時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

JO_100 發表於 19-6-17 12:31
當然要起訴那些掟鐵枝/磚頭嘅人.

但吾係全部受傷嘅人或出現係現場嘅人都要起訴囉!

依家冇話起訴所有人喎,上次佔中佔旺都冇。。有就不會去到如斯地步啦

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

月亮免 發表於 19-6-17 12:12
我見除左飛鐵枝扔磚鐵碼,還有更激烈的行為嗎?有片段可以share 嗎?真心想知
...

咁我終於明白點解啲人個個都話班守護香港孩子係手無寸鐵喇,原來扔晒去攻擊人,所以手無寸鐵

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Mary媽咪 發表於 19-6-17 12:56
其實警察真係錯
應該比佢地衝入去
整爛野就拉晒佢地

個個都帶住口罩 好難認, 原本會好難捉到, 衝咗入去真係可以閂埋門慢慢拉

總有離別的時候

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

月亮免 發表於 19-6-17 12:28
好明顯是有行動衝撃警方,但暴動的定義是什麼?
我冇話佢地和平企喺度喎
...

尋日葉劉解釋: 法律上,3人或以上於公眾地方有粗暴行為,會構成 rioting。 一哥將 rioting 翻譯成暴動,至於係暴動還是動亂或其他,要等法官䆺判。

琥珀宮

maggie196 發表於 19-6-17 12:35
建議大家上網搵當年韓農衝擊警方新聞,推倒焚燒警車、奪走警方盾牌、用滅火筒攻擊警察,個種先叫暴動
...

咁掟磚算唔算?

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

珍珠宮

木土土 發表於 19-6-17 12:46
有掟磚,有襲擊警方的,可以告襲警傷人罪,為佢地要為自己激進違法行為去受刑責。

但告暴動,就算無作出 ...

講緊唔係幾個,係一大班人

伯爵府

wingyan008 發表於 19-6-17 12:43

暴動罪有個元素叫「破壞社會安寧」(committed a breach ...

警察唔多人受傷因為有足夠裝備...
唔阻止班年青人的話佢地真係會拆左個立法會..
而然組織性、策劃都欠奉....
所以係唔係暴動...真係要留番比法官判...

琥珀宮

Mary媽咪 發表於 19-6-17 12:56
其實警察真係錯
應該比佢地衝入去
整爛野就拉晒佢地

其實陰謀論咁講,由得佢地去衝去癲,咁大眾就唔會咁同情佢地

侯爵府

Chowying 發表於 19-6-17 13:05
個個都帶住口罩 好難認, 原本會好難捉到, 衝咗入去真係可以閂埋門慢慢拉
...

但班泛民實阻頭阻勢, 又有機會出風頭兼爭取選票。

珍珠宮

月亮免 發表於 19-6-17 12:42
我只是想大家都多思考一下,沒有前設的

係你之前話人回避問題我先以為你知個答案

侯爵府

貓咪達人 發表於 19-6-17 12:55
根據《公安條例》,凡有三人或以上集結作出擾亂秩序行為,令人合理地害怕、會破壞社會安寧,即屬非法集結, ...

我都節錄左少少出來,當然要另起臨時政府,唔承認而家的法例另計啦
如果掟磚掟鐵桶錠鐵馬無問題,俾個盾你加埋頭盔,你企定定係度唔好走,睇下你覺得有無問題,有防護唔代表無問題
消防都有黃金戰衣,但係火太熱佢地出來皮都甩,唔會話著左就唔辛苦無事

唔好將犯罪合理化
唔好用有自由你有權,將所有事情合理化

巿民有遊行集會的自由同權利
但係無非法集結同暴動的權利

遊行前要事前申請警方不反對通知書,已定遊行路線時間,唔遵守已申請的路線同時間,就已經非法集結
加上衝立法會(強行進入)、阻止鐵路列車開行、公眾地方打鬥,都已屬暴動啦

唔好再用民主自由為自己解脫,人人有民主自由我都有民主自由,各人的民主自由都唔應該凌駕別人的民主自由之上。

245章公安條例

19.
暴動

(1)如任何參與憑藉第18(1)條被定為非法集結的集結的人破壞社會安寧,該集結即屬暴動,而集結的人即屬集結暴動。

(1970年第31號第12條修訂)

(2)任何人參與暴動,即犯暴動罪 ——

(a)一經循公訴程序定罪,可處監禁10年;及

(b)一經循簡易程序定罪,可處第2級罰款及監禁5年。

20.
暴動者拆卸建築物等行為

21.暴動者破壞建築物、機器等

22.以暴動方式阻止船舶、航空器或鐵路列車的開行

23.強行進入

24.強佔處所

25.在公眾地方打鬥

26.公眾聚集中倡議使用暴力

8-)

侯爵府

kenshiro18 發表於 19-6-17 13:05
其實暴動係非法集結的升級
三個人無申請已經可以非法集結
暴力升級已經可以當暴動

所以d家長咁緊張要取消定性暴動。 自己仔女可能冇做過咩都當佢係暴徒。 所以真係唔好輕易參加非法集會。

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆樓主:

琥珀宮

bobosweet 發表於 19-6-17 13:13
講緊唔係幾個,係一大班人

有暴力掟磚,飛鐵支果d,有幾大班人?根本大部分6.12出現的也是和平表達,我仔就坐在添馬公園,就算在馬路上的,也大多數係和平,無作出暴力攻擊警方行為,可能有多少少人離遠有向全副武裝警員掟下無殺傷力既遮、膠樽果d,我一樣唔認同,但果d叫暴動?

黑社會疊馬開片,又唔見定性做暴動?

子爵府

好媽媽勳章

月亮免 發表於 19-6-17 12:12
我見除左飛鐵枝扔磚鐵碼,還有更激烈的行為嗎?有片段可以share 嗎?真心想知
...

如果有人照向你用同一暴力,你覺得冇威脅,定係你有ironman䕶身唔會頭破血流

子爵府

好媽媽勳章

二小姐 發表於 19-6-17 13:16
我都節錄左少少出來,當然要另起臨時政府,唔承認而家的法例另計啦
如果掟磚掟鐵桶錠鐵馬無問題,俾個盾你 ...

好詳細

子爵府

好媽媽勳章

第245章 第17條
公安條例 - 警方規管集會、遊行及聚集的權力

去做下功課,自己搵答案

琥珀宮

jimliu713 發表於 19-6-17 13:18
所以d家長咁緊張要取消定性暴動。 自己仔女可能冇做過咩都當佢係暴徒。 所以真係唔好輕易參加非法集會。
...

「冇做過咩都當佢係暴徒。」

有人會贊成呢種執法及判刑,潛臺詞係佢自己抵死

呢d人覺得應該定性為「暴動」,其實只有私心藉此去教訓他們看不順眼的人。

有呢種思想的人,不知所謂!

首頁
12345...7

尾頁

跳至