時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

tablecloth 發表於 19-6-17 10:42
明明警隊好有民望

希望可以嚴懲當日打人同開槍嘅警察

佔中之前,香港警隊不但民望極高,仲係世界排名頭三。

真係唔值得變磨心搞成咁,一將功成萬骨枯!

少數黑警一定要制裁,還警民關係一個新理程。

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我反對修例,但覺得冇份上前線,無端端出街都比人問候嘅警察真係好慘,又唔係佢地去射示威者,冇必要怪責埋佢地

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

華妹妹 發表於 19-6-17 10:44
鬧差佬果d人,有事唔好報警
老細搵你做野時
你仲可以理直氣壯話有事唔好搵我

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

伯爵府

BK Milk勳章

好多人只睇某啲傳媒,同埋而家網絡太西利,一傳十十傳百,
但啲人唔會諗吓,當日103萬人遊行,成個過程警方都只係維持秩序,
完係冇用過武力的,和平示威警方根本唔會無端端武力對啲市民。
可惜太多網絡喧染,只睇到好小的一個部份去無限放大,真係好可怕....

侯爵府

JO_100 發表於 19-6-17 10:17
係政府推班警察出黎死, 一百萬人6/9和平示威, 當晚就宣佈加速二三續立法, 完全視民意為冇物!

警察都係人, ...

有老人家受傷?

侯爵府

gm147 發表於 19-6-17 10:39
好多人都有一種寬己嚴人的思維, 少部份警察打手無寸鐵既人就全部都係黑警, 但少部份掉鐵枝磚頭既暴徙掉警察 ...

不能同意更多, 好多人雙重標準。

有時仲離譜, 連警察同st john 都未識分就爆粗, 鬧人黑警, 無知兼低能。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

其實我相信真係有個別警察係做得唔啱既,但絕大部分都係盡責,熱心既好警察。我聽到有人叫佢地警犬都好難過。。。

水晶宮

szesze_lam 發表於 19-6-17 10:07
其實我係反對通過條例的一群, 但我係支持以理性同和平方式去爭取! 尋日出黎遊行, 見到好多人一見到警察就 ...

十分理性
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

cherrycwy 發表於 19-6-17 10:40
因為星期三有警察爆粗鬧示威人士自由x,還有鬧記者記你老x,所以d先係咁鬧
...

多謝毒媒不斷誇大渲染, d片又cut 頭cut 尾。 d 黃c深信不疑, 兼以偏概全。

大宅

回覆樓主:

因為說話並唔係法律認可既武器,但呢d惡毒既侮辱明顯係實實在在既攻擊性武器,完全令對方心理,情緒受到傷害。無論警方,示威者,雙方都受到不少語言上侮辱,令雙方失去理智。

侯爵府

tablecloth 發表於 19-6-17 10:42
明明警隊好有民望

希望可以嚴懲當日打人同開槍嘅警察

戴晒口罩好難認到

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實都係架,我諗到既係,林鄭一直好勝心強,上場後就拿拿聲送哂班人入獄,無人敢同佢作對。
可能個晚佢一聲命下要6點清場,一哥可以唔做野咩?
班警察都積怨太深,黑警入獄,又被特首要佢地做野,佢地都無得揀。
講真,條例對我未必有影響,我去遊行,係因為睇到警察,女人,老人,年輕人都比警察圍毆,事後都沒有再報導,他們去左邊?傷勢點?
一個政府要有這樣暴力對付市民,日後我還有言論自由?
再者他上場話要攪好民生,人人安居樂業?做到嗎?乜都未做過好,就攪其他野,怪只怪林鄭太過強權,霸道。
梁振英上場至少已叫停雙非,但林鄭一味只識諗辦法攪掂唔服從佢既人。

子爵府

回覆樓主:

其實真心覺得,每個人都應該尊重他人,香港唔知幾時開始變成咁,是父母管教出了問題還是教育出了問题?我經常教導我小朋友一定要有禮貌同尊重他人,就算是買野都要用雙手畀錢同講唔該,絕不能將啲錢放落枱面。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

tablecloth 發表於 19-6-17 10:44
市民掟磚就拘捕,
警察著住警服掟磚就冇事
公平咩?應該將打人同開槍掟磚嘅警察拘捕

警察有份掟磚??認真我真係唔知道

侯爵府

其實每鬧一句,口擘亦都會迴向番畀自己,根本就係傷己削福,所以我替鬧人的人可憐。
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

我相信大部分警察係好嘅,但示威者被打被拘捕,政府卻冇打算調查當天警員過分使用武力,呢個情況市民嬲好正常

當日記者會有線記者問林鄭會否考慮成立調查委員會,佢就話警察做得對

咁即係點呀?連做個樣查吓都唔駛呀!能服眾嗎?

伯爵府

lingfu 發表於 19-6-17 10:56
老細搵你做野時
你仲可以理直氣壯話有事唔好搵我

做人要有骨氣,既然咁憎d差佬,自己咁偉大咁高尚,有事就唔好搵人幫啦 。
老闆出糧比員工係事實,不過人係要互相尊重,如果你老闆見到係問候你娘,你係咪仲可以效忠佢。
我冇親友做警察,不過都唔會指住人黎鬧。

水晶宮

Ember 發表於 19-6-17 10:31
希望大家可冷靜咁去睇,雙方都唔好只活係自己世界,多睇兩面資訊。一方面不停話黑警,但就睇唔到示威者用武 ...

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

baby_chu 發表於 19-6-17 10:29
黑警已經唔係咁好,仲要警狗.... 點解D人咁鐘意咁樣侮辱人?
巴士狗、的士狗、小巴狗...... 咩都職業嘅人都 ...

認同
唔好講齊家治國,自身修為都如此……
香港嘅未來

首頁

尾頁

跳至