時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

王女士說,女兒給她看一些圖畫,內容講述在《逃犯條例》修訂後,有個少女在內地被強姦,她在反抗時插傷強姦犯的眼睛,少女回到香港後,反被移交到內地。

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-6-17 13:24

大宅

chrischan408 發表於 19-6-17 12:36
王女士說,女兒給她看一些圖畫,內容講述在《逃犯條例》修訂後,有個少女在內地被強姦,她在反抗時插傷強姦 ...

王女士續指,相信修例後,在香港的普通人都會面臨危險,「唔係你唔返(內地)就冇事。」她表示,兩個女兒都從事文職工作,偶爾回內地工幹,令她感到特別擔心,「欲加之罪,何患無辭?因為返大陸係好常嘅事,(修例後)好容易唔知咩事就俾人拉咗去嘅感覺。以前我感覺係,你唔去犯事,喺香港就係冇事,但有咗呢條法例就唔係嘅,我先知。叫做醒覺囉。 其實我咁嘅歲數,真係冇所謂。但係細嗰代,我真係會代佢哋驚。驚佢哋第時冇自由,好多嘢都唔係佢哋話事。」

大宅

chrischan408 發表於 19-6-17 12:37
王女士續指,相信修例後,在香港的普通人都會面臨危險,「唔係你唔返(內地)就冇事。」她表示,兩個女兒 ...

https://www.google.com.hk/amp/s/hk.news.yahoo.com/amphtml/%25E6%259B%25BE%25E4%25B8%258D%25E6%25BB%25BF%25E4%25BD%2594%25E4%25B8%25AD%25E9%2598%25BB%25E6%2590%25B5%25E9%25A3%259F-%25E6%2594%25BF%25E6%25B2%25BB%25E5%2586%25B7%25E6%2584%259F%25E5%25AA%25BD%25E5%25AA%25BD%25E9%25A6%2596%25E4%25B8%258A%25E8%25A1%2597%25E6%2592%2590%25E5%25AD%25B8%25E7%2594%259F-%25E6%25B2%2592%25E6%259C%2589%25E6%259A%25B4%25E5%258B%2595-162943726.html

別墅

這是一般香港巿民的心聲

水晶宮

個幾張圖, 同以前話返大6去廁所比人割左個腎的道理一樣, 唔知就嚇死, 知就笑死

公爵府

1314625 發表於 19-6-17 13:09
個幾張圖, 同以前話返大6去廁所比人割左個腎的道理一樣, 唔知就嚇死, 知就笑死 ...

其實有幾多個人真係被割?我都想知呢度有無識得朋友嘅朋友發生咁嘅事?

珍珠宮

回覆樓主:

點解我d親戚係大陸住咗近百年
都無俾人屈過
唔通個個都咁好彩

awaa06    發表於 19-6-17 14:38

公爵府

chrischan408 發表於 19-6-17 12:37
王女士續指,相信修例後,在香港的普通人都會面臨危險,「唔係你唔返(內地)就冇事。」她表示,兩個女兒 ...

如果係咁,應該完全唔好踏足大陸。而且如果呢個例子係犯法嘅話,係大陸就捉左啦,駛鬼返左香港再移交咩?

awaa06    發表於 19-6-17 14:39

侯爵府

chrischan408 發表於 19-6-17 12:36
王女士說,女兒給她看一些圖畫,內容講述在《逃犯條例》修訂後,有個少女在內地被強姦,她在反抗時插傷強姦 ...

樓主所謂呢段漫畫本身已經是非中立,已經被扭曲了的。

伯爵府

回覆樓主:

其實無乜好討論,只係基於對中共嘅信任,信咪唔驚,唔信嘅咪驚餐死咁解。不過有一處唔好,就係唔信嘅嗰班人,講好多怪談例子出嚟,就好似樓主提過嘅嗰篇漫畫,四處宣揚,仲有啲強迫他人同路嘅感覺,咁同啲邪教有乜分別

水晶宮

同時我諗女士咁憂慮, 應該叫2個女立即辭職, 免得阿媽擔驚受怕

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

呢d故事又太極端,都無謂評論。
不過,老闆話架一把刀係你頸,但佢永遠唔會用。若你信佢,咪好囉,皆大歡喜。
但你知,呢把刀雖然唔會用係你身上,但可能會用係你既其他d同事身上。到時,你就要無償做埋佢果份,仲要,以後都冇同事肯為大家爭取權益,因為大家都唔知老闆幾時會出刀。
而就算老闆講口齒,任內佢真係唔用,但老闆會轉人架,老闆又唔係自己㨂,下一任老闆點唸,誰知?

不過,都冇咩好再討論了,大家都有大家立場,特首己經暫緩而且沒有時間表,己經是不會推的了。

特首肯聽部份民意是好事,警方肯不暴力清場也是好事,學生不衝肯離開也是好事。既然大家都咁和平、理性,大家就讓香港安靜一下吧。

男爵府

回覆樓主:

哭笑不得!

水晶宮

無知真係可怕

大宅

namnamnamlolo 發表於 19-6-17 13:13
點解我d親戚係大陸住咗近百年
都無俾人屈過
唔通個個都咁好彩

之前聽過有個建議, 香港作為高度自治城市, 可以俾市民選擇, 如果自己揀咗反送中, 他日犯咗法就留喺香港受審香港受刑; 如果支持送中, 他日犯咗法就回內地接受陽光司法. 咁其實行得正企得正嘅每一個人都不用擔心

伯爵府

小華子 發表於 19-6-17 13:11
其實有幾多個人真係被割?我都想知呢度有無識得朋友嘅朋友發生咁嘅事?

...

有,但問極都係啲朋友親戚,但唔知係邊個,再問就發脾氣話總之係真啦

水晶宮

1314625 發表於 19-6-17 13:09
個幾張圖, 同以前話返大6去廁所比人割左個腎的道理一樣, 唔知就嚇死, 知就笑死 ...

我都覺得係,同返大陸被割腎嘅道理一樣
所以,如果真係咁驚,此生都唔好返大陸,亦唔可以比仔女返大陸交流,認真的!

象牙宮

2024年龍年勳章

真實個案?唔見有新聞講過。

珍珠宮

其實咁驚,即使冇條例,你只要一踏足大陸,應該就已經被拉。
如果真係咁驚,其實真係可以永世不回中國就ok

至於工作需要,老實說,已經驚到處處面臨危險,真係同老細講,死都唔返就可以

Btw, 大陸有13 億人口,應該冇人會驚成咁,除非漢奸

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

首頁

尾頁

跳至