時政擂台

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

luv_miyuko 發表於 19-6-17 14:54
我冇話唔岩聽,你講你想法我又講返我想法,呢個係我發文目的

咁你自己開欄講咪得咯 我以為你向我傳道咋,同埋我都無話想知你想法

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

俏黃容 發表於 19-6-17 15:09
老婆自以為莫須有? 好多人都以為被莫須有。

就算2公婆好多野對方都未必知,
更何況BK JM,
不過佢話呢個只係其中一個CASE,
其餘既又唔可以講咁多,
所以我只知道佢好驚!!!

男爵府

littlecar 發表於 19-6-17 15:14
就算2公婆好多野對方都未必知,
更何況BK JM,
不過佢話呢個只係其中一個CASE,

同意,人云亦云在bk經常出現,香港人思想大退步嘅現象。

翡翠宮

saikungyan 發表於 19-6-17 15:19
同意,人云亦云在bk經常出現,香港人思想大退步嘅現象。

反對派無既野都大造文章,
真係有香港人無啦啦出事會咁靜,
我就一定唔會信

大宅

kirorocoffee 發表於 19-6-17 08:16
咁你拼左未?你應該直接去佢屋企搵佢...慢慢同佢拼

無聊

男爵府

littlecar 發表於 19-6-17 14:44
支持佔中既人唔係話香港可以自給自足???
好多年青人話得架,
不過宜家由你講佢地無知都幾好,

只能說 finally we agree on something.
說出這話的年青人是無知的。
香港是中國的對外窗口。
我們夾在中國和西方列強之間, 並且是靠此搵食的。
由於這個"窗口"的定位, 香港跟中國嘴齒相依, 當然不可能獨立, 香港也沒有獨立的條件, 脫離中國當然不可能。

只能說香港就是一個爭議之地, 專權政府又怎能了解 common law 的精神? 又怎能接受人們有言論自由?

我敢預言, 阿爺不會就此擺手的。而香港人又能 resist 多久? 還是未知之數。

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-6-17 15:35
只能說 finally we agree on something.
說出這話的年青人是無知的。
香港是中國的對外窗口。

其實係,所以香港人更要聰明地保留現有的一切!!!

禁止訪問

大宅

babyjk2013 發表於 19-6-17 08:23
樓主,我只你想用自己力量改變呢到既人。 bk 係一個好嚴重的藍屍地區。
...
主題有寫“毒舌勿入”,如果當初係以絲帶顏色來區别政治立場的話,請以黃絲、藍絲作簡稱!

BK會員多以媽媽為主,當然其他不同身份人仕亦有權加入,相信大部份媽媽會員都會盡自己力量保衛家園,想安居樂業,盡責任傳遞正確信息/觀念 比自己下一代,教導下一代分辨對錯,和平善良,奉公守法!

可惜被人主觀定義為"嚴重藍屍",硬要派以政治立場!無奈!

別墅

些芬易呢焚 發表於 19-6-17 15:52
主題有寫“毒舌勿入”,如果當初係以絲帶顏色來區别政治立場的話,請以黃絲、藍絲作簡稱!

BK會員多以媽媽 ...

件事援和左大家放低成見啦

洋房

luv_miyuko 發表於 19-6-17 13:34
你係第一個肯冷靜話我知點解支持修例既人,bk好耐之前有個po,老公上左深圳一晚,之後成星期都聯絡唔到,j ...

咩事被拉?大陸掃黃?講D唔講D,危言聳聽

伯爵府

luv_miyuko 發表於 19-6-17 12:52
因為好多人已經標籤左自己同對方,你係乜乜顏色我就要卒死你,佢地唔想知唔想理遊行目的係乜野,總之一見 ...
我只可以講政治上腦,中毒巳深冇得救

男爵府

Solarflare 發表於 19-6-17 08:09
我來告訴你6月16日為何上街。

6月15日。林鄭舉行記者會, 我有全程看直播。特首傲慢及高高在上的嘴臉及態 ...

