時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主括號講明,但都不被尊重

水晶宮

babytt2 發表於 19-6-17 10:59
其實計維園出發最公平啦,應該唔難計,好似跑步咁,終點post1post又計一個咩
...

警察之前計維園出發、但對方話好多人不同地方插隊、現實又真係維園入唔到

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

大宅

凍奶茶少奶 發表於 19-6-17 11:14
其實政府計到,電訊業可以計到某時段某條街有幾多個接收訊號,係有方法計到大約人數,缺點係計唔到冇個人電 ...

哩個方法係唔得架。電訊公司係可以跟IMEI去定位,但定位係跟基站,假設係4G,覆蓋範圍係半徑為3km嘅圓。理論上,你係維園遊行同你係St Paul留院係同一個基站。要準確定位,就要用最少三個以上基站去搵。每部機都要用咁嘅方法去定位,咁多人係好大工程。哩度已經冇考慮有人冇電話,有人有幾部電話,有人有iPad/Apple watch果D。

最準確又唔太複雜嘅方法係要搵個位,係隔離冇細街可以分散,都冇商場可以出入,同埋唔同路線都必經嘅位,跟住用電腦去數果個位。但我唔知其實有冇一個咁樣嘅位,同埋未必所有人都會同意用果個位。

子爵府

我頭先睇新聞都有呢個懷疑,有無一邊計多一邊計少,粗略計咗一吓:

以當年港鐵計法:一平方米企6 個人

咁即係要企滿:

民陣200萬人:33萬平方米(round down)
警方33.8萬人:5萬6平方米(round down),警方話呢條數唔準,佢地係計最高風同係响某個定點位經過嘅人數推算

示威路線大約長3 公里,1 平方公里 = 100萬平方米,即係100萬平方米 x 3 = 300萬平方米,咁香港啲路無咁闊嘅,假設係 1/3,咁即係100萬平方米。

咁根據尋日新聞指,龍頭去到金鍾但龍尾仲未出發計,再加上有啲人行咗去其他道路,再有人中途加入退出,有報導話龍尾一度去到北角英皇道,應該兩邊都錯,不過民陣條數應該接近啲。

上面只係我個人計法,只供理性討論,不談政治。

男爵府

學出超凡未來
BKBOX
飲奶論壇
有機國度
頻道
孕前產後
育兒成長
家庭關係
家庭理財
潮行
KMall
教育王國
討論區
吹水玩樂
自由講場
美容扮靚
潮流時尚
影視娛樂
烹飪搵食
親子旅遊
興趣嗜好
飲奶論壇
想生BB
懷孕前後
0-6個月
6個月-1歲
1-3歲
3歲或以上
時事理財
時事熱話
時政擂台
家庭理財
樓市動向
由家出發
少年成長
夫婦情感
婆媳關係
論盡家傭
健康談性
醫護健康
單親天地
心聲留言
家事百科
媽媽天地
想生BB
懷孕前後
產前產後
坐月心得
母乳餵哺
婦女醫護
在職全職
媽媽會所
育兒教養
湊B百科
幼兒成長
兒童成長
育兒好物
嬰兒醫護
嬰兒食譜
情報分享
自由報料
二手市場
求職招聘
網購天地
意見反饋
使用意見
故障報告
立即下載 Baby Kingdom
手機應用程式

關注我們 :

討論區群組我的首頁
Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區›時事熱話›時政擂台›民陣發表偉論, 話有 200萬01人, 妖言惑眾 ...
民陣發表偉論, 話有 200萬01人, 妖言惑眾 [複製鏈接]

首頁678910
尾頁

ms.aeroplane

男爵府

發表於 1 小時前 |只看該作者
kkilam 發表於 19-6-17 09:43
一國兩制 50年不變

周邊地方都變,得香港唔變
私人傳訊點評回覆引用舉報

俏黃容

大宅

雷鼎鳴團隊估算今日40萬人遊行
16.06.2019 23:24
民陣公布,今日的遊行有破紀錄的接近200萬人參加,並在深夜11時許宣布,遊行結束。 而香港發展中心委託科技大學前經濟系主任雷鼎鳴,按實時取得的數據和影像資料,估算今日參加遊行總人數40萬人。

中心在遊行路線不同地方設置點算站,實時點算行經點算站的遊行人數及隊伍的密度,傳送給雷鼎鳴團隊作綜合統計

補充內容 (19-6-17 11:51):
對不起。copy多左

男爵府

學出超凡未來
BKBOX
飲奶論壇
有機國度
頻道
孕前產後
育兒成長
家庭關係
家庭理財
潮行
KMall
教育王國
討論區
吹水玩樂
自由講場
美容扮靚
潮流時尚
影視娛樂
烹飪搵食
親子旅遊
興趣嗜好
飲奶論壇
想生BB
懷孕前後
0-6個月
6個月-1歲
1-3歲
3歲或以上
時事理財
時事熱話
時政擂台
家庭理財
樓市動向
由家出發
少年成長
夫婦情感
婆媳關係
論盡家傭
健康談性
醫護健康
單親天地
心聲留言
家事百科
媽媽天地
想生BB
懷孕前後
產前產後
坐月心得
母乳餵哺
婦女醫護
在職全職
媽媽會所
育兒教養
湊B百科
幼兒成長
兒童成長
育兒好物
嬰兒醫護
嬰兒食譜
情報分享
自由報料
二手市場
求職招聘
網購天地
意見反饋
使用意見
故障報告
手機應用程式

關注我們 :

討論區群組我的首頁
Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區›時事熱話›時政擂台›純數學/科技討論(謝絕政治)
純數學/科技討論(謝絕政治)[複製鏈接]

首頁12
尾頁

in.carry

侯爵府

發表於 19 分鐘前 |只看該作者
回覆樓主:
樓主括號講明,但都不被尊重

luckybaby2011

水晶宮

發表於 18 分鐘前 |只看該作者
babytt2 發表於 19-6-17 10:59
其實計維園出發最公平啦,應該唔難計,好似跑步咁,終點post1post又計一個咩
...

