不設追訴期限, 就連一些80年代去過大陸做小生意的人也可能中招。

至於現在還在抗爭的人.. 我真心希望佢地快啲下個淡氣, 收隊, 尤其學生們要好好享受暑假哦。

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-6-18 15:29
我認識很多人在大陸做生意。80年代已在做。
並不是他們屎忽痕去潛規則, 而是不遵守潛規則就無法做生意, 公 ...

我都有2個同事老公係大6做生意,
2個都係1-5係大6,
星期六/日先返香港,
佢地都又講大6好多落後D既地區係雜D,
但一般已經唔會咁亂,
中國人文化請食飯送禮當然仲有,
但去到公安為難已經唔常見,
佢地都覺得逃犯條例無影響佢地,
D人成日講好多人了解中國法治都驚,
又未必係囉。

我都只係小市民一個,
對中國又唔係特別有感情,
只係唔想香港亂,
亦唔覺得中國有心要攪香港人,
擔心既只要自己唔同中國有接觸咪得囉,
你唔買國貨又點會有毒奶粉事件。

如果因為D人驚就可以迫政府,
政府就妥協,
就算成功咗我都唔覺得係一件好事,
苦果將來大家一齊受!!!!!

男爵府

littlecar 發表於 19-6-18 15:45
我都有2個同事老公係大6做生意,
2個都係1-5係大6,
星期六/日先返香港,

以這形勢發展下去, 可能日後啲抗爭只會更升級。中共和香港人 (尤其年青人) 的予盾日深。我覺得政府與其搞埋晒啲咩送中法, 23條。不如去關心一下民生吧, 例如現在政府對外傭顧主的保障不足, 工人跳工簡直是災難性, 僱主組織求了政府很多年了, 什麼也沒做過, 說什麼很難平衡各方的利益, 傾唔掂。 我看他們肯用推送中法的干勁, 一天就能通過保障外傭僱主的法案啦。
還有教改, 愈改愈衰, 啲學生愈讀愈辛苦, 搞到個個玩既時間都無, 處理了嗎? 無人理。所以你諗下點解咁多憤青? 既然咁有干勁點解唔好好搞民生? 搞埋晒啲死人"送中法"? 搞分化? 呢樣先係令我最火滾既野。

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-6-18 16:30
以這形勢發展下去, 可能日後啲抗爭只會更升級。中共和香港人 (尤其年青人) 的予盾日深。我覺得政府與其搞 ...

係潘生潘太多次寫信俾林鄭,
所以林鄭著手去攪,
唔明點解要將所有野妖魔化,
一條逃犯條例只想還死者一個公道,
讓家人可以安心,
我知你一定想講單一引導,
不過過程需要既文件會好耐,
到時陳同佳已經出獄,
邊個有信心可以再拉佢???
林鄭心急係想係陳出獄前修例。

不過你唔會信,
你只會信中共想拉晒D香港人,
心虛既直頭發癲咁反條例,
香港越來越唔文明,
係死係呢D香港人手上!!!!

男爵府

littlecar 發表於 19-6-18 16:39
係潘生潘太多次寫信俾林鄭,
所以林鄭著手去攪,
唔明點解要將所有野妖魔化,

原來多次寫信比特首就能推動法案。咁我都試下多次寫信比林鄭, 等佢快啲通過法案保障外傭僱主權益先。

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-6-18 16:44
原來多次寫信比特首就能推動法案。咁我都試下多次寫信比林鄭, 等佢快啲通過法案保障外傭僱主權益先。 :wi ...

之前有D病人想政府引入一D特別既藥,
去信同林鄭講最終真係成事!

市民有訴求向來有好多方法,
你有無試過係政府諮詢時發表意見,
出黎遊行既人我敢講唔少人都係見D政棍攪大件事先知,
跟住咩都唔睇就人芸亦芸!!!

男爵府

littlecar 發表於 19-6-18 16:50
之前有D病人想政府引入一D特別既藥,
去信同林鄭講最終真係成事!

自由黨已經在立法會表達過了, 特首無理由唔知囉。但好長時間了沒有跟本沒有任何進展, 沒人理。
你話如何能不對這個政府失望。

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-6-18 16:54
自由黨已經在立法會表達過了, 特首無理由唔知囉。但好長時間了沒有跟本沒有任何進展, 沒人理。
你 ...

香港人口多,
每個人都有唔同需要,
有時真係未必可以照顧到每一個人,
特首日日處理好多唔同爭議,
點做都有人唔滿意,
原因咪D反對派日日幫市民洗腦,
宜家連小學生都唔放過,
我唔會支持呢D人!!!

不過人以群分,
總有人覺得佢地攪亂香港好正!

男爵府

littlecar 發表於 19-6-18 17:00
香港人口多,
每個人都有唔同需要,
有時真係未必可以照顧到每一個人,

外傭人口達36萬人。
即係僱主都最少有30萬。
如果去家傭版就會知道啲外傭搞到幾大獲。
因為只有自由黨幫僱主出聲我仲諗住下屆投比佢。
但而家搞單送中... 真係 not so sure 了。
樓主唔好意思講講下離晒題。

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-6-18 17:13
外傭人口達36萬人。
即係僱主都最少有30萬。
如果去家傭版就會知道啲外傭搞到幾大獲。

我宜家無用工人無留意,
因為我覺得既然工人帶俾我不便,
所以我選擇其他方法。

相對工人都一樣有選擇,
香港政治再差再多人上街,
你想請都未必請到工人,
到時真係如你所願咩問題都解決晒!!!!

可能宜家D工人都諗緊點解香港人智驚逃犯條例,
中國都有好人請外傭架,
好多工人想做因為人工高好多,
僱主又無咁麻煩,
我唔知真唔真啦,
你可以問下你屋企既工人了解下!!!!

首頁

尾頁

跳至