夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Nancy20090615 發表於 19-6-18 11:07
D 人扮癲姐, 正一欺善怕惡果類, 而家外父外母有話層樓我(樓主)有份咩? 我覺得要比外父外母知喇, 層樓又唔 ...

咁事實只有外父母有資格出聲~
我又唔覺得唔同佢癲就係怕左佢,佢已經咁樣嘈,所以自己要一齊嘈?
我唔認同做人應該得勢不饒人喎~
依加就係叫樓主唔駛理佢~做乜要同個癲嘅一齊癲~
不過算啦~疊疊不休無意思,中意點就點啦~

翡翠宮

2019新春慶豚圓

做個靚太 發表於 19-6-18 11:25
咁事實只有外父母有資格出聲~
我又唔覺得唔同佢癲就係怕左佢,佢已經咁樣嘈,所以自己要一齊嘈?
我唔認同 ...

唔係認同同佢一齊癲, 係明恰你越縮越踩埋黎, 人性黎 ge , 咁當然, 係樓主同老婆商量自己點做, 我只係路過而己.

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Nancy20090615 發表於 19-6-18 02:09
尼句同个癲佬講就差唔多. 根本佢唔會停止發癲, 無可能比佢發洩完就當算, 唔係一次兩次, 以後有無數次. ...

佢已經食左佢父母果層啦,雖然話辛苦供,但都賣左父母果層拎去做首期一齊住

翡翠宮

2019新春慶豚圓

我愛Corina 發表於 19-6-18 13:36
佢已經食左佢父母果層啦,雖然話辛苦供,但都賣左父母果層拎去做首期一齊住
...

原來咁樣, 我睇漏.

大宅

2019新春慶豚圓

Nancy20090615 發表於 19-6-18 14:09
原來咁樣, 我睇漏.

睇完一句講晒正一小男人?樓主現時情況一定要叫你外父外母Stop隻癫狗?再嘈叫佢去睇精神科?最慘係做佢老婆要對佢一世!

子爵府

其實佢無野做到, 多餘

子爵府

2019勳章

熊本大大 發表於 19-6-17 19:01
回覆 c.hutchson 的帖子

係。其實真係唔關家姐事,佢自己係到嘈。搞到家姐有遲早情緒病,愛一個人應該愛埋 ...

咁講,你姐夫話你但自己咪一樣靠父母,仲衰添賣父母層樓做自己老本,話就話佢供,但無父母層樓佢有本事比首期咩?仲要局自己父母同佢2公婆住到百年歸老
幾時先上到車.....

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

明顯係謀完自己父母層樓之後,有謀住外父外母層樓。
佢可能過幾年會賣咗自己層樓同外父外母層樓,再買間大啲,六個人一齊住。過多一年後,就叫四大長老自己去申請公屋之類(emoji)

大宅

熊本大大 發表於 19-6-17 14:58
話說小弟係下年就會結婚,呢年繼續返工,做part time 儲緊錢搞結婚野...當然香港地就好現實..結得婚黎就買唔 ...

我諗我果刻會即時回應:睇黎你唔記得左食藥!
重點在於,佢唔係平心靜氣商量,而係發顛鬧,咁我就唔會理佢,佢有種就日日上黎鬧,最緊要問心無愧。

男爵府

loveman08 發表於 19-6-18 18:40
佢可能過幾年會賣咗自己層樓同外父外母層樓,再買間大 ...

X2
謀開有條路
佢謀佢老豆老母,而家就想佢老婆謀埋佢老豆老母既咁先「公平」,但係你響度阻住曬,仲隨時俾你近水樓台,謀左外母層樓

佢就係緊張d覺得「屬於」佢/佢有份既資產麻,佢覺得既

大宅

佢講野都唔make sense 嘅。咩叫做你哋可以儲首期,佢就要供樓?佢賣咗之前層樓有筆錢做首期,咁而家咪供樓囉!你儲完首期買左樓都係要供㗎!佢知唔知自己講緊乜?就算有協議書又點?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

話說小弟係下年就會結婚,呢年繼續返工,做part time 儲緊錢搞結婚野...當然香港地就好現實..結得婚黎就買唔 ...
呢的情況實有喇,佢有佢想法,你自己做番自己唔使理佢

男爵府

回覆 空巢媽媽 的帖子

好明顯佢供樓壓力超大, 大到失控. 見到你2個咁爽, 唔使供樓就可以一齊住. 佢自己供到死死下又係同父母住. 心理唔平衡呀.

大宅

2019新春慶豚圓

有數得計,你哋賺緊租值,如果你哋自己出去租樓一個月要俾15000-20000,依家只要俾家用幾千,中間每個月萬幾蚊的差價就係矛盾所在,如果你哋住5年等於你外父外母補貼你哋50-60萬,一個萬一你外父外母有意外,你哋爭到層樓的機會極大,等於有幾百萬,乘以機會率,期望值都價值幾萬。
最好的解決方案是你當佢面計清楚條數,再俾出佢都認可的行動,例如婚後以後所有女家過節支出你哋俾,$2000*每年6個節*30年,計埋通脹,差不多60-70萬(用供樓計算機就可以,$2000,6個節,等於月供1000)
將心比己,同樣係女婿,一個無支助,一個補貼緊50-60萬,你係無支助果個你怒不怒

子爵府

2019勳章

賣咗佢呀媽層樓搬大咗?邊個呀媽?女朋友呀媽定姐夫呀媽?

男爵府

loveman08 發表於 19-6-18 18:40
佢可能過幾年會賣咗自己層樓同外父外母層樓,再買間大 ...

嘩。
呢個可能性又真係有喎。
因為外母家住幾多個人, 住啲咩人關姐夫叉事咩?
佢而家直頭當自已業主咁喎, 係威係勢叫樓主簽保證書 。外母都未出聲, 佢呢個咖哩啡出咩聲???

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

其實覺得唔公平不無道理,但做到出哂面嘅男人就小見d, 勸樓主都係自己搬出去住吧 ,就算唔係姊夫都招其他親戚話炳。

民房

自私的人多的是 心理不平行
繼續維持一家人的感情 欣賞你 加油

男爵府

bedwinfi 發表於 19-6-28 17:23
有數得計,你哋賺緊租值,如果你哋自己出去租樓一個月要俾15000-20000,依家只要俾家用幾千,中間每個月萬幾 ...

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

唔洗理佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