警察之前計維園出發、但對方話好多人不同地方插隊、現實又真係維園入唔到

特派員

管理員

發表於 16 分鐘前 |只看該作者
政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

ayakaya

大宅

發表於 14 分鐘前 |只看該作者
其實政府計到,電訊業可以計到某時段某條街有幾多個接收訊號,係有方法計到大約人數,缺點係計唔到冇個人電 ...

哩個方法係唔得架。電訊公司係可以跟IMEI去定位,但定位係跟基站,假設係4G,覆蓋範圍係半徑為3km嘅圓。理論上,你係維園遊行同你係St Paul留院係同一個基站。要準確定位,就要用最少三個以上基站去搵。每部機都要用咁嘅方法去定位,咁多人係好大工程。哩度已經冇考慮有人冇電話,有人有幾部電話,有人有iPad/Apple watch果D。

最準確又唔太複雜嘅方法係要搵個位,係隔離冇細街可以分散,都冇商場可以出入,同埋唔同路線都必經嘅位,跟住用電腦去數果個位。但我唔知其實有冇一個咁樣嘅位,同埋未必所有人都會同意用果個位。

Maggie518

子爵府

發表於 2 分鐘前 |只看該作者
我頭先睇新聞都有呢個懷疑,有無一邊計多一邊計少,粗略計咗一吓:

以當年港鐵計法:一平方米企6 個人

咁即係要企滿:

民陣200萬人:33萬平方米(round down)
警方33.8萬人:5萬6平方米(round down),警方話呢條數唔準,佢地係計最高風同係响某個定點位經過嘅人數推算

示威路線大約長3 公里,1 平方公里 = 100萬平方米,即係100萬平方米 x 3 = 300萬平方米,咁香港啲路無咁闊嘅,假設係 1/3,咁即係100萬平方米。

咁根據尋日新聞指,龍頭去到金鍾但龍尾仲未出發計,再加上有啲人行咗去其他道路,再有人中途加入退出,有報導話龍尾一度去到北角英皇道,應該兩邊都錯,不過民陣條數應該接近啲。

上面只係我個人計法,只供理性討論,不談政治。

俏黃容

大宅
發表於 7 秒前 |只看該作者

學出超凡未來
BKBOX
飲奶論壇
有機國度
頻道
孕前產後
育兒成長
家庭關係
家庭理財
潮行
KMall
教育王國
討論區
吹水玩樂
自由講場
美容扮靚
潮流時尚
影視娛樂
烹飪搵食
親子旅遊
興趣嗜好
飲奶論壇
想生BB
懷孕前後
0-6個月
6個月-1歲
1-3歲
3歲或以上
時事理財
時事熱話
時政擂台
家庭理財
樓市動向
由家出發
少年成長
夫婦情感
婆媳關係
論盡家傭
健康談性
醫護健康
單親天地
心聲留言
家事百科
媽媽天地
想生BB
懷孕前後
產前產後
坐月心得
母乳餵哺
婦女醫護
在職全職
媽媽會所
育兒教養
湊B百科
幼兒成長
兒童成長
育兒好物
嬰兒醫護
嬰兒食譜
情報分享
自由報料
二手市場
求職招聘
網購天地
意見反饋
使用意見
故障報告
手機應用程式

關注我們 :

討論區群組我的首頁
Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區›時事熱話›時政擂台›民陣發表偉論, 話有 200萬01人, 妖言惑眾 ...
民陣發表偉論, 話有 200萬01人, 妖言惑眾 [複製鏈接]

首頁678910
尾頁

ms.aeroplane

男爵府

kkilam 發表於 19-6-17 09:43
一國兩制 50年不變

周邊地方都變,得香港唔變

俏黃容

大宅

雷鼎鳴團隊估算今日40萬人遊行
16.06.2019 23:24
民陣公布,今日的遊行有破紀錄的接近200萬人參加,並在深夜11時許宣布,遊行結束。 而香港發展中心委託科技大學前經濟系主任雷鼎鳴,按實時取得的數據和影像資料,估算今日參加遊行總人數40萬人。

中心在遊行路線不同地方設置點算站,實時點算行經點算站的遊行人數及隊伍的密度,傳送給雷鼎鳴團隊作綜合統計

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

凍奶茶少奶 發表於 19-6-17 11:22
警方計法係最高峰期33萬人,都係準確數字,但由日頭到夜晚個高峰都冇回落,三點半起步行到九點半,將個高峰 ...

所以真係好誇張

禁止訪問

水晶宮

其實就算打個5折, 都100萬人上街。呢個數字已經好驚人。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

琴日去左。
一句: 好 x 多人。
從未見過一個遊行有如此氣勢。
至於樓主的問題, 是統計學難題, 很難答。

子爵府

WWT1234 發表於 19-6-17 10:23
唔好意思,因為當時一路做嘢,一路睇冇留意,相信都係開始階段。

另外,有兩段videos幾得意,想再分享吓: ...

子爵府

yellowmama 發表於 19-6-17 13:00

數字。
用個心去睇。

首頁

尾頁

跳至