自由講場

跳至

首頁
34567...27

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

alicego62 發表於 19-7-17 21:25
珠海佛山

佛山邊區好?有地鐵直達嗎?

大宅

IloveJJ 發表於 19-7-17 22:09
佛山邊區好?有地鐵直達嗎?

近年廣州樓價升幅最大,佛山去廣州快,廣州高鉄去香港方便,所以佛山不錯。至於邊區,揀方便去廣州的便可以。珠海十字保稅區也不錯,但貴。不過比起橫琴比些。要買珠海要快,因為珠海地方細,起得差不多,樓價亦貴

大宅

IloveJJ 發表於 19-7-17 22:08
佛山有前景嗎?

深圳超貴

子爵府

回覆 IloveJJ 的帖子

佛山係我長輩鄉下,陪佢睇過一個盤,100平一百萬頭人仔,建設唔錯,但佛山做傢俬,佢好多親戚開工廠,自家人也覺得嗰區空氣冇咁好,所以冇買.另一個朋友,買咗肇慶純粹因為之前其他區限購.
其他識的通常買珠海/中山
有人介紹珠海金灣區/西區,現時較遠,但2020交通改善及市政府重點發展,可以留意吓,不過唔好信哂,去找多d資料先

別墅

wantaima 發表於 19-7-17 22:05
實地睇好細好歷迫,同樣中山海雅xx城質數好好多(廳大房大)。

廳系比較細, 但位置不同, 海雅xx城幾遠,遠離市區

侯爵府

bb19770101 發表於 19-7-17 22:32
廳系比較細, 但位置不同, 海雅xx城幾遠,遠離市區

但樓下有輕軌而且海雅xx城本身配套應有盡有。用料靚!

侯爵府

lakgarden 發表於 19-7-17 22:24
回覆 IloveJJ 的帖子

佛山係我長輩鄉下,陪佢睇過一個盤,100平一百萬頭人仔,建設唔錯,但佛山做傢俬,佢 ...

珠海西區都唔平了

公爵府

chloe2018 發表於 19-7-17 09:55
住大陸如果香港有收入,包括租金收入,如果一年喺大陸住超過183日,返工部分就要交大陸個人入息稅,如果滿5 ...

應該仲未實行

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-7-17 10:00
珠海不是都貴嗎?請問珠海邊區好?

其實我暫時都講唔埋邊區好。 我上次去橫琴同司機傾計。 司機話呢到本地人口好少, 中央打算將珠海規劃成一個商務區,所以開始多左人穿州過省黎買樓,投資用。亦有唔係本地人開始去果邊接受教育同做野。 因為深圳已經飽和,所以接落黎就會係呢個發展中既珠海。 有機會都想更了解珠海但買就未必。 因為我退休生活暫時想係深圳。

大宅

starrymama 發表於 19-7-17 13:30
廣州.
珠海感覺上靜左d

珠海城市規劃好

別墅

wantaima 發表於 19-7-17 22:34
但樓下有輕軌而且海雅xx城本身配套應有盡有。用料靚!

我買果度附近都話有輕軌, 但唔知是否得過講字.

你個盤我没睇過,商業公寓? 貴嗎?

子爵府

回覆 wantaima 的帖子

相對横琴/保税區價錢尚算平,當然係已經升咗好多,依家香港呢排咁,我身邊好多人都想在大灣區買個保險

侯爵府

bb19770101 發表於 19-7-17 22:55
我買果度附近都話有輕軌, 但唔知是否得過講字.

你個盤我没睇過,商業公寓? 貴嗎?

我未買架!
不過我實地比較過兩個盤。
佳x業。。個盤樓下無大型商場,唔實用、壓迫、用料一般。但平2房50幾萬3房90+萬(不過唔實用眼見話三房比我自已屋企重細好多,佢三房(最大個積)飯抬都好勉強放4張餐椅,係樓梯底食飯起身可能撞頭(細到)客聽得個高字(因半中空式)但非常窄)
海雅xx城純住有1x座,商住6座,用料靚,由高文安主理装修(精装)由1至3房,廳大房大,廚房大。有超大型shopping Mall就係樓下。樓下 輕軌已投入服務中。1房40一50+細2房80+,大2房2廁約100,最大3房1170尺(定1140尺)150+ (中層計)將來高鐵駁輕軌去深圳或廣州,非常方便!如果單純以呢2個盤比較,我會選海雅。

侯爵府

lakgarden 發表於 19-7-17 22:56
回覆 wantaima 的帖子

相對横琴/保税區價錢尚算平,當然係已經升咗好多,依家香港呢排咁,我身邊好多人都 ...

我都因為睇唔到香港將來呢排去大灣區考察為仔女做多做準備!

男爵府

其實點解唔先租後買呢??上面就算幾豪交通幾方便既住宅租金都好低, 你租返1年半載睇清楚周圍環境適唔適合, 再者又可以睇清楚發展商用料先決定
老實講係大6買樓好易中招, 你上大6網睇好多屋苑都有唔同問題, 加上依家都升左咁多, 再升都有限, 睇岩慢慢揀最好

公爵府

RT 發表於 19-7-17 23:36
其實點解唔先租後買呢??上面就算幾豪交通幾方便既住宅租金都好低, 你租返1年半載睇清楚周圍環境適唔適合, ...

子爵府

回覆樓主:

上星期啱啱去過珠海,見個屋苑幾靚,有間大aeon, 望吓啲地產貼出黎啲盤,700尺約220萬,即係3千幾蚊尺.
應該冇咩再細嘅盤,所以預起碼2百萬以上,1000尺就要3百幾萬了。

男爵府

回覆樓主:

香港越來越亂 我都考慮咁大灣區d樓,返去住都唔錯,大灣區越來越先進,將來應該會好過香港

公爵府

yan_mum 發表於 19-6-17 10:03
有沒有人在大灣居置業?
內地那一個發展商質素比較好?大灣居那一區比較好和有發展?

好怕豆腐渣工程

子爵府

回覆 張就仁 的帖子

原來咁遠.不考慮了.再搵過...謝..

首頁
34567...27

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