自由講場

跳至

首頁
45678...27

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

ydoris 發表於 19-7-17 10:48
回覆 張就仁 的帖子

三個鍾呀?吾知第日有無快些既路呢?好似高鐵地鐵咁.而家住新界交通一,兩個鐘都好習慣架 ...

暫時無快 d 嘅交通,反而西九站有一程直通去中山。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 大笨鐘 的帖子

中山..得閒去睇睇先..請問有無咩地方可以深西上?我係天水圍去超快架,又少人...

大宅

ricecooking 發表於 19-7-17 22:43
應該仲未實行
呢條稅法一直有,建制派最近一段時間都有嘗試同廣東省稅局商討可唔可以香港人係大灣區唔會被納入183日同5年嘅相關稅法條例,但未獲同意;
我從1996年已經常駐係大陸差一個月就23年了!公司幫我比大陸稅,但為咗確保唔使幫我係大陸比global稅,所以公司每5年都要安排我離開大陸超過30日,喺2001、2006、2011同2016年做過4次,係公司強制安排。

用戶要求終止服務

牛年勳章

ydoris 發表於 19-7-18 08:50
回覆 大笨鐘 的帖子

中山..得閒去睇睇先..請問有無咩地方可以深西上?我係天水圍去超快架,又少人... ...

我唔熟悉,八卦入嚟睇吓有無機會搵個退休住所。中山係其中一條西九新加路線。如果認真搵,我想搵高鐵直到香港嘅,不過國內買樓好多細節要留意,我又唔會短時間內住,物業要打理,即係買咗要經常返去,仲有好多考慮...

未經許可,請勿轉載

子爵府

IloveJJ 發表於 19-7-17 10:19
而家大陸治安好過香港

大陸邊度先?
佢地好多度仲有發生拐賣小孩婦女啊!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 大笨鐘 的帖子

我都一樣,又未退休,又怕退休之後.而家買又用吾著,但而家買可以有收入供多幾年..都係去馬好.個市一路咁升...局世又吾太樂觀.首選交通方便..

子爵府

ycmami 發表於 19-7-17 09:04
我估深圳灣啲價錢,應該唔會平得過香港豪宅區好多!

平好多,深圳灣豪宅區大約15萬一平米,即是15000元一平方呎
香港,15000元你想買豪宅﹖求其一楝新樓有lift的都要啦

深圳灣的話,推介一個小區 - 海月花園。地鐵站旁,大型商場旁,唔塞車5分鐘到關口,大型小區,綠化多,有室外內游泳池,有住客會所,大約8-12萬一平米,3房的70-90平米,我也希望能搬進呢個小區,不過沒錢.......

至於再近少少關口的,個人認為太貴,雖然豪,但交通唔方便,綠化也沒有海月花園做得好(或者個人喜好吧,我喜歡一入小區就一大片綠化,其他大部份小區都是空中花園),一定要有車才可以

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

alicego62 發表於 19-7-17 22:55
珠海城市規劃好
珠海我覺得太悶, 除非成日過澳門.
但澳門如果唔賭錢又只有食

公爵府

starrymama 發表於 19-7-18 10:26
珠海我覺得太悶, 除非成日過澳門.
但澳門如果唔賭錢又只有食

珠海小娛樂

珍珠宮

畀面勳章

alicego62 發表於 19-7-18 11:00
珠海小娛樂
我有個外國朋友係珠海住左一年, 落返香港住.
珠海悶到佢死

子爵府

maynjune 發表於 19-7-17 13:24
你揸幾個單位, 有無放租呀?

江門放左,回報都幾好
珠海同東莞未收樓

侯爵府

Natalie625 發表於 19-7-18 11:27
江門放左,回報都幾好
珠海同東莞未收樓

又幾好啵
你重槌投資大灣區
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

水晶宮

chloe2018 發表於 19-7-18 08:57
呢條稅法一直有,建制派最近一段時間都有嘗試同廣東省稅局商討可唔可以香港人係大灣區唔會被納入183日同5年 ...

你公司咁好,咁你仲要交香港稅嗎?

大宅

ricecooking 發表於 19-7-18 19:07
你公司咁好,咁你仲要交香港稅嗎?
唔使比香港稅局,但係要喺人工扣返等同於香港嘅稅,等於公司比差額。

伯爵府

好多年前,dodo ,汪阿姐賣大陸樓廣告,中山順德樟木頭...

呢批樓殘舊唔值錢啦,

現在大灣區d樓好貴,好貴,大批炒家買咗唔住,等升值,鬼城一樣。

有些地區一手唔比香港人/外地人買,買2手新d既樓,稅好 高(可以10多萬),agent Commission 3% ,
移居大灣區住唔係易架啦,深圳珠海唔使諗,太貴,買唔起,除非你話賣香港樓換,或者是有錢人啊,

其他地區,中山佛山江門...新一點住宅/一手,也要100–200萬港幣起....
過好,每一天!

男爵府

bb19770101 發表於 19-7-17 17:42
有紅本的

"內地私樓房產證一般是紅色封套,所以俗稱「紅本」。紅本會列明物業地址、土地使用權、Floor pl ...

咁就即是有業權。因為內地有種叫小產權房,只有使用權,無業權,嚴格來說,該物業不是你擁有的。

子爵府

口水包包 發表於 19-7-17 09:23
考慮珠海人少 樓平,暫時。

有幾平?

珍珠宮

ling426 發表於 19-7-18 22:50
有幾平?

例如橫琴3800/呎 珠海有d 類似香港拓展市區1800/呎都有中山又再平少少

子爵府

口水包包 發表於 19-7-18 22:59
例如橫琴3800/呎 珠海有d 類似香港拓展市區1800/呎都有中山又再平少少
...

大6宜家計尺唔係計平方?

首頁
45678...27

尾頁

跳至