我都係第一次上街,一直都唔想社會混亂,但今次真係踩到上心口,人生安全。

男爵府

littlecar 發表於 19-6-17 14:38
我無睇過果個CASE,
不過呢個CASE 同逃犯條例無關,
就算唔通過都一樣發生,

或者你可以去了解下大陸 vs 香港的司法制度。

大陸是一黨專政, 立法/司法/執法機關是為黨服務, 而香港則行 common law 三權分立的制度。

可能你會問, 咁有乜分別? 容我解釋一下。

我們來進行一個假設: 有一個人被屈殺人。

在香港, common law 的精神是you are presumed innocent before you're proven guilty. 即是 onus of proof 是在控方身上, 如控方不能 proof beyond reasonable doubt, 被告是 walk free 的。

咁同樣既案件, 交比大陸審又點呢?
大陸的法庭是 you're presumed guilty until you're proven innocent。Onus of proof 是在辯方身上。若你不能 proof 自已沒罪, 就會判你有罪。可怕吧?

所以希望你能明白為何大家也不願被送回大陸受審。

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-6-17 16:40
或者你可以去了解下大陸 vs 香港的司法制度。

大陸是一黨專政, 立法/司法/執法機關是為黨服務, 而香港則 ...

我明白當中既分別,
但係逃犯例係在國內犯事逃到香港,
而香港亦要有相同既條例先可以,
亦有8不移交,
其實當中可以成功移交個案唔會多,
但就可以俾香港多一個保障,
唔會有嚴重罪行既犯走黎香港。
最重要係大6無咩咩點解要屈一個香港人???

男爵府

littlecar 發表於 19-6-17 16:46
我明白當中既分別,
但係逃犯例係在國內犯事逃到香港,
而香港亦要有相同既條例先可以,

香港有多少人每天在批評阿爺的政策? 除了蘋果, 還有網台, 討論區, 議員。
某天阿爺不高興, 拿一條公路超速撞死人逃逸 罪要引渡他們, 又有何不可? 証據可以cgi出來, 入境資料可以偽造
。不用捉很多人, 每幾個月捉1個, 自然會人心惶惶, 就像我這樣上網數內地制度黑暗, 也會擔心會否某天會因為不知道哪來的罪名被引渡。
或者你唔怕, 係因為從來不會發表這些言論, 但你能保證自已既仔女唔會? 父母親朋唔會?
這就是條例可怕的地方。
或許你反而會很高興, 好了條例過了所有黃絲都要收聲。但誰能保證某一天阿爺的政策不會影響到你的利益? 但可惜到時已經無人咁為你出聲了。

翡翠宮

Solarflare 發表於 19-6-17 17:13
香港有多少人每天在批評阿爺的政策? 除了蘋果, 還有網台, 討論區, 議員。
某天阿爺不高興, 拿一條公路超速 ...

問題係呀爺又點解無啦啦不高興???

當你知道香港係中國既一部份,
又有咩必要日閙夜閙呢??
人既生命唔係好長,
我同個仔都只係想香港好,
所以想中國好,
無必要為自己生命加上無謂壓力。
杞人憂天呢!!

伯爵府

Ronnym 發表於 19-6-17 12:43
其實葉太雖然抽水, 但其實講得好中肯既係...
呢一屆任期, 林太已經無時間亦無本錢去重推修例,
6月16日後. ...
非常之認同

男爵府

littlecar 發表於 19-6-17 17:41
問題係呀爺又點解無啦啦不高興???

當你知道香港係中國既一部份,

不高興, 當然是因為覺得你威脅到政權。
正如如果你有權力把時政雷台的"異見人士"踼出forum, 你能忍多久不這麼做呢?

中國的問題就是異見 = 錯。
什麼也唱好, 總之就是好和很好。
奶粉不毒嗎? 就是唔比報, 唔比告, 仲反告人地父母。總之中國奶粉就只準說"好"。
你還不了解言論自由的最要嗎? 以後香港有毒奶粉不讓報導又怎樣? 澳洲空運過來?
言論自由本身就是一種監察政府的工具, 我希望你能明白, 你可以不喜歡啲人天天罵, 但必須要扞衛他們能天天罵的權利。

禁止訪問

首頁
45678...9

尾頁

跳至